REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spuogai dažniausiai asocijuojasi su paauglyste, tačiau su jais dažnai susiduria ir kur kas vyresni asmenys. Spuogeliai visada atsiranda netikėtai, tačiau jų atsiradimo priežastį gali išduoti veido vieta, kurioje jie atsirado. Kosmetologė Jolanta Vizgirdienė naujienų portalui tv3.lt pasakė, kaip užkirsti kelią spuogams.

Spuogai dažniausiai asocijuojasi su paauglyste, tačiau su jais dažnai susiduria ir kur kas vyresni asmenys. Spuogeliai visada atsiranda netikėtai, tačiau jų atsiradimo priežastį gali išduoti veido vieta, kurioje jie atsirado. Kosmetologė Jolanta Vizgirdienė naujienų portalui tv3.lt pasakė, kaip užkirsti kelią spuogams.

REKLAMA

Pasak specialistės, paprastus spuogus skatina hormonų veiklos suaktyvėjimas ir endokrininės ligos, tačiau tai turi įvertinti gydytojas.

Jaunatvinius spuogus gali išprovokuoti netinkamos kosmetikos priemonės, ilgalaikis medikamentų vartojimas, vitaminų B6, B12 vartojimas, tačiau polinkis į spuogotumą gali būti ir paveldėtas, pasireikšti iš kartos į kartą. Pavyzdžiui, riebi oda – pas daugelį šeimos narių tai atsikartoja ir tai parodo probleminę odą. Spuogų atsiradimą gali lemti ir cinko, ir vitamino A trūkumas.

„Daug nuomonių yra apie spuogų atsiradimo ir mitybos ryšį. Spuogų atsiradimą gali skatinti riebus maistas, kava, alkoholis, pieno produktai, šokoladas. Tačiau tai yra labai individualu ir kad tai išsiaiškintumėte, reikėtų atlikti maisto netoleravimo testą.

REKLAMA
REKLAMA

Labai tvirtų mokslinių tyrimų apie tai, koks produktas gali veikti spuogų atsiradimą, nėra. Tai labai individuali problema. Nėra tokios taisyklės, kad kažkoks maisto produktas visiems sukels bėrimus“, – nurodo J. Vizgirdienė.

REKLAMA

Veidas išduoda viduje slypinčias problemas

Pagal veido sritį, kurioje iškilo spuogelis, galima nuspėti bendrus hormonų svyravimus, kurie veikia ir odos pH pusiausvyrą. Oda atspindi organizmo vidaus pusiausvyros sutrikimus, todėl spuogai, kai ką gali pasakyti ir apie mūsų sveikatą.

„Ant kaktos atsiradę spuogeliai gali įspėti apie virškinimo sutrikimus, kuriuos galėjo lemti riebus maistas, nereguliarus miegas. Taip pat reikėtų peržiūrėti savo mitybos įpročius.

Kai bėrimas kartojasi ant skruostų, gali lemti per dažnas pieno produktų vartojimas, alergijos, kvėpavimo takų sutrikimas ar žalingi įpročiai, tokie, kaip rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA

Spuogeliai ant smakro, aplink lūpas parodo sutrikusią hormonų veiklą, stresą, sutrikusią inkstų veiklą, per mažą skysčių vartojimą arba vartojate per daug termiškai apdoroto maisto.

Nosies srityje atsiradę spuogai gali rodyti sutrikusią skrandžio veiklos sutrikimus, prastą mitybą ir kraujo cirkuliacijos sutrikimus“, – vardija kosmetologė.

Probleminės odos priežiūra

Pasak J. Vizgirdienės, sveiką odą išsaugosime tik atradę priemones, kurios tinka mūsų odos tipui ir kasdien jas naudodami.

„Pagrindiniai žingsniai yra: valymas, drėkinimas ir apsauga. Jokiu būdu negalima spaudinėti spuogų. Apsišarvuokite kantrybe ir laukite, kol spuogai išnyks patys. O jeigu spuogai dažnai kartojai ir tampa nebepakeliama problema reikėtų kreiptis į specialistus – kosmetologus, dermatologus“, – nurodo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokiu būdu iškilus spuogui negalima jo spausti, mat spuogas yra lokalizuota infekcija, todėl yra didelė tikimybė, kad spaudžiant infekcija gali patekti ir į kraują. Be to, gali visam laikui likti ir randelis.

„Probleminės odos priežiūra visų pirma turėtų prasidėti nuo jos būklės įvertinimo, tai geriausiai gali padaryti kosmetologas arba dermatologas. Tik nustačius odos tipą, galima parinkti veiksmingas odos priežiūros priemones. Svarbiausias dalykas – odos valymas.

Be abejo, yra labai didelis priemonių pasirinkimas. Aš rekomenduoju visad pasitikėti specialistu, kuris praktiškai susiduria su problemomis ir jų sprendimu, tad iš visos priemonių gausos, parinks tinkamiausius. Kartais gali tekti gydyti ir vaistiniais preparatais, tačiau kiekviena situacija turi būti įvertinta specialisto. Geriausia naudoti kelias profesionalias priemones nei daugybę beverčių“, – sako kosmetologė.

REKLAMA

Jeigu iškilo  pavienis spuogas su balta viršūnėle, J. Vizgirdienė pataria naudoti priemonę nuo spuogų, kuri turėtų savyje rūgšties. Ją panaudojus bėrimas turėtų nuslūgti.

Taip pat kosmetologė įspėja, kad einant miegoti nenusivalius makiažo, ant pagalvės užvalkalo kaupiasi bakterijos. Naktį miegant žmogus prakaituoja, o prakaitas niekur neišgaruoja – irgi kaupiasi patalynėje. Dėl šios priežasties ne tik gali atsirasti spuogų, bet ir susirgti kur kas rimtesnėmis ligomis.

„Per nešvarią patalynę gali plisti įvairios odos grybelinės ligos, auksinis stafilokokas. Būtina veidą prieš miegą kruopščiai nusiprausti, o patalynę keisti kas 7-10 dienų, o pagalvės užvalkalą galima keisti ir dažniau“, – siūlo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų