REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieni augintojai pomidorų ir paprikų sėklas renka ir ruošia patys, kiti metų metus perka tų pačių veislių sėklas, treti sėklomis ar daigais keičiasi su draugais ir kaimynais. Vertėtų išbandyti hibridinių veislių sėklas, nes jos išvedamos tarsi sudėjus į krūvą pačias geriausias veislių savybes.

Vieni augintojai pomidorų ir paprikų sėklas renka ir ruošia patys, kiti metų metus perka tų pačių veislių sėklas, treti sėklomis ar daigais keičiasi su draugais ir kaimynais. Vertėtų išbandyti hibridinių veislių sėklas, nes jos išvedamos tarsi sudėjus į krūvą pačias geriausias veislių savybes.

REKLAMA

Hibridai kuriami vienoje augalų kartoje koncentruojant visas įmanomas geriausias tos rūšies augalų savybes – derlingumo, atsparumo ligoms, kenkėjams ir kt.

Selekcininkai, dirbdami metų metus, kruopščiai atrenka pageidaujamų ir pačių geriausių savybių turinčius „tėvinius“ ir „motininius“ augalus – gausiai derančius, mezgančius skanius, didelius, tam tikros formos, spalvos, vegetacijos laiko, tinkamumo konservuoti vaisius, atsparius ligoms ir t. t. Šie augalai sėklininkystės ūkiuose itin saugomi ir laikomi didžiausioje paslaptyje, nes tai – ilgų metų darbo rezultatas.

„Motininės“ ir „tėvinės“ linijos kryžminamos ir gaunami hibridai, turintys visas geriausias „tėvų“ savybes. Tai ir yra pirmos kartos hibridai, žymimi H1 – skaičius rodo kartos numerį. Anksčiau šie augalai buvo žymimi F raide, dabar – H, t. y. hibridas. Geriausių savybių turi tik pirmos kartos hibridai: juos padauginus, antroje, trečioje ir kitose kartose tos savybės išsiskiria (t. y. vieni augalai jų turi, kiti – ne) arba dingsta. Todėl H2 ar H3 hibridinių sėklų rinkoje nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Sėklos brangesnės

Hibridinių veislių išvedimas – gana ilgas, kruopštus, sudėtingas ir nepigus darbas, todėl jų sėklos visada būna brangesnės už paprastų veislių sėklas. Hibridinės veislės būna derlingesnės negu įprastos veislės, augalai auga vienodžiau, derlius bręsta tolygiau. Geresnio skonio būna ir vaisiai. Tiesa, skoniai skirtingi, todėl ir H1 hibridų yra nemažai, nors ne tiek daug, kaip veislių.

REKLAMA

Patiems išvesti hibridines veisles sudėtinga: reikia turėti pradinę medžiagą, t. y. tam tikrų savybių turinčius „tėvą“ ir „motiną“. O jei augintojas pasės H1 hibrido sėklų, antros kartos augalai jau nebus tikri hibridai, nes vieni augalai gali būti panašūs į „motiną“, kiti – į „tėvą“. Be to, kai kurie hibridiniai augalai kartais visiškai nesubrandina sėklų, todėl jų net neįmanoma padauginti.

Taigi augalai, išaugę iš hibridinių sėklų, yra unikalūs ir nepakartojami, todėl mėgstantiesiems daržoves tikrai verta juos išbandyti, kad auginimą, derlių, skonį būtų galima palyginti su įprastinių veislių.

REKLAMA
REKLAMA

Atsparumas ligoms

Svarbiausia hibridų savybė – atsparumas ligoms. Prie kiekvieno hibrido nurodoma, kokioms virusinėms ir grybinėms ligoms jis labiausiai atsparus – mozaikos virusui, sidabraligei, miltligei, fuzarioziniam puviniui ir t. t. Atsparumo laipsnis žymimas raidėmis HR arba IR (High Resistance ir Intermediate Resistance) – vidutinis ir aukštas atsparumas.

Kiekvienas augintojas žino, kad auginant daržoves šiltnamyje labai sunku išvengti ligų, kurios dažniausiai kartojasi metų metus. Todėl svarbu pasirinkti tokias veisles ir hibridus, kurie yra atsparūs įvairioms ligoms.

Mėsingi stambiavaisiai pomidorų hibridai

STARBUCK H1 pomidorų vaisiai sveria 200–230 g, yra skanūs. Tai ilgiausiai ant krūmo vaisius išlaikanti pomidorų veislė. Augalas stipraus augumo, tačiau jį lengva auginti ir prižiūrėti. Kekėje rekomenduojama palikti po 4 vaisius, kad jie būtų taisyklingos formos. Tai – vienas iš mėgstamiausių stambiavaisių mėsingų pomidorų hibridų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TORERO H1 – labai gerai „užsirekomendavę“ išskirtinio skonio pomidorai. Vaisiai sveria 240–260 g. Nereiklūs, lengvai prižiūrimi. Tai ankstyvas ir derlingas hibridas.

Vidutinio dydžio vaisius užauginantys hibridai

ADMIRO H1 pomidorų vaisiai sveria 140–170 g, jie anksti prinoksta, yra tamsiai raudoni, tvirti, ypatingo skonio, labai geros kokybės. Hibridas stipraus augumo, labai derlingas, panašus į CUNERO H1.

CUNERO H1 pomidorų vaisiai 140–170 g svorio, išskirtinio skonio, labai ankstyvi, geros kokybės. Pomidorai lengvai auginami, atsparūs įvairioms sąlygoms, stipraus augumo, tvirti, intensyviai augantys visą vegetacijos laikotarpį. Veislė labai derlinga – 48–50 kg iš 1 m2.

REKLAMA

Specialūs hibridai

AUREA H1 pomidorų vaisiai stambūs, ypatingo skonio, sveria apie 200 g. Tiems, kuriems patinka pomidorų veislė „Jaučio širdis“, šis hibridas irgi patiks.

TOMIMARU MUCHOO H1 pomidorų vaisiai avietinės spalvos, išskirtinio skonio, apvalūs, skanūs, aukštos kokybės, sveria 160–180 g.

BEORANGE H1 pomidorų vaisiai oranžiniai, 200–230 g svorio, stambūs ir labai skanūs.

BOLZANO H1 pomidorų vaisiai oranžiniai, aromatingi, saldūs, jie auga lygiomis gražiomis kekėmis, vaisių svoris – apie 90–110 g.

Kokteiliniai hibridai

Iš mažus vaisius auginančių, arba kokteilinių, pomidorų visus žavi DASHER H1. Šių pomidorų vaisiai maži, vos 15–20 mm skersmens ir maždaug tiek pat gramų svorio, saldūs ir traškūs. Pomidorai atsparūs ligoms ir greitai augantys. Juos tinka auginti balkonuose.

REKLAMA

Determinantiniai – riboto augimo hibridai

Yra dar viena pomidorų hibridų grupė, vadinamieji determinantiniai pomidorai, kurių augimas ribotas, t. y. jie neauga tiek, kiek leidžia sąlygos. Išauginę 10–15 kekių, jie nustoja augti, tad stiebų nereikia tvirtinti prie atramų.

CELZUS H1 pomidorų vaisiai labai tvirti, sveria 140–160 g, juos tinka transportuoti ir ilgai saugoti, ankstyvi, vidutinio augimo, baigia augti virš 10–12 kekės, gali augti ne tik šiltnamyje, bet ir lauke.

MAGNUS H1 pomidorai ankstyvi, jų vaisiai tvirti, blizgantys, sveria 160–180 g. Augalai turi stiprią šaknų sistemą, juos galima auginti dviem stiebais. Tai – viena populiariausių veislių, auginamų polietilenu dengtuose tuneliniuose šiltnamiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PLATUS H1 pomidorai ankstyvesni nei MAGNUS H1, jie vidutinio augumo, į 1 m2 sodinami 3–4 augalai, galima auginti dviem stiebais, vaisiai sveria 120–150 g. Tai – viena iš populiariausių polietileno šiltnamiuose auginamų veislių, atspari fitoftorai, šaknų kamštligei.

Indeterminantiniai – neriboto augumo hibridai

MATIAS H1 pomidorų vaisiai sveria 250–300 g, jie yra tvirti, labai skanūs. Tai – ankstyvas hibridas, turintis stiprią šaknų sistemą.

EROPHILY H1 pomidorų vaisiai sveria 180–200 g, yra tvirti, blizgantys, unikalaus skonio, jų augimas vidutinio intensyvumo. Tinka auginti tuneliniuose šiltnamiuose, augalų lapai pailgi, linkstantys žemyn.

REKLAMA

ISABEL H1 pomidorų vaisiai sveria 160–180 g, yra tvirti, blizgantys, gero skonio, jų lapai trumpi, svyrantys. Lengvai auginami. Tie, kurie mėgo RONDELLO, įsitikins, kad ISABEL H1 – labai panaši veislė.

II boksas

Paprikos

Nerizikuokite pirkti šių augalų sėklų iš nežinomų platintojų ar prekybos centruose. Išauginti paprikų derlių – daug kantrybės, kruopštumo ir atsidavimo reikalaujantis darbas. O juk niekas nenori, kad darbas nueitų perniek. Hibridinės veislės garantuoja didesnę tikimybę sulaukti gausaus, skanaus ir sveiko derliaus. Hibridinių sėklų daigumas geresnis, nes jos būna beicuotos ar apveltos.

BOTEMPI H1 paprikų vaisiai raudoni, jų sienelės vidutinio storio, spalva – besikeičianti iš žalios į raudoną, skonis visada saldus ir lengvai aromatingas. Augalai yra apie 50 cm aukščio, labai tvirti ir atsparūs šalčiui bei drėgmei. Todėl jie tinkami auginti vazonuose balkonuose ir terasose. BONTEMPI H1 paprikos atsparios pomidorų mozaikos virusui. Sėti į vazonus, dėžutes galima nuo vasario vidurio iki kovo. Sudygsta per 15–20 dienų 18–25 laipsnių temperatūroje. Derlius imamas rugpjūtį–spalį.

REKLAMA

KING ARTHUR H1 – raudonos, vidutinio ankstyvumo, labai derlingos paprikos. Jų vaisiai dideli – sveria apie 250 g. Šias paprikas galima auginti ir lauke.

GOLDFLAME H1 – ankstyva šiltnaminių paprikų veislė, jų vaisiai geltoni, sultingi storasieniai, saldūs, apie 11 cm ilgio, 9 cm skersmens, iš pradžių būna žalsvi, paskui pamažu pageltonuoja.

NAROBI H1 paprikų vaisiai oranžiniai, apie 11 cm ilgio, 9 cm skersmens, švelnaus skonio.

MEDINA H1 – „protingai aitrus“ apie 15 cm ilgio raudonas čili pipiras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų