REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pomidorai geriausiai auga minkštoje, purioje, derlingoje žemėje. Jos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Pomidorai geriausiai auga minkštoje, purioje, derlingoje žemėje. Jos galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

REKLAMA

Sėkite pomidorus kas 5 cm 1–2 cm gylyje. Palaistykite. Svarbu išsirinkti tinkamas sėklas, todėl nebijokite pasikonsultuoti su specialistais. Yra veislių, tinkamų auginti būtent vazonuose.

Pasėję uždenkite plėvele ir pastatykite šiltoje, saulėtoje vietoje. Jau po savaitės gali išlįsti pirmieji daigeliai. Tada perkelkite juos ant palangės ir reguliariai laistykite, kol pasirodys 2–3 lapeliai.

Štai tada ateina laikas pikuoti – pašalinkite silpnus daigus, o stiprius persodinkite į atskirus indelius. Kas dvi savaites patręškite.

Pomidorus sodinkite į nedidelius vazonus, tik prieš tai žemę sudrėkinkite ir papurenkite. Jeigu daigai labai tįsta, vadinasi, temperatūra patalpoje pernelyg aukšta, trūksta maistinių medžiagų dirvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinkite, kad daigams netrūktų šilumos ir saulės šviesos, todėl geriausia juos auginti ant palangės. Beje, kai susiformuos 3–5 augalo kekės, reikia nuskinti pagrindinio stiebo viršūnę, kad pomidorai toliau gražiai augtų. Jei tinkamai prižiūrėsite, praėjus keliems mėnesiams pomidorai pradės vesti vaisius.

REKLAMA

Rūpinimasis daigais

Vyšniniai pomidorai auga, dera ir noksta greitai. Skanauti ir mėgautis jais galėsite maždaug pusmetį. Svarbiausia nepamiršti papurenti žemės, palieti, patręšti silpnomis trąšomis. Tinka ir universalios trąšos, tačiau kur kas geriau įsigyti skirtų specialiai pomidorams. Ta pati taisyklė galioja ir renkantis žemę, kurioje auginsite pomidorų daigus. Dabar galima įsigyti specialiai paruoštos, su mikroelementais ir natūraliomis mineralinėmis medžiagomis.

Pagrindinė auginimo klaida – sėjama per anksti. Žmonėms atrodo, kad anksčiau pasėję vaisius skins, kai kiti dar tik sės ar pikuos. Norint sėti anksti būtinos tinkamos sąlygos. Daigams labiausiai reikia šviesos, vien šilumos nepakanka. Kovo mėnesį saulutė dažnai užsibūna ilgiau, todėl daigai gauna daugiau šviesos ir gali augti.

REKLAMA
REKLAMA

Nemėgsta drėgmės

Orams šylant, šilčiau būna balkone, tad dieną galima išnešti į jį daigus. Pasėjus sausio mėnesį, balkone tikrai nebus pliusinės temperatūros, net jei jis įstiklintas, sandariai apšiltintas. Palangės nėra didelės, tad jei prisisėsime daug pomidorų, visų ant jų nesutalpinsime, o toliau nuo lango padėti indeliai su daigais negauna pakankamai šviesos, todėl stypsta, griūna.

Dar viena klaida – daigai laistomi per dažnai. Pomidorai mėgsta pabūti „sausomis kojomis“. Mums atrodo, kad jei žemės viršus nors kiek padžiūvo, vadinasi, reikia laistyti. Tai ne visada yra tiesa. Dažnai žemė giliau ilgesnį laiką būna drėgna. Jei žemei leisime pradžiūti, bet, žinoma, ne perdžiūti, daigai bus tvirtesni, mažesni, bet kokybiškesni. Nuolat laistant, daigai stiebsis tik į viršų ir bus ploni. Tokiems pasodintiems šiltnamyje reikės daugiau laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų