REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį mirė visoje Lietuvoje žinoma sveikuolė Ksavera Vaištarienė. Moteriai buvo 88-eri. Šią žinią naujienų portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

Penktadienį mirė visoje Lietuvoje žinoma sveikuolė Ksavera Vaištarienė. Moteriai buvo 88-eri. Šią žinią naujienų portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė.

REKLAMA

Ksavera Vaištarienė (g. 1932) – chemijos mokslų daktarė, docentė, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistė, savo patirtimi įrodžiusi savo sukurtų metodų veiksmingumą.

Ksavera Vaištarienė – keturių knygų apie subalansuotą mitybą, aktyvų gyvenimo būdą ir gerą savijautą autorė. 2006 m. pasirodžiusi pirmoji jos knyga „Mitybos abėcėlė“ kvietė skaitytojus atsakingai rinktis maisto produktus, kurie neterštų mūsų organizmo.

Autorė pasakojo apie maisto produktų sudėtį, jų derinimą ir patarė, kaip kiekvienas gali koreguoti savo mitybą. Knygoje „Padėkime sau“ Ksavera Vaištarienė siūlo alternatyvą vaistams – ji pasakoja apie atskirus žmogaus organus, jų veiklą, o negalavimus siūlo įveikti veiksmingais vaistažolių preparatais.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipėsi sveikuolių sąjungos nariai

Šiandien kūną paliko Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narė, Vegetarų draugijos pirmininkė, chemijos mokslų daktarė Ksavera Vaištarienė (88 m.). Lietuva neteko vegetarų motina  tituluotos moters, kuri viena pirmųjų, dar 1976 m. kartu su a.a. rašytoju, žurnalistu ir sveikuoliu Eduardu Girčiu įkūrė Vilniuje juvenologų klubą. 

REKLAMA

Tai buvo gyvas sveikos gyvensenos pavyzdys: aštri atmintis, argumentuota  ir švari kalba, geras humoro jausmas, begalinis noras padėti žmonėms atsimerkti ir pamatyti, kiek jie patys gali sau padėti susitvarkę mitybą, pasninkaudami ir kaip paprasta atsikratyti medicinai nepagydomų ligų.

Ksavera Vaištarienė visada tvirtino, kad daugelį neva nepagydomų ligų galima įveikti pakeitus mitybą – atsisakius mėsos, pasninkaujant, laikantis grikių dietos. Moters praktikoje daugybė atvejų, kai jos konsultuoti žmonės pasveiko, nors medicina juos jau buvo nurašiusi. 

REKLAMA
REKLAMA

50-ies metų įveikusi „nepagydomas“ ligas: Bechterevo ligą ir reumatoidinį artritą Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės narė Ksavera Vaištariene nuo to laiko nesirgo ir nevartojo jokių vaistų.

Save laimingiausia moterimi Lietuvoje vadinusi mokslų daktarė noriai ir kantriai dalijosi savo patirtimi kaip atsikratyti tradicinei medicinai neįkandamų ligų su visais, kam to reikėjo. „Turime kuo daugiau kalbėti apie mitybos galią. Žmogus gali išgydyti save. Aišku, keisti įpročius reikia valios“, – tvirtindavo K. Vaištarienė.

Artimiems bičiuliams ji jau nuo gruodžio mėnesio juokavusi, kad “ten, aukštai, ji turinti daug reikalų, bet Dievas kol kas nekviečia.” Noriai skaitydavusi paskaitas įvairuose Lietuvos miestuose, šiais metais K. Vaištarienė nusprendė skirti daugiau laiko sau. Pasninkas ir trumpalaikis badavimas visada buvo Ksaveros gyvenime, jis savo laiku išgelbėjo ne tik jos sveikatą, bet ir tūkstančiams Lietuvos žmonių leido išbristi iš medicinai neįveikiamų ligų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ksavera buvo mokslininkė iš didžiosios raidės. Visas savo hipotezes tikrindavo savimi.  Ksaveros indėlis sveikuolių judėjimui Lietuvoje yra  neįkainojamas. Kokie bebūtų gražūs epitetai apie šią moterį, ji buvo už visus juos didesnė”, – sako LR seimo narys Dainius Kepenis.

Lietuvos sveikuolių sąjunga per metus neteko trijų garbės narių: gydytojos Eugenijos Guogienės (79 m.),. žolininkės Bronislavos Vasiliauskienės (80 m.) ir chemijos mokslų daktarės Ksaveros Vaištarienės (88 m.). 

Šv. mišios už Ksaverą Vaištarienę bus transliuojamos tiesiogiai internetu sekmadienį 10.30 val. Šv. Juozapo bažnyčioje (soc. tinkle Facebook – Pilaitės parapija). www.sveikuoliai.lt  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų