REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais balandžio mėnesis yra skirtas atkreipti dėmesį į raustančią veido odą, už kurios gali slėptis lėtinis ir besikartojantis odos uždegimas. Kas yra rožinė, kas lemia jos atsiradimą ir kaip ją gydyti naujienų portalui tv3.lt pasakoja gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Kiekvienais metais balandžio mėnesis yra skirtas atkreipti dėmesį į raustančią veido odą, už kurios gali slėptis lėtinis ir besikartojantis odos uždegimas. Kas yra rožinė, kas lemia jos atsiradimą ir kaip ją gydyti naujienų portalui tv3.lt pasakoja gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

REKLAMA

Rožinė arba rozacėja yra lėtinis besikartojantis kapiliarų uždegimas. Jeigu aknė ar spuoguotumas siejamas su paauglyste, tai rožinė būdinga vyresniems nei 25-erių metų žmonėms.

„Iš tikrųjų rožinę mes po truputį užgyvename. Labai svarbi yra ir genetika. Visada klausiu savo pacientų, ar jų artimiausioje aplinkoje mama, tėtis, galbūt močiutė turi raustantį veidą, o galbūt jų išsiplėtę veido kapiliarai.

O kaip vaikystėje, gal buvote raudonskruostis vaikas, kuris susigėdęs ar po fizinio krūvio labai greitai parausdavote? Tai jau yra ženklas, kad kažkada ateis laikas ir rožinei “, – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Dirgikliai slypi visur

Rožinę provokuoja viskas, kas dirgina kapiliarus, skatina juos susitraukti ar išsiplėsti. Pavyzdžiui, kapiliarus išsiplėsti skatina buvę ir esami nudegimai saulėje, soliarumai, pomėgis dažnai praustis po karštu dušu, pirtys, aktyvus sportus, taip pat karštas ir aštrus maistas.

REKLAMA

„Kai kalbame apie rožinę, sakome, kad maistas turi būti drungnas ir prėskas. Alkoholis taip pat blogai veikia odą, sergant rožine, blogiausiai veikia „burbulai“, vynai ir vėliau jau visa kita“, – priduria A. Dumbliauskienė.

Kapiliarus susitraukti ir spazmuoti skatina nušalimai, nužvarbimai, šaltas vėjas.

„Jeigu išeinate į lauką ir ten yra stiprus vėjas, dargana ir jaučiate, kad gnaibo veidą, greičiausiai jau vakare ims kaisti skruostai. Taip pat prisideda krūvis, stresas, pervargimas ir hormonai. Arba kaip sakau savo pacientams – visas XXI amžius“, – šypteli dermatovenerologė.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja pataria, kad svarbiausia mėginti išsiaiškinti, kas skatina rožinės paūmėjimą ir tuomet stengtis kontroliuoti dirgiklius. Kai kuriuos dalykus galima kontroliuoti lengviau, pavyzdžiui, mitybą, buvimą saulėje, odos priežiūros ypatumus.

„Labai svarbu neleisti uždegimui išplisti ir laiku pradėti gydymą. Retai kada tik su odos priežiūros kremais  pavyksta sustabdyti rožinės paūmėjimą.

Visuomet kyla klausimas, ar įmanoma rožinę visiškai išgydyti. Taip pat dažnai tenka sulaukti klausimo, ar oda dar bus tokia lygi, kaip anksčiau, ar veidas bus gražus. Taip, praėjus paūmėjimui, veidas gali būti vėl gražus, bet, deja, nėra tokio vaisto, kurį sunaudoję galėtume pasakyti, kad rožinė nebesikartos. Tikslas – suvaldyti, praretinti paūmėjimus ir teisingai prižiūrėti odą, kad uždegimas kuo rečiau grįžtų“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paūmėjimus galima suvaldyti

Gydytoja teigia, kad paūmėjimas, deja, vis tiek bus. Kartais jis gali pasireikšti greitai, kartais tik po kelerių metų. Dažniausiai nebūna kaltas tik vienas dirgiklis – viskas kaupiasi pamažu.

„Kartais po dviejų metų ateina moteris ir stebisi, kad viskas buvo gerai, bet kažkas nutiko ir vėl išbėrė. Stebėtis dėl to nereikia – neatsitiko nieko nuostabaus. Tiesiog paūmėjo rožinė. Visuomet sakau, kad rožinė yra kaip taurė, į kurią nuolat krenta įvairūs dirgikliai: nesaugiai pabuvome saulėje, jau įkrito vienas lašas. Pradėjote aktyviai sportuoti, nes norite numesti svorio.

Jeigu sportuosite per aktyviai – kūno formos gražės, bet veido odos būklė blogės. Dar vienas lašas į tą taurę. Buvo vakarėlis, ten mėgavotės šampanu – dar vienas. Taip po truputį kaupsis ir kažkas taps paskutiniu lašu.

REKLAMA

Visada sakau, kad grįžus paūmėjimui, reikia gydytis, ištuštinti tą taurę ir rūpintis oda taip, kad kuo lėčiau ji prisipildytų iš naujo“, – nurodo A. Dumbliauskienė.

Gydytoja perspėja, kad vienas iš aštriausių dirgiklių šiuo metu yra pavasarinė saulė. Kartais užtenka vos kelių pasideginimo minučių, kad vėl prasidėtų uždegimas.

Svarbiausia žinoti ir domėtis

Labai svarbu domėtis ir žinoti apie tinkamą odos priežiūrą. Tiems, kurie turi rožinę, odos priežiūra turi būti specifinė.

„Jeigu turite rožinę – priežiūra turi būti kuo švelnesnė: jokių pilingų, jokių šveitimo šepetėlių veidui, jokių agresyvių rūgščių – kitaip nei aknės atveju“.

Visos priežiūros priemonės turi būti skirtos jautriai raustančiai odai, švelnūs prausikliai, kremai. Aišku, jeigu jau prasidėjo uždegimas, turi būti tepami arba, kai kuriais atvejais, geriami atitinkami vaistai“, – nurodo dermatovenerologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų