REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol daugelis lietuvių nerimauja dėl savo sveikatos, drąsesni susirgusieji apie galimus simptomus prabyla viešai. Taip nusprendė padaryti ir lietuvaitis Egidijus. Vyras prieš kurį laiką susirgo koronavirusu ir savo išgyvenimais pasidalijo internetinėje paskyroje.

Kol daugelis lietuvių nerimauja dėl savo sveikatos, drąsesni susirgusieji apie galimus simptomus prabyla viešai. Taip nusprendė padaryti ir lietuvaitis Egidijus. Vyras prieš kurį laiką susirgo koronavirusu ir savo išgyvenimais pasidalijo internetinėje paskyroje.

REKLAMA

Lietuvaičiui Egidijui ir jo žmonai prieš kurį laiką buvo nustatytas teigiamas koronaviruso testas. Pasak jo, vyras jį išsireikalavo dėl to, nes turėjo kontaktą su kitais devyniais šiuo virusu užsikrėtusiais asmenimis. Pateikiame vyro rašytus išgyvenimus:

„Dėmesio, mes sergame COVID-19, atvejis patvirtintas po tepinėlio paėmimo. Daugeliui iškilo klausimas, kaip mus ištyrė ir ar ištyrė oficialiai. Atsakau: pagrindinė tyrimo prisiprašymo priežastis, buvęs kontaktas su kitais 9 patvirtintais COVID-19 atvejais.

Taip, ištyrė oficialiai, paėmus tepinėlius iš gerklės ir nosies mobiliajame punkte, Klaipėdoje. Atsakymas apie teigiamą tyrimo rezultatą pateikiamas interneto svetainėje esveikata.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Pabandysiu įnešti aiškumo dėl šios ,,baisios'' ligos. Papasakosiu kaip kas vyko ir tebevyksta su mūsų organizmais ir kokie simptomai kamavo. Primygtinai prašau to nelaikyti moksliniu tyrimu, o tiesiog tik informacijos suteikimu iš pirmų lūpų.

REKLAMA

Viruso pasigavimas, kaip spėjame, galimai įvyko šių metų kovo keturioliktą dieną. Taigi, įvykių eiga tokia. Aš temperatūros kilimą pajutau devynioliktos dienos vakare, atsigulus miegoti. Tą dieną, gal kokius 10 kartų sukosėjau labai sausu kosuliu (jokio sekreto), bet tai nebuvo intensyvus ar erzinantis kosulys, tiesiog sausa gerklė.

Taigi, vakare pradėjus kilti temperatūrai iki 37,5 laipsnių, pagalvojau, kad gal peršalau ir tiesiog išgėriau vaistų. Jie man labai nuramino gerklę, kuri buvo pradėjusi lengvai kutentis bei gerai paprakaitavus, numušė temperatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Ryte pakilęs pagal rekomendacijas, įkvėpiau giliai oro ir palaikiau apie 10–15 sekundžių. Šis pratimas parodė, kad nei plaučių spaudžia, nei tai iššaukia kokių nors kosėjimo ar dusinimo simptomų.

Nurimau, kad tai nieko blogo, bet temperatūra ryte vėl pradėjo po truputį kilti. Nusprendžiau jos su vaistais nemušti, bet matavausi kas 15–20 minučių ir stebėjau kaip ji kyla, ar išvis kas vyksta.

Gėriau labai daug žolelių karštos arbatos su medumi, kas pusvalandį stabiliai. Kažkur skaičiau, kad kinų medikai rekomenduoja dažnai gerti karštų gėrimų. Česnakas ir kivi tapo vitamino C pagrindiniais šaltiniais, rekomenduoju.

Taigi tą dieną temperatūra kilo iš lėto palaipsniui, kadangi esu, kaip galvoju, nedurnas žmogus, tai sugalvojau metodą, kuris yra jau laiko patikrintas, kad nemušti iš karto temperatūros vaistais, o leisti organizmui kovoti pačiam su virusu, ar šiaip kažkokiu brūdu, kuris čia mane ir puolė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antros dienos antroje pusėje pajutau keistą skausmą nugaros srityje, ties mente dešinėje pusėje, kuris nueidinėjo į dešinę ranką. Skaudėjo lyg būtų nervų šaknelių uždegimas, tuo save ir raminau, kad tai būtent tai.

Žmona ištrynė skaudančią sritį  trinamais vaistais. Skausmas aprimo ir atsitraukė tiek, kad pavyko jau užmigti.

Vakare temperatūra kilo ir toliau, apie dvyliktą valandą nakties pakilo iki 38,4 laipsnių, tada nusprendžiau, kad pats laikas ją sumažinti, vėl išgėriau vaistų. Visą naktį tiek vaistai, tiek organizmas kovojo su virusu prakaitavimo būdu, apie 5 valandą ryte dar papildomai išgėriau paracetamolio 500 mg.

REKLAMA

Vėl užmigau, atsikėliau apie 11 ryte, temperatūra normalizavosi iki 36,3. Pagalvojau, štai ir viskas, bet tada vėl pradėjo lengvai skaudėti toje pačioje srityje nugaroje su tuo pačiu skausmu, dar kartą išsitryniau su tais pačiais trinamais vaistais. Nurimo skausmas per valandą ir iki šiol neatsinaujina.

Nuo kovo dvidešimtosios iki šiol jokių papildomų rimtesnių nesklandumų organizme nejaučiu, išskyrus, asmeniškai man, temperatūros nukritimas žemiau 36 laipsnių. Keletą dienų ji laikėsi tik vidutiniškai 35,3 laipsnių.

Vieną vakarą pasimatavęs, radau tik 34,9 laipsnių temperatūrą, kurią atstatau šilčiau apsirengęs, būtinai užsimaunu vilnones kojines bei išgeriu karštos arbatos su medumi. Kai krenta temperatūra, jaučiasi lengvas galvos pasvaigimas – tai natūralu. Šiandien temperatūra lyg stabilizuojasi ir grįžta dažniau būdama apie 36,3–36,6 laipsnius.

REKLAMA

Glaustai apie žmonos simptomus:

Jai viskas pasirodė porą dienų vėliau. Pirmas požymis buvo, kai pakilo temperatūra iki 37,5 laipsnių, spaudė galvą. Naudojantis manąją patirtimi, vaistų jokių papildomų nevartojo, tik taip pat dažnai kas pusvalandį gėrė tos pačios žolelių arbatos su medumi, kartais pamaišant su šaltalankių arbata.

Jai šiek tiek spaudė galvą, ji buvo sunki. Taigi pagrindinis jos požymis – temperatūros nestabilumas, keletą dienų tai pakyla 37,6–37,1 tai vėl normaliai stojasi į 36,6–36,8. Šiandien ir jos temperatūra normalizavosi, tai stebime toliau.

Glaustai apie kitus giminaičių patvirtintus atvejus: vienas iš jų yra virš 60 metų. Jis guli ligoninėje su gana sunkia forma, net reanimacijos palatos prireikė, bet pastaruoju metu viskas lyg einasi į gerėjimo stadiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liga komplikavosi į abiejų pusių plaučių uždegimą, galėjo pražiopsotį ankstesnį gydimą, galvojant, kad tai tik peršalimas.

Kitas asmuo, kuriam jau berods 85 metai, taip pat atsidūrė ligoninėje, bet ligos eiga nėra itin sudėtinga ir šiandien jaučiasi visai neblogai. Atrodo, kad viskas ir bus gerai. Visi kiti 6 asmenys apie 50–60 metų amžiaus taip pat turi lengvas ligos formas, visiems patvirtintas COVID-19. Visi gydosi namuose. Vienam iš sergančiųjų vyrui nepasirodė absoliučiai jokie simptomai.

Apibendrinant, visiems pagrindinis ligos simptomas buvo temperatūros nestabilumas ir šokinėjimas aukštyn, žemyn. Kai kuriems trumpalaikis sąnarių paskaudėjimas, galvų pamaudimas pasireiškė beveik visiems.

REKLAMA

Bendras nuovargio bruožas, tingisi ką nors daryti, norisi gulėti ir nieko neveikti, sunkumas į kojas ir pats linksmiausias simptomas, beveik visiems po keletos dienų nuo pirmųjų simptomų dingo kvapai, liko tik skonio jutimas burnoje, sūrus, rūgštus, saldus, kartus, viskas ką užuodžiame per nosį, praktiškai neužuodžiame. Man kvapai jau po truputi grįžta, vadinasi grįš visiems. 

Mano rekomendacijos, kurių galite ir nesilaikyti, tai visiškai jūsų reikalas.

Gerkite dažnai karštus gėrimus. Tinka bet kokie, svarbu karštas gėrimas ir dažnas, ne rečiau kaip kas pusvalandį, pasak kinų medikų, taip nuplaunamas virusas iš burnos gleivinės į skrandį ir jį skrandžio rūgštis suardo.

REKLAMA

Dažnai plaukite rankas su kiek įmanoma karštesniu vandeniu ir muilu. Dezinfekuokite savo patalpas, bet kokiais dezinfekatoriais, dažnai jas vėdinkite. Actas pasirodo netinka, jis neardo viruso.

Stebėkite dažnai temperatūrą, nepulkite anksčiau laiko jos numušinėti vaistais, leiskite kantriai organizmui pakovoti pačiam, taip susikuria antikūnai prieš virusą. Temperatūrą su vaistais (sako geriausia paracetamoliu) muškite tik tikrai jai pakilus jau virš 38 laipsnių iki to laiko neabejokite tikrai nemirsite.

Pagrindinė rekomendacija – nepanikuokite. Daugiau ligų ir blogų jų eigų yra jūsų galvose. Galvokite pozityviai ir optimistiškai ir kūnas jums atsidėkos. Nėra vilkas toks baisus, kaip jį piešia žiniasklaida. Nepykite, bet visiems linkiu lengvų ligos formų ir greičiau viskas baigsis. Senukai, turintys visokių lėtinių sudėtingų ligų žmonės, intensyviai pasisaugokite patys, niekas jūsų neapsaugos, dėvėkite kaukes, naudokite pirštines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priprašyti išsitirti yra tikras košmaras, jei neturite konkrečių sunkių ligos formų, net nebandykite.

Daugelis dabar klausia, ar aš nejuokauju. Na, pagalvokime, ar aš kada nors juokauju? Aš visada tik rimtai ir žmonių likimais ar sveikata tikrai niekada gyvenime nejuokauju. O kas mane pažįsta labai gerai, puikiai žino, kad per savo juoką visada pasakau visą tiesą. Taigi čia nejuokauju, čia viskas labai rimtai“, – sako lietuvaitis.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų