REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą pranešė, kad šiuo metu stacionare gydoma 116 infekcija sergančių pacientų, 5 iš jų yra sunkios būklės.

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą pranešė, kad šiuo metu stacionare gydoma 116 infekcija sergančių pacientų, 5 iš jų yra sunkios būklės.

REKLAMA

A. Veryga pranešė, kad stacionare šiuo metu gydoma 116 COVID-19 sergančių pacientų.

„4 yra reanimacijoje su deguonimi, vienas yra su plaučių ventiliacija, taigi iš viso 5 sunkesnės būklės pacientai. 22 pacientams reikalingas deguonis, bet jie nėra reanimacinėse palatose. 276 medicinos personalo asmenys yra karantine“, – kalbėjo jis.

Kartu jis informavo, kad iš užsakytų 0,5 mln. šalį pasiekė pirmieji 2 400 greitųjų testų. Pirmiausia jie pasieks Klaipėdą, ten iškeliauja 600 testų, nes ten dar parvyksta jūriniai keltai ir yra nustatyta tvarka, kad šie asmenys būtų testuojami.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, iš kur įsigyta šių testų ir priminus, kad kitose šalyse būta pranešimų, jog iš Kinijos gautus testus esą tenka mesti lauk, ministras sakė nenorintis skubėti daryti išvadų.

REKLAMA

„Ar jie tinkami, pamatysime, kai pradėsime naudoti. Dabar abejonių negalime avansu turėti, nes nei vienas testas nėra padarytas. Kinija, kaip įsigijimo vieta, automatiškai nereiškia ko nors blogo“, – paklaustas, iš kur Lietuva įsigijo šių testų", – sakė jis.

Ministras priminė, kad pačioms gydymo įstaigoms yra pavesta nuspręsti pasirinkti specialistų testavimo mastus.

8 val. duomenimis, Lietuvoje pirmadienį nustatyti dar 24 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai, bendras skaičius išaugo iki 484. Iš viso šalyje atliktas 9891 tyrimas, per sekmadienį – 1467. Lietuvoje mirė septyni koronavirusu užsikrėtę žmonės, vienas – pasveiko.

REKLAMA
REKLAMA

Protrūkis šalyje valdomas

Anot A. Verygos, dėl viruso plitimo yra ir gerų žinių.

„Nepaisant to, kad suminis nustatomų atvejų skaičius didėjantis, vertinant tai, kiek procentais yra nustatoma atvejų iš 100 tiriamųjų, tas procentas yra po truputį mažėjantis. Todėl yra ženklų, kad viruso plitimo kreivė yra gana plokščia, nešaunanti į viršų. Be abejo, tai vertinti reikėtų atsargiai. Jei viskas taip iš tiesų yra, tai galima būtų vertinti kaip pasiteisinančias karantino priemones. Tačiau nesinori prisikalbėti, nes ypač virusinės infekcijos, jų plitimas yra sunkiai nuspėjamas“, – sakė ministras.

Paklaustas, kokiomis sąlygomis galėtų būti griežtinamas ar švelninamas karantinas, A. Veryga pabrėžė, kad tai priklausys nuo sergamumo augimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei matytųsi, kad staiga ima augti atvejų skaičius ar būtų matoma, kad jis sparčiai auga lokalioje teritorijoje, kokiame nors mieste, tada būtų galvojama apie priemonių griežtinimą. Tačiau kol kas šiu reiškinių nestebime", – sakė jis.

Tačiau į klausimą, kiek dar galėtų tęstis karantinas, ministras nieko konkretaus atsakyti negalėjo. Jo teigimu, tai spręs Vyriausybė, atsižvelgdama į esamą situaciją.

Jo teigimu, remiantis preliminariomis prognozėmis, susirgimų pikas galėtų būti gegužės pradžioje. „Tačiau tai priklausys nuo daug kintamųjų, koks bus oras, keik žmonių išeis į gatves ir užsikrės ir pan.", – sakė jis.

REKLAMA

Tirs visus su peršalimo simptomais

Ministras informavo, kad vėl pakeistas įtariamo COVID-19 atvejo apibrėžimas – nuo šiol bus tiriami visi, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. 

Taip pat Lietuvos savivaldybėse duris netrukus turėtų atverti, o kai kuriose jau atvėrė vadinamosios karščiavimo klinikos, kuriose viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems pacientams bus atliekami išsamesni tyrimai, įtariant koronavirusinę infekciją. Į šias klinikas bus registruojami šeimos gydytojo siuntimą turintys pacientai, kurie turės atvykti jiems paskirtu konkrečiu laiku.

„Nuo šiol vyresni nei 60 metų amžiaus, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai bus pristatomi GMP į didžiąsias šalies ligonines. Šie asmenys turėtų kreiptis 112. Kiti jaunesni pacientai bus nukreipti į karščiavimo klinikas“, – dar anksčiau yra informavęs A. Veryga.

REKLAMA

Ministro aiškinimu, nuo šiol šie rizikos grupės pacientai, pajutę šaltkrėtį, galvos skausmą, pasunkėjusį kvėpavimą, atsiradus kosuliui ar temperatūrai pakilus iki 37,8 laipsnių Celsijaus bus vežami į numatytas tokius pacientus priimti ligonines.

A. Veryga sakė, kad iki pirmadienio darbo pabaigos savivaldybės turi pateikti prašymą, kurias poliklinikas siūlo padaryti vadinamosiomis karščiavimo klinikomis.

Dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos – jau veikia mobilūs punktai, kuriuos pacientams imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. 

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plečiamos tyrimų galimybės

Siekiant plėsti atliekamų tyrimų apimtis ministerija pranešė, kad Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL) pavesta įvertinti, ar dar keturios laboratorijos – UAB „Baltic Medics“, UAB „Diagnostikos laboratorija, UAB „Medicina practica laboratorija“, UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ – turi tinkamas sąlygas atlikti koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti reikalingus tyrimus.

Teigiama, kad laboratorijos darbą gali pradėti jau šiandien.

Šiuo metu tyrimai atliekami šešiose laboratorijose: NVSPL, Santaros klinikose, Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, taip pat Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijoje.

REKLAMA

SAM specialistai eina į darbą

Ministro paprašius paaiškinti situaciją, kad dauguma SAM specialistų eina į darbą, jis patvirtino, kad ministerijoje nuotoliniu būdu dirbama tik išimtiniais atvejais, jei yra padidinta rizika.

„Mes esame viena iš pagrindinių įstaigų, kur darbo krūvis yra labai didelis – daug tvarkų, sprendimų reikia parengti. Todėl priimti sprendimai, kad nuotolinį darbą taikyti tik išimtinais atvejais“, – kalbėjo jis.

A. Verygos teigimu, stengiamasi pasirūpinti darbuotojais – yra rankų dezinfekcinis skystis, pasirūpinta kaukėmis.

„Gal jų nėra tiek, kiek gydymo įstaigoje, pasirinkimo nelabai turime, privalome dirbti“, – sakė ministras.

REKLAMA

Apsaugos priemonių pardavimo ribojimai

Taip pat pranešama, kad nuo šiol visose prekybos vietose rekomenduojama pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodamą dezinfekcinių priemonių, taip pat apsaugos priemonių – medicininių kaukių, respiratorių, pirštinių – kiekį taip, kad jos būtų prieinamos didesniam gyventojų skaičiui. 

Parduotuvėse ir kitos prekybose vietose vienam pirkėjui vieno apsipirkimo metu rekomenduojama parduoti ne daugiau nei 50 vienetų medicininių kaukių, ne daugiau nei 1 litrą dezinfekcinio skysčio, ne daugiau nei 10 vienetų respiratorių ir ne daugiau nei 50 porų apsauginių pirštinių.

„Dabar visi turime būti solidarūs ir suprasti, kad, jei nusipirksime, pavyzdžiui, kelis įpakavimus pirštinių, kurių tokio kiekio mums dabar nereikia, tai reiškia, kad kitas žmogus jų išvis negalės įsigyti. Juolab, kad apsaugos priemonės pandemijos akivaizdoje tapo tikrąja to žodžio prasme – aukso vertės“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

REKLAMA

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

REKLAMA

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų