REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Gimdymas vos nesibaigė tragiškai (nuotr. Fotodiena/Justinas Auškelis ir 123rf.com)

Likus vos porai dienų iki karantino paskelbimo Lietuvoje Eglei (pavardė redakcijai žinoma) iš Telšių rajono suėjo lygiai 41 savaitė nėštumo. Skubėdama į ligoninę ji buvo įsitikinusi, kad vyras gimdyme dalyvauti ar bent aplankyti galės, tačiau nepraėjus nei parai, ji sužinojo, kad bet koks gimdyvių lankymas yra uždraustas.

117

Likus vos porai dienų iki karantino paskelbimo Lietuvoje Eglei (pavardė redakcijai žinoma) iš Telšių rajono suėjo lygiai 41 savaitė nėštumo. Skubėdama į ligoninę ji buvo įsitikinusi, kad vyras gimdyme dalyvauti ar bent aplankyti galės, tačiau nepraėjus nei parai, ji sužinojo, kad bet koks gimdyvių lankymas yra uždraustas.

REKLAMA

„Kovo 14 dieną suėjo lygiai 41 nėštumo savaitė. 9 val. ryto su vyru atsikėlėme, išgėrėme kavos, papusryčiavome ir susirinkę daiktus išvykome į Telšių ligoninę. Joje tądien dar buvo galima gimdyme dalyvauti, lankyti mamą su naujagimiu ir tėveliams.

Kol gulėjau tos ligoninės patologiniame skyriuje, man buvo ramu.  Vyras paliko mano daiktus, atsisveikinome, bet vis tiek jam išvažiavus, apsiverkiau. Mane paguldė stebėjimui, apžiūrėjo, gimdos kaklelis buvo prasivėręs maždaug 2 centimetrus“, – pasakoja ji.

Tą pačią dieną, 22 valandą, Eglei pradėjo mausti nugarą, bet tai, kad prasidėjo sąrėmiai, ji ėmė įtarti tik po kelių valandų, nes įprasto pilvo kietėjimo nebuvo. Tuomet gydytojai sunerimusiai moteriai pasakė, kad viskas – jie nebegali įleisti vyrų.

REKLAMA
REKLAMA

„Galvojau išprotėsiu, nes ką tik dar galėjo. Sesutės bandė nuraminti, kad neverkčiau, tačiau man neišėjo to padaryti. Naktį negalėjau užmigti dėl skausmo ir nežinios“, – pasakoja ji.

REKLAMA

Vaisiaus vandenys buvo žali

3 valandą ryto Eglę gydytojai nuvežė gimdyti. Gimdos kaklelis vėrėsi gan sunkiai. Eglė pasakoja, kad ji turėjo nuolat vaikščioti, šokinėti ant kamuolio, bet ji vis tiek atitiko visas normas tų moterų, kurios gimdo pirmą kartą.

„Skaudėjo tikrai nejuokingai, labai trūko palaikymo... 8 valandą ryte keitėsi pamaina ir į darbą atėjo akušerė ir kita jauna mergina, greičiausiai rezidentė. Tada supratau, kad visgi pagimdysiu“, – sako pirmąkart mama tapusi Eglė.

15 dieną, 14 valandą, Eglės gimdos kaklelis jau buvo prasivėręs 7 centimetrus, tad medikai nutarė, kad paskubins gimdymą ir nuleis vandenis.

REKLAMA
REKLAMA

Eglė sako, kad jie buvo žalios spalvos ir labai tiršti. Dėl to buvo kalta infekcija, kaip ji atsirado – nežino niekas, tačiau aišku tai, kad ji buvo jau nėštumo metu. Medikai stebėjosi, kad nepasireiškė jokie išoriniai infekcijos požymiai ir suskubo pamatuoti naujagimio tonus, rezultatai buvo idealūs.

„Be vandenų man pradėjo labai skaudėti ir buvau išsigandusi. Pradėjau blaškytis, o dėl to nukrito deguonies lygis ir man prijungė ūsiukus. Skausmas pamažėjo ir atsistatė deguonies lygis. Tuomet man leido dar pasivaikščioti po gimdyklą, tačiau buvo labai sunku“, – prisimena ji.

Po pusantros valandos Eglei prasidėjo lengvi sąrėmiai, tačiau gimdymui dar nebuvo laikas, nes vaikučio galvytė dar nebuvo nusileidusi. Jai buvo pasakyta, kad atsiradus norui stumti ji gali švelniai tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu pasakyti, kad ir akyse prašvito, kai leido. Po kelių tokių sąrėmių nusivedė patikrinti, gimdos kaklelis buvo atsivėręs, tačiau galvytė dar buvo toli. Tada prasidėjo darbas – stovi, lauki sąrėmio, o sulaukus – tūpiesi, o akušerė tuo metu atsistojusi laiko už pažastų.

Po to vėl vaikščiodavau, siūbuodavau. Taip žaidėme  valandą laiko. Iš akušerės buvo jaučiamas labai didelis palaikymas. Nerealu. Aš tuo metu jau buvau pervargusi, nemiegojusi. Kai pajutau, kad plėšia dubenį, lipau iš lovos ir pasakė, kad jau gimdysiu“, – sako ji.

Laimė truko neilgai

Eglė prisimena, kad gimdymas vyko labai greitai. 16  val. 52 min. pagaliau sūnus gulėjo ant Eglės krūtinės.

REKLAMA

„Aš buvau šoke, nesigaudžiau aplinkoje, bet girdėjau, kad mažylis verkia. Išgirdau, kad neonatologė pasakė, kad „nepatinka, kaip jis kvėpuoja“. Sūnų pasiėmė, nusinešė ant staliuko patikrinti ir pastebėjo, kad jo skrandyje ir plaučiuose yra žalio vandens.

Dėjo kaukytę,  bet iškart įspėjo, kad turės perkelti į Klaipėdą. Žinoma, sutikau ir pasakė, kad kitą dieną iš pat ryto mus išveš į Klaipėdą. Tą vakarą dar spėjau padaryti keletą mažylio nuotraukų ir gavusi raminamųjų užmigau“, – pasakoja moteris.

Kitą rytą Eglės laukė nemaloni žinia – dėl karantino Klaipėdos ligoninė nesutiko jos priimti, todėl buvo pervežtas tik jos kūdikis.

REKLAMA

„5 ilgas dienas prabuvau palatoje viena – vaiko nėra, šalia tik tuščia lovytė, vyras aplankyti negali. Taip trūko paprasto apkabinimo. Tai buvo pats sunkiausias etapas, tačiau kažkaip praėjo ir jis. Kai mane išrašė iš ligoninės, mane pasiėmė vyras. Grįžome namo, išsimaudžiau, užkandau, persidėjau daiktus ir išvažiavome į Klaipėdą pas savo sūnelį“, – sako ji.

Tėtis vis dar nematė sūnaus

„Dabar jau beveik savaitę esame kartu. Mažyliui darys kraujo tyrimą, galbūt jau galės išleisti iš ligoninės. Tėtis dar nematė savo pirmagimio sūnaus gyvai, tačiau kiekvieną dieną skambinamės per „Messenger“ ir rodau jam vaikutį. Abu negalim sulaukti, kai galėsime būti kartu“, – patikina naujagimio berniuko mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eglė priduria, kad Klaipėdos neišnešiotų naujagimių patologijos skyriuje tiek gydytojai, tiek sesutės buvo labai malonios ir padėjo visais rūpimais klausimais. Maistas buvo skanus. Tačiau tos 4 sienos varė moterį iš proto.

Vieną kartą moteris nusileido į vaistinę nusipirkti sauskelnių ir tai, ką išvydo, sukėlė jai lengvą šoką: vaizdas buvo apokaliptinis – visi su respiratoriais, akiniais, pirštinėmis. Moteris laukia, kol galės grįžti į namus ir tėtis pagaliau galės pamatyti sūnų.

„Viskas įmanoma, viskas ištveriama. Dabar pagalvojus, koks skirtumas, bus vyras gimdyme ar ne, svarbiausia juk, kad vaikutis būtų sveikas“, – šypteli Eglė.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų