REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonės taip pat raginami vengti nebūtinų kontaktų bei kelionių, mirtinam koronavirusui ir toliau plintant visoje šalyje. Didžiausia grėsmė – nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms, o taip pat sergantiems astma.

Žmonės taip pat raginami vengti nebūtinų kontaktų bei kelionių, mirtinam koronavirusui ir toliau plintant visoje šalyje. Didžiausia grėsmė – nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms, o taip pat sergantiems astma.

REKLAMA

Laikydamasis valdžios socialinės izoliacijos rekomendacijų Anglijos vyriausiojo medicinos tarnautojo pavaduotojas Jonathanas Van–Tamas rizikos grupėms priskiriamus žmones ragina saviizoliuotis.

„BBC News“ šįryt paklaustas apie astma sergančius suaugusiuosius jis sakė: „Nenoriu labai detaliai kalbėti apie kiekvieną rizikos grupę, bet teigiame, kad tai – astmininkai, išskyrus vaikus, jie įeina į rizikos grupę – šiems žmonėms primygtinai rekomenduojama laikytis socialinės izoliacijos.

Dėl vaikų neturime pilnos informacijos – dabar jau po truputį pradedame ją gauti iš Kinijos, ir aišku, kad vaikų koronavirusas stipriai nepaveikia.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu negalime pasakyti, ar taip yra todėl, kad jie dideliais kiekiais neužsikrečia, ar todėl, kad vaikai šia liga perserga labai nesunkiai. Galiu tik pasakyti, kad šiuo metu visi ženklai rodo, kad ši liga vaikams yra nesunki.“

REKLAMA

Astma – tai kvėpavimo takų sutrikimas, kurį sukelia kvėpavimo takų, kuriais deguonis keliauja į plaučius ir iš jų, uždegimas.

Didžiojoje Britanijoje astma serga daugiau nei penki milijonai žmonių, bet tai nereiškia, kad astma sergantieji dažniau suserga koronavirusu.

Tačiau COVID–19, kaip ir bet kuris kitas kvėpavimo takų virusas, gali pasunkinti astmą, o tai kelia riziką.

Pasaulio sveikatos organizacija astmą, diabetą bei širdies ligas yra įtraukusi į sąrašą tų ligų, kuriomis sergantiems koronavirusas yra pavojingesnis – tokie pacientai yra pažeidžiamesni ir dėl viruso gali rimtai susirgti.

REKLAMA
REKLAMA

Jessica Kirby, „Asthma UK“ sveikatos rekomendacijų vadovė, sako: „Dėl astmos rizika susirgti koronavirusu nepadidėja, bet, deja, ilgalaikėmis plaučių ligomis, pavyzdžiui, astma, sergantys žmonės, užsikrėtę koronavirusu serga sunkiau.

Plaučių ligomis sergantys žmonės dažniau patiria komplikacijų ir dažniau patenka į ligonines. Bet kokia kvėpavimo takų infekcija astma sergantiems žmonės gali sukelti problemų, o mūsų dabar turimi duomenys rodo, kad koronavirusas šiuo atžvilgiu neišsiskiria.

„Geriausias dalykas, kurį galite padaryti, sirgdami astma ir siekdami apsisaugoti nuo viruso – įsitikinti, kad jūsų liga yra kaip įmanoma geriau suvaldyta. Tai reiškia, kad kasdien reikia naudotis savo prevenciniu inhaliatoriumi pagal gydytojo indikacijas, ir visą laiką su savimi turėti raminamąjį inhaliatorių, kad simptomams sustiprėjus būtų galima juo pasinaudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei astmos simptomai sustiprėja, o pastaruoju metu nekeliavote į koronaviruso apimtas šalis ir nekontaktavote su ten buvusiais žmonėmis, kaip įmanoma greičiau rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją. Jei įtariate, kad sergate koronavirusu, skambinkite specialiu trumpuoju pagalbos numeriu.“

Profesorius J. Van–Tamas paaiškino, ar gyvenantiems Didžiojoje Britanijoje reikės saviizoliuotis dar 14 dienų, jei jų namuose 14 dienų karantino pabaigoje kuris nors žmogus suserga.

„BBC“ jis sakė: „Ne, nereikės. Iš esmės yra dvi galiojančios taisyklės. Kaip žinote, jau paskelbėme, kad koronaviruso simptomų turintiems žmonės reikia izoliuotis septynioms dienoms.

REKLAMA

Ši taisyklė šiuo metu vis dar iš dalies galioja, bet dabar dėl pirmo namuose pasireiškusio atvejo visai šeimai reikės izoliuotis 14 dienų. Visiškai įmanoma, kad per tas 14 dienų dar kam nors iš šeimos narių pasireikš koronaviruso simptomai.

Jei taip nutinka antrąją karantino dieną, labai gali būti, kad po dviejų savaičių žmogus jau bus pasveikęs.

Jei taip nutinka 12–ąją karantino dieną, kai likusios tik dvi dienos, tuomet, žinoma, tikimybė, kad 14–ąją dieną žmogus bus pasveikęs, yra labai maža, todėl tam žmogui reikės izoliuotis dar septynias dienas, o visi kiti, nesergantys, iš namų gali išeiti 14–ąją dieną.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų