REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Po rekordiškai šiltos žiemos sulaukus pirmųjų kalendorinio pavasario dienų, į veterinarijos klinikas suplūsta minios šunų šeimininkų – sako jau pavasaris, reikia pasirūpinti apsauga nuo erkių. „Bet realybėje erkių pernašamas ligas šiais metais diagnozavome jau žiemos viduryje, tad prisirišti prie kalendoriaus nebeverta, o saugoti savo augintinius nuo erkių derėtų visus metus“ – pabrėžia DR Leo veterinarijos gydytoja Urtė B. Liutkevičiūtė.

Po rekordiškai šiltos žiemos sulaukus pirmųjų kalendorinio pavasario dienų, į veterinarijos klinikas suplūsta minios šunų šeimininkų – sako jau pavasaris, reikia pasirūpinti apsauga nuo erkių. „Bet realybėje erkių pernašamas ligas šiais metais diagnozavome jau žiemos viduryje, tad prisirišti prie kalendoriaus nebeverta, o saugoti savo augintinius nuo erkių derėtų visus metus“ – pabrėžia DR Leo veterinarijos gydytoja Urtė B. Liutkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsaugai nuo erkių veterinarijos klinikose bei vaistinėse prekiaujama įvairiausiais preparatais – pradedant augaliniais preparatais, baigiant stipraus poveikio receptiniais vaistais, o kaip dėl skiepų nuo erkių? Ar įmanoma šunį paskiepyti „vakcina“, kuri apsaugos nuo erkių įsisiurbimo? Prognozuojama, kad šiais metais erkių bus išties daug, tad kokią apsaugą pasirinkti? Ar egzistuoja skiepai nuo erkių? Į klausimus atsako DR Leo veterinarijos gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė. 

REKLAMA

Augaliniai preparatai, gintariniai karoliai ir ultragarsinė apsauga 

Visame pasaulyje populiarėja sveikos gyvenimo būdo idėjos, skatinančios rinktis natūralius produktus, naudoti kuo mažiau cheminių medžiagų, vaistų, nenatūralių preparatų, tad nenuostabu, kad į rinką ateina vis daugiau natūralių priemonių gyvūnų apsaugai nuo parazitų. „Gintariniai karoliai, augaliniu pagrindu pagaminti purškikliai, aliejai ir ultragarsiniai antkakliai – tai natūralios, aplinkai, gyvūnui ir žmogui nekenksmingos alternatyvos gyvūnų apsaugai nuo erkių, tačiau situacijai, su kuria susiduriame Lietuvoje - t.y. erkių paplitimas yra didelis, gyvūnų sergamumas erkių dažniausiai pernešama liga babezioze taip pat labai didelis - natūralios apsaugos tikrai nepakanka. Jas rekomenduojame rinktis tik kaip papildomas, bet ne pagrindines apsaugos priemones nuo erkių“ – teigia veterinarijos gydytoja Urtė Barbora Liutkevičiūtė. Vis dėl to, jei planuojate apsaugai nuo erkių rinktis tik natūralias priemones, kasdien po pasivaikščiojimų su augintiniu kruopščiai apžiūrėkite kailiuką ir kaip įmanoma skubiau ištraukite visas įsisiurbusias erkes. Natūralias apsaugines priemones galite įsigyti zooprekių parduotuvėse, internetu, prekybos centruose – šioms priemonėms netaikomi jokie pardavimo ribojimai. 

REKLAMA
REKLAMA

Nereceptiniai lašiukai ir antkakliai 

Dažniausiai pasirenkama priemonė – tai patogaus naudojimo, ant sprando odos lašinami kasmėnesiniai lašiukai, veikiantys įvairius ektoparazitus, įskaitant ir erkes, žudančiai, kai kurie ir atbaidančiai. Dažniausiai įprastuose lašiukuose sutinkama medžiaga – tai fipronilis. Jo veikimo principas pagrįstas įsiskverbimu į poodinius riebalus, plaukų riebalines liaukutes, iš kur vaistas, sutepant plauką riebalais, patenka ant kiekvieno kailio plaukelio, tad vaistą naudoti labai saugu – tik minimalūs kiekiai yra pašalinami per inkstus ar kepenis, o veikimo mechanizmas užtikrina puikų pasiskirstymą ant kūno. Pasiūloje esantys vaistiniai antkakliai taip pat turi nemažai pliusų – ilgas veikimo laikas, nereikia rūpintis apsauga kiekvieną mėnesį, taip pat dažniausiai veikia parazitus ir žudančiai ir atbaidančiai, tad esama dviejų barjerų – jei erkė pakankamai atspari vaisto atbaidančiam poveikiui ir patenka ant kailio, apsinuodijusi kailyje vis tiek žūva. Nereceptinius lašiukus ir antkaklius galima įsigyti veterinarijos vaistinėse, zooprekių parduotuvėse, kuriose dirba veterinarijos felčeriai ar gydytojai, taip pat ir veterinarijos klinikose, taigi parduoti šias priemones gali tik veterinarijos specialistas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Receptinės tabletės 

Pastaraisiais metais, šunų augintojai vis daugiau domisi profesionalia apsauga nuo erkių, ypatingai tie, kurių šunys buvo susidūrę su erkių pernešamomis ligomis. Pastebėjus simptomus anksti – gydymo prognozės geros, tačiau kai kuriais atvejais, atvedus gyvūną į kliniką jau esant itin prastai būklei ir pažengus ligai, gyvūną išgelbėti sunku – prireikia ir kraujo perpylimų ir kasdienių lašinių į veną, daugybės simptominių vaistų, papildų ir kitų priemonių. Tad sunkų gydymą patyrusių šunų šeimininkai renkasi neberizikuoti ir įsigyti pačias veiksmingiausias priemones. Tablečių, apsaugančių nuo erkių ir kitų išorės parazitų yra įvairių – jų veikimo laikas nuo 1 iki 3 mėnesių, taip pat įvairus veikiamų parazitų spektras – vienos tabletės veikia tik erkes ir blusas, kitos ir daugiau parazitų, įskaitant ir kirmėles žarnyne. Tabletėse naudojamos veikliosios medžiagos visą veikimo laikotarpį cirkuliuoja kraujotakoje, tad erkių įsisiurbimų gali ir nepavykti išvengti, tačiau jaudintis neverta, nes po pirmo kraujo „gurkšnio“ erkė tuojau pat žūva, tad nespėja pernešti ir užkrato. Receptines tabletes galite įsigyti tik veterinarijos klinikose, tiesiogiai iš veterinarijos gydytojų. 

REKLAMA

Skiepai nuo erkių 

„Kasmet sulaukiame daugybės klausimų – “Ar vakcinuojate nuo erkių?” - atsakymas visada vienodas ir vargu ar kada pasikeis - NE, deja, bet skiepų nuo erkių nėra” - teigia DR Leo veterinarijos gydytoja Urtė. Svarbu suprasti ir atskirti pagrindines sąvokas - vakcinos, skiepai - tai imunizacija, kai imituojame gyvūno užsikrėtimą tam tikra virusine ar bakterine liga ir imunitetas ateičiai “išmoksta” kovos būdus su konkrečiais virusais ar bakterijomis. Tuo tarpu erkės - tai išorės parazitai, joms imuniteto įgyti neįmanoma, tad ir skiepų nuo erkių - nėra. Tačiau įsisiurbusios erkės gali užkrėsti gyvūną kitu parazitu-pirmuonimi babezija ir kai kurie šeimininkai, kuriems yra tekę susidurti su šia, viena dažniausių erkių pernešamų ligų, kartais klaidingai “skiepu nuo erkių” palaiko injekciją, kuri atliekama, siekiant gydyti pirmuonių sukeltą ligą babeziozę. Taigi vienintelis kelias apsaugoti savo gyvūną nuo erkių įsisiurbimo - naudoti antiparazitines priemones - lašiukus, antkaklius, purškiklius ar tabletes. 

REKLAMA

DR Leo veterinarijos klinikose galite pasikonsultuoti kokia apsauga nuo erkių Jūsų gyvūnui tinkamiausia ir įsigyti norimų preparatų. Jei Jūsų gyvūnui įsisiurbė erkė, kuo skubiau ją ištraukite. Jei po erkės įsisiurbimo praėjo 14-21d. ir šunelis jaučia vieną ar kelis šių simptomų: 

*Karščiavimas 

*Vangumas, apetito netekimas 

*Patamsėjusi šlapimo spalva 

*Pašviesėjusios ar net gelsvos gleivinės 

*Viduriavimas, vėmimas 

*Užpakalinės kūno dalies silpnumas 

Nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją! DR Leo veterinarijos klinikas rasite Naujamiestyje bei Grigiškėse, veržli ir jauna DR Leo veterinarų komanda visada pasiruošusi padėti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų