REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Plintant koronavirusui, Simonas pasidalijo būdu, kaip mokytojai gali bendrauti su mokiniais (nuotr. asm. archyvo)

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje įvestas karantinas, o štai vaikai su mokytojais turi bendrauti nuotoliniu būdu. Dar šį savaitgalį viešoje erdvėje ėmė plisti dvylikamečio Simono Vakario sukurtas vaizdo įrašas, kuriame jis parodo, kaip sėkmingai mokytojai gali išnaudoti programėlę „Discord“.

5

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje įvestas karantinas, o štai vaikai su mokytojais turi bendrauti nuotoliniu būdu. Dar šį savaitgalį viešoje erdvėje ėmė plisti dvylikamečio Simono Vakario sukurtas vaizdo įrašas, kuriame jis parodo, kaip sėkmingai mokytojai gali išnaudoti programėlę „Discord“.

REKLAMA

Savaitgalį dvylikametis Simonas savo „Youtube“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame detaliai nurodo, kaip mokytojai su mokiniais gali išnaudoti programėlę „Discord“, kai Lietuvoje yra įvestas karantinas.

Šiuo vaizdo įrašu netrukus pasidalijo ir žinomas Lietuvos verslininkas Liudvikas Andriulis, tokiu būdu vaizdo įrašas ėmė sparčiai plisti internete.

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su dvylikamečio mama Simona Šimulyte, paaiškėjo, kad pomėgiu domėtis naujausiomis technologijomis berniukas, galima sakyti, užsikrėtė nuo savo mamos.

REKLAMA
REKLAMA

Pomėgį paveldėjo iš mamos

Šiuo metu Simonas lanko Kauno Erudito licėjaus mokyklą, tačiau lygiai tiek pat laiko, kiek praleidžia čia, berniukas po pamokų skiria ir muzikos mokyklai. Mat dvylikametį žavi ir muzikos pasaulis – jis dainuoja, groja fortepijonu.

REKLAMA

Laisvu laiku Simonas mėgsta kurti vaizdo įrašus ir juos patalpinti savo „Youtube“ paskyroje.

„Kadangi Simoną auginu viena, todėl nuo pat mažumės jis visą laiką būdavo su manimi. O aš labai daug dirbu su vadinamaisiais startuoliais, Simonas visą laiką buvo jų apsuptyje, todėl neametu galimybės, kad jis tai paveldėjo iš manęs“, – juokiasi Simono mama.

Dvylikamečio mama prisimena, kad naujausios technologijos berniuką traukdavo jau nuo mažens, o pati ji tikrai savo sūnui nedraudė pasinerti į interneto pasaulį.

„Tikrai niekada nebuvau iš tų mamų, kurios kovotų su internetu. Labiau kaip tik visada stengiausi Simoną įtraukti į atradimų džiaugsmą. Jeigu man kažko reikia, jis žiūri internete, aiškinasi, lygiai taip pat darau ir aš. Ir tokiu būdu, kai jam buvo šešeri, jis pirmą kartą pats suprogramavo skaičiavimo mašinėlę“, – sako moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Viską susitaupė pats 

Simona prisimena, kad jos sūnus dažnai mėgdavo pagriebti mamos kompiuterį, tačiau dabartinę savo kompiuterinę įranga dvylikametis yra nusipirkęs pats.

„Kai būna kokia proga, jis visuomet prašo, kad dovana būtų ne fiziniame kūne, nes ir pats supranta, kad kartais būtų per didelis poreikis prašyti to kaip dovanos. Jis viską taupo pats ir šiandien jo visa kompiuterinė įranga yra nupirkta iš jo sutaupytų pinigų“, – šypteli berniuko mama.

Simonas skaityti pradėjo vos sulaukęs ketverių, o pirmoji jo perskaityta knyga buvo iš mamos darbo pasiimtas žmogaus kūno vadovas. Berniuko mama sako, kad sūnus pirmuosius vaizdo įrašus pradėjo kurti būdamas septynerių, o jau po metų pradėjo juos talpinti ir internete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Simona patikina, kad sūnui ji niekada nedraudžia naudotis internetu, o štai per tokį nedraudimą tarp mamos ir sūnaus atsirado ir kitoks ryšys. Berniukas mamą savo grupėse visada prideda kaip moderatorę, todėl jeigu kas nors paklausia, ar Simona yra Simono mergina, berniukas greitai atsako – „Čia mano mamytė“.

„Jis, vadinkime, yra sistemų inžinierius. Jam visą laiką reikia ieškoti, kartais jis net pabūna kaip tikras interneto valytojas, sudėlioja taisykles, praneša apie netinkamus komentarus, net savo kanaluose turi taisykles surašęs.

Nėra taip, kad aš kišuosi į jo veiklą, jis pats savo iniciatyva mane visur prideda į moderatorius. Taip gaunasi, kad per kitokį santykį ir nedraudimą, jis pats mane kviečiasi į savo žaidimų ratelį“, – pasakoja Simona.

REKLAMA

Švietimo sistemai dėl koronaviruso teks prisitaikyti

Simona pasakoja, kad idėja sūnui sukurti vaizdo įrašą apie naudojimąsį „Discord“ programėle kilo visai atsitiktinai. Mat sužinojus, kad visi mokytojai naudosis feisbuko siūloma „Messenger“ programėle, tiek Simona, tiek jos sūnus suprato, kad mokytojų žinutės tokiame dideliame sraute tiesiog pasimes.

„Dėl koronaviruso švietimo sistemai reikės labai prisitaikyti, kai kurie mokytojai su naujausiomis technologijomis nebendrauja visai, o vaikams tai yra kasdienybė. Yra dalykų, kuriuos vaikai gali pamokyti ir tokiu būdu mokytojai su vaikais apsikeisti žiniomis. Mes sakome, kad jūs, vaikai, turite trokšti žinių, o kodėl mes jų netrokštame? Turime ir mes norėti iš vaikų semtis žinių“, – patikina dvylikamečio mama.

REKLAMA

Simona sako, kad jos sūnus ypač gerai jaučiasi prie vaizdo kamerų, o ir neigiamus komentarus jis iš tiesų moka priimti tinkamai. Po išplatinto vaizdo įrašo berniukas netgi sukūrė ir antrąjį vaizdo įrašą, kuriame atrinko neigiamus komentarus ir į juos atsakė.

Padėkojo už iniciatyvą

Po vaizdo įrašo paskelbimo su dvylikamečiu susisiekė ir Lietuvos Švietimo ministro patarėja ir padėkojo, kad berniukas tokioje situacijoje nori padėti ir prisidėti prie švietimo kultūros sistemos.

„Kai sužinojo, kas jam skambina, jo net visas veidas nušvito. Bet jis toks paprastas, kitą kartą man net gražu žiūrėti į jo paprastumą“, – šypteli Simona.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausus, kuo gi dvylikametis norėtų būti užaugęs, jo mama sako, kad labiausiai berniukas norėtų sujungti dvi savo puses – meniškumą ir naujausias technologijas.

„Ilgą laiką jis norėjo būti dainuojančiu mokslininku ir atrasti maistą, kuris būtų toks pats skanus kaip ir nesveikas maistas, nors pats jis tokio maisto nelabai ir valgo. Tačiau pats paskutinis jo rimtas pareiškimas buvo, kad jis norėtų atrasti specialybę, kaip kūrybinės industrijos, tačiau su daugiau inžinerijos. Kitaip tariant, kad būtų ir meninė pusė, ir inžinerinė, tai kol kas mums pavyko atrasti tik vieną tokį universitetą“, – sako Simona.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų