REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Pakilusi temperatūra išgąsdino vilnietį Ąžuolą (nuotr. facebook.com)

Lietuvoje jau patvirtini šeši koronaviruso atvejai. Tuo metu kai šalyje jaučiama baimė dėl gyvybes nusinešančio viruso, specialistai vis daugiau kalba apie tai, kad reikia didinti tyrimų skaičių. Vilnietį Ąžuolą taip pat papiktino koronaviruso tyrimų tvarka sostinėje. Mat nors vaikinas ir nesilankė užsienio šalyse, jį pradėjo varginti aukšta temperatūra ir kosulys. Internete vaikinas pasakojo, kad ištirti, ar jis neserga koronavirusu, specialistai taip ir neskubėjo. Tiesa, gydytojai primena, kad koronaviruso ir gripo simptomai yra labai panašūs.

669

Lietuvoje jau patvirtini šeši koronaviruso atvejai. Tuo metu kai šalyje jaučiama baimė dėl gyvybes nusinešančio viruso, specialistai vis daugiau kalba apie tai, kad reikia didinti tyrimų skaičių. Vilnietį Ąžuolą taip pat papiktino koronaviruso tyrimų tvarka sostinėje. Mat nors vaikinas ir nesilankė užsienio šalyse, jį pradėjo varginti aukšta temperatūra ir kosulys. Internete vaikinas pasakojo, kad ištirti, ar jis neserga koronavirusu, specialistai taip ir neskubėjo. Tiesa, gydytojai primena, kad koronaviruso ir gripo simptomai yra labai panašūs.

REKLAMA

„Vakar buvau darbe, ten normaliai žmonių. Kas kur keliavo pastarosiomis dienomis neatseksiu, nes coworking‘as, plius ateina verslų atstovai į susitikimus. Buvau ir kavinėje papietauti. Realiai, n+1 galimybės pasigauti belenką.

Pabudau šiandien, skauda gerklę, gerai – dirbu iš namų. Arbatas geriu, bet žiūriu kad keistokas jausmas. Pasimatuoju prieš kelias valandas temperatūrą – 37,1, nieko pavojingo, guliu toliau lovoje.

REKLAMA
REKLAMA

Prasideda dusulingas gilesnis kosulys (kartu gyvenantys žmonės iš kito kambario girdi, visiems lengvai nejauku, susirašinėjame). Kažkaip šalta, galvą skauda. Praėjus 5 minutėms nuo pirmo matavimo, temperatūra pakyla iki 37,9.

REKLAMA

Negeri simptomai, skambinu nurodytais numeriais konsultuotis (nors pats nebuvau išvykęs, bet per savaitę prasilenkiu/susitinku su šimtais žmonių, tai ką aš žinau, ar kas neužmetė man ko nors)“, – savo internetiniame įraše dėsto Ąžuolas.

Nepakliuvo į rizikos grupę 

Pasak vyro, telefonų, skambintais penkiais skirtingais numeriais, niekas nepakėlė apie dešimt minučių. Tuomet Ąžuolas nusprendė paskambinti greitosios pagalbos telefonu 112, ką jam tokiu atveju daryti.

Sujungus su greitosios medicinos pagalbos specialistais, jie vyrą patikino kreiptis nurodytais tyrimų kontaktais, teirautis, ar jis pakliūna į rizikos grupę.

REKLAMA
REKLAMA

„Pakėlė maloni mergina, pasikalbėjome. Ji informuoja, kad nėra gydytoja, rezultatas, kad nebuvau išvykęs į rizikos šalis, tai negali manęs tirti. Bet kodėl? Aš pasakiau, kad susitinku su krūva žmonių. Na, jei reiks susimokėt už tyrimą – tebūnie, kaip nors, bet bent izoliuotai nuvežkit ir tegul paaiškėja, kad aš neturiu koronos, nei vėliau užsilenkiu arba, dar smagiau, užkrečiu aplinkinių krūvą“, – patikina jis.

Vyrui galiausiai temperatūra pakilo iki 38,3. Ąžuolas sako, kad jis gyvena su dar dviem žmonėmis, todėl jis bijojo išeiti iš kambario ir užkrėsti kitus.

„Nenoriu skleisti nerimo, bet oficiali rekomendacija, jei yra simptomai ir tu nori išsitirti kaip nors, yra skambinti savo šeimos daktarei ir galvoti, ką toliau daryti, gal nuvažiuoti pas ją, jei ji sakys, kad gal gripas ir sunkūs simptomai – tada kviestis greitąją, kuri veš į priimamąjį, kur velniai žino kiek žmonių ir kad, jai turiu koronavirusą, o gal aš ten išdalinčiau visiems lengvai sergantiems kitomis ligomis?“, – mąsto Ąžuolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikia tirti 

Kol vyras baigė rašyti įrašą internete, jam temperatūra pakilo iki 38,5. Vyras tikina, kad savo įrašu jis dalijosi dėl to, kad norėjo parodyti, kokia yra situacija su potencialiai užsikrėtusiųjų prevencija Vilniuje.

Dar kartą paskambinęs keliais skirtingais numeriais, Ąžuolas neatmetė galimybės, kad jis susirgo gripu, o kiek vėliau greitosios pagalbos specialistė į šią situaciją pažiūrėjo kiek kitaip.

„Pasakė, kad atvažiuos, kai tik bus laisva greitoji. Nuvežus į tyrimų centrą reikės luktelti, bet lauksiu kiek reikės. Nežinau, ar tai buvo vieno žmogaus supratingumas, kad, net jei ir neskridau, bet turėjau daug kontaktų – vis tiek reikia tirti, ar tai buvo priimtas nutarimas taip daryti, bet ačiū.

REKLAMA

Esmė, kad ne paniką skleisti, o dėmesį atkreipti yra tikslas, nes negali taip vykti dalykai, jei yra tikimybė būti užsikrėtusiu – turi būti kažkokiu būdu ištirta. Juk geriau žinoti 1000, kurie kreipėsi, kad jie neužsikrėtę, nei nežinoti, kad iš jų yra bent vienas užsikrėtęs? Ar mano logika perdegė ir ne taip turėtų vykti prevencijos?“, – sako vilnietis Ąžuolas.

Lietuvoje trys nauji susirgimų atvejai

Lietuvoje patvirtini dar trys užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Apie tai penktadienį po pietų pranešė Vyriausybė. Šiuo metu Lietuvoje nustatyti šeši koronaviruso atvejai. 

„Viena naujienų – turime nustatytus tris naujus atvejus, tai yra įvežtiniai atvejai, tai gera žinia, kad nepereinama į kitą fazę, viruso perdavimą šalies viduje. Viena yra Ispanijos pilietė iš Madrido, atvejis nustatytas Vilniuje, kita moteris – klaipėdietė, kuriai diagnozuota liga, grįžo iš Tenerifės, dar vienas asmuo – kaunietis, grįžęs slidinėjęs Šiaurės Italijoje“, – kalbėjo ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Jo teigimu, nė vienas iš šių atvejų nėra sunkus, tai nėra rizikos grupės žmonės: „Daugiau informacijos kol kas suteikti negaliu, nes dar atliekamas epidemiologinis rizikų nustatymas, dar patys ne viską žinome."

VU Santaros Infekcinės ligoninės vadovės Ligitos Jančorienės teigimu, šie atvejai, kiek yra žinoma, nėra susiję. 

Vėliau patikslinta, kad Vilniuje nustatytas atvejis – jauna pacientė, kovo 9 d. atvykusi iš Ispanijos ir kitą dieną pajutusi ligos simptomus. Ji 12 d. naktį kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių.

Įvertinus pacientės būklę ir epidemiologinius kriterijus, paimtas mėginys dėl COVID-19. Kovo 13 d. 12 val. gautas teigiamas atsakymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu pacientės būklė nesunki, ji yra izoliuota ir stebima Santaros klinikų Infekcinių ligų centre.

Į Klaipėdos universitetinę ligoninę koronavirusu užsikrėtusi pusamžė moteris buvo atvežta ketvirtadienio vakarą greitosios pagalbos automobiliu. Apie 50 metų moteris gyveno Tenerifėje ir pirmadienį parskrido į Palangos oro uostą.

Pranešama, kad pacientė iš karto pasijautė silpna. „Galvojo, kad kažkas šiaip sau. Bet vėliau prasidėjo kiti simptomai. Kovo 12 dieną su greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo atvežta į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Buvo atvežta patenkinamos būklės – sloguojanti, truputį pakarščiuojanti. Buvo apimti tyrimai ir neseniai gautas atsakymas, kad ji serganti“, – sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis.

REKLAMA

Įrengs atskirus punktus tyrimams savivaldybėse

L. Jančorienės pastebėjimu, šiuo metu tiek Vilniuje, tiek Kaune stebimas išaugęs pacientų srautas į priėmimo skyrius.

„Tačiau dažnai tie nusiskundimai yra nežymūs. Ir kai kuriais atvejais svarbu yra ne tiek nustatyti infekciją, kiek jiems izoliuotis. Daug diskusijų vyksta dėl tyrimų, galimybės -žmonėms išsitirti. Tai galiu pasakyti, kad yra planuojama dešimtyje savivaldybių įrengti atskirus punktus, kur būtų galima saugiai paimti mėginius, tepinėlius ir kartu žmonėms izoliuotis“, – sakė ji.

Savo ruožtu Kauno klinikinės Infekcinių ligų skyriaus gydytoja Auksė Mickienė pabrėžė, kad labai dažnai pervertinama tyrimų vertė. 

REKLAMA

„Galima suvokti žmogaus norą pasitikrinti, ar jis turi tą sukėlėją, bet norėčiau akcentuoti, kad pirmiausia labai svarbios yra saviizoliacijos taisyklės. 

Jei nėra klinikinių simptomų ir yra nerandama to patogeno, tai tas atsakymas reiškia labai nedaug ir gali kaip tik žmogus atsipalaiduoti nuo tos saviizoliacijos. Tyrimas kaip indikacijai yra atliekamas tik tada, jei yra klinikiniai simptomai, kitu atveju tyrimo atlikimas gali sumažinti atsakomybę izoliuotis. O tai yra pagrindinė sąlyga, kaip suvaldyti protrūkio plitimą viduje“, – pabrėžė ji.

Tačiau ministras pabrėžė, kad niekada nebus taip, kad visi kostintys ir karščiuojantys galės pasitikrinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra nerealus scenarijus ir nereikėtų kelti žmonėms tokių iliuzijų, nėra tokios galimybės nei Latvijoje, nei Estijoje, nei kitoje valstybėje, kad vos kiek suslogavęs žmogus galėtų nulėkti pasidaryti tyrimą dėl koronaviruso. Tai vis tiek bus tam tikra rekomendacija, jei turima kažkokių pagrįstų abejonių, simptomai gal kokie neaiškūs. Gal žmonės turi nuogąstavimų, kad lankėsi tokioje, kur tie kontaktai galėjo būti. Nors tai gal abejotinas niuansas, bet logiška, kad žmogus gali norėti tikrintis. Bet jei tikrinasi neturintis jokių simptomų, gavę neigiamą atsakymą negalės jaustis ramus", – kalbėjo A. Veryga. 

Pasiteiravus, ar planuojama dar plėsti tiriamų atvejo apibrėžimą, žinant tai, kad jau dabar yra įtraukti turintys ūmia respiratorinę infekciją ir nebūtinai lenkęsi endeminėje zonoje. 

REKLAMA

„Mes elgiamės, kaip rekomenduojama Europos ligų kontrolės centro ir Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijos. Tad pradėti tirti kažką susigalvojus mes tiesiog neturime pagrindo. Bet galvosime kitą savaitę, jei rasime racionalų sprendimą, kaip saugiau paimti pačius mėginius nesukeliant rizikos medicinos personalui, pagalvosime, kaip galime išplėsti spektrą. Bet tą darysime labai atsakingai. Nebus taip, kad man neramu, aš noriu išsitirti, nesvarbu turiu ar ne simptomus, neturime tam techninių galimybių“, – kalbėjo A. Veryga.

Atidaro koronaviruso karštąją liniją 

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Kauno miesto GMP stoties vadovas Nerijus Mikelionis pabrėžė, kad šiuo metu GMP stočiai tenka didžiulis srautas skambučių.

REKLAMA

„Taigi tai matydami ir turėdami patirtį SAM ir Kauno miesto savivaldybės pavedimu Kauno GMP įsteigėme karštąją Koronaviruso liniją, kurią galima pasiekti iš visos Lietuvos visais tinklais numeriu 1808. Linija yra nemokama, veikianti visą parą. Žmonės turės galimybę pasikonsultuoti rūpimais klausimais. Visiems skambinusiems bus atskambinta, jei nebus galimybė atsiliepti. Taigi pirmiau skambinkime šiuo numeriu, o ne 112, 003", – naujovę pristatė jis.

Kartu ministras kreipėsi į vyresnius žmones, kad jie maksimaliai pasisaugotų, pabūtų namuose. Jo teigimu, iš namų eiti tik būtinais atvejais, kai maistu ar vaistais negali pasirūpinti artimieji – tokios taisyklės artimiausias kelias savaites griežtai turėtų paisyti senjorai, ypač sergantys lėtinėmis ligomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šeimos, kurios su vaikais lankėsi, kur yra didžiausias ligos plitimas, jokiu būdu nenuvežkite vaikų seneliams. Nes tai gali būti labai rizikinga. Tiems, kuriems duotos rekomendacijos dėl saviizoliacijos, būtina to laikytis, nenuvežti vaikų prižiūrėti vyresnio amžiaus žmonėms", – kalbėjo ministras.

Jo teigimu, to imtis būtina, kad labiausiai naujojo koronaviruso (COVID-19) pažeidžiami žmonės – mūsų tėvai, seneliai, proseneliai – būtų apsaugoti, o kelias kartotis kitų šalių scenarijui Lietuvoje – užkirstas. 

„Jei pasikartotų tokia situacija kaip Šiaurės Italijoje, tai žmonės turi suprasti, kad medikai net turės rūšiavimą atlikti. Kai neliks rankų medicinoje pakankamai, kas galėtų intubuoti, nes jei net bus įranga, bet neužteks medikų, teks spręsti kuriam pacientui pagalbą teikti, o kuriam – ne. todėl dar kartą kartoju – sėdime namuose, dirbame nuotoliniu būdu, save izoliuojame", – akcentavo jis.

A. Veryga prašė gerbti susirgusiųjų privatumą, medikų darbą, ypač žurnalistams netrukdyti gydytojų be reikalo: „Kauno klinikinėje šiuo metu esanti pora pateikė rašytinį prašymą neteikti apie jos jokios informacijos – tiek konkrečios, tiek apibendrintos."

Jis taip pat paragino visiems būti ypač atsargiems ir priminė, kad atsiranda norinčių pasipinigauti, ministras ragino nebūti patikliems.

REKLAMA

„Būkime visi atsargūs. Mes jau esame minėję anksčiau, kada įvairūs nusikaltėliai, ar žmonės, norintys pasipelnyti apsimetinėdavo tais, kurie siūlo dezinfekuoti namus. Tai jau anksčiau raginome būti sąmoningais, lygiais tas pats yra su vaistais ar tyrimais. Jei jie bus, jei jie atsiras, tai jie tikrai atsiras ne socialiniuose tinkluose, ne internete. Juos pasiūlysime savo pacientams. Šiuo metu nėra jokių vaistų sukurta. Jei kažkas juos siūlo, tai yra spekuliacijos“, – sakė jis.

Nesilaikantiems saviizoliacijos nurodymų gresia sankcijos

Paklaustas, ar ketina plėsti šalių sąrašą, į kurias nerekomenduojama vykti, ministras tikino, kad tai planuojama padaryti šiandien. Paprašytas apkomentuoti, ar bus taikomos kokios sankcijos tiems, kurie nesiizoliuoja, nepaiso nurodymų.

„Bus ir teiksim siūlymą kitą savaitę, kai susirinks ministrai, dėl karantino skelbimo valstybėje. O tada įsijungia labai griežtos teisinės priemonės, kurios atriša rankas tiems, sakykim, neklaužadoms, kurie labai keistai argumentuoja savo nesiizoliavimą. 

Jie sako, kad nebijo viruso, bet čia kalbama ne apie baimę. Žmonės tiesiog nesuvokia, kad yra infekcinė liga. Tad pasitelksim ir policiją, jei reikės, kad besielgiantys nedrausmingai būtų sudrausminti. Savivaldybės irgi turėtų pasirūpinti, kaip tokiems žmonėms izoliuotis, o jei paaiškės tokie atvejai, kad žmonės elgėsi neatsakingai jau gavę rekomendacijas ir užkrės kitus žmones, gali grėsti baudžiamoji atsakomybė“, – pastebėjo ministras. 

REKLAMA

Pirmas pranešė Klaipėdos meras

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo feisbuko paskyroje penktadienį parašė:

Koronavirusas – deja, bet jau ir Klaipėdoje. Tik ką gautas patvirtinimas, kad vidutinio amžiaus klaipėdietei, vakar GMP automobiliu pristatytai į KUL, diagnozuotas „COVID-19" virusas. Tad Klaipėdoje taip pat jau pilna apimtimi aktyvuotas ir veikia šios grėsmės suvaldymo planas, identifikavus užsikrėtimo atvejus. Kadangi tokiai situacijai ruoštasi buvo rimtai ir iš anksto, todėl niekam panikuoti nereikia, kviečiu ir raginu visus elgtis ramiai, santūriai ir žinoma labai atsakingai, bet suvokti, kad šis grėsmingasis virusas jau ir uostamiestyje, – BŪTINA. Būkite dėmesingi, būkite atsargūs ir VISI rūpinkimės vieni kitų saugumu.Daugiau informacijos – kiek vėliau."

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 dieną iš Italijos grįžusiai 39-erių šiaulietei. Apie du naujus atvejus pranešta vėlų antradienio vakarą. Susirgusieji – kauniečių šeima, 35–40 metų amžiaus žmonės, kurie grįžo iš Šiaurės Italijos automobiliu, slidinėję vasario 29–kovo 6 dienomis.

Iš viso dėl įtariamo koronaviruso yra atlikti 366 tyrimai. Prevenciškai grįžusių iš rizikos regionų yra stebima virš 9 tūkst. asmenų.

REKLAMA

Pasaulyje užsikrėtusiųjų skaičius siekia arti 130 tūkst., mirusių – per penkis tūkstančius.

Portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) siūlymui dėl koronaviruso grėsmės dviem savaitėms sustabdyti visų šalies švietimo, kultūros, sporto ir laisvalaikio įstaigų veiklą, uždrausti keliones į Italiją.

Dėl koronaviruso Užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį atnaujino kelionių rekomendacijas – siūloma atsisakyti kelionių į Ispaniją, Prancūziją, Vokietiją bei visą Italiją.

Iki šiol buvo siūloma nevykti į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą.

Buvo paskelbtos ir naujos rekomendacijos darbdaviams, siūlant veiklą organizuoti nuotoliniu būdu. Taip pat atšaukiama dalis skrydžių, griežtinama sausumos keleivių kontrolė. 

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA

Įtariamu atveju laikomas toks atvejis, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija, t. y., jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas, ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į Bendrąjį pagalbos centrą, telefonu 112.

Taip pat informuojama, kad atnaujinta, kokioms sąlygoms esant žmogus bus tiriamas dėl koronaviruso infekcijos. Papildomos sąlyga, jog galimai sergančiu žmogus laikomas ir tada, kai jam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (staiga prasideda karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam reikalinga hospitalizacija, tačiau nenustatoma šių simptomų priežastis. Paprastai tariant, atmetamos visos kitos galimos diagnozės, visi kiti galimi susirgimai.

Tie, kurie lankėsi nurodytose šalyse, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų, nesilankyti dideliuose renginiuose, nesinaudoti viešuoju transportu ir pan.

REKLAMA

Esant galimybei reikėtų dirbti iš namų, šiam laikotarpiui gali būti išduodamas ir nedarbingumas. Daugiau informacijos apie tai galima rasti NVSC puslapyje.

Taip pat patariama stebėti savo sveikatos būklę (matuoti kūno temperatūrą, stebėti, ar nepasireiškia kvėpavimo takų infekcijoms būdingi simptomai – kosėjimas, dusulys ir kt.).

Jei kitaip sunegalavote, bet nesilankėte minėtose šalyse, dėl sveikatos būklės reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo.

***

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų