REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Moteris ligoninėje (Nuotr. pixabay)

Lietuvoje manoma, kad pagrindinė moterų mirčių priežastis yra vėžys. Statistika rodo, kad nuo širdies ir kraujagyslių ligų moterų miršta beveik keturis kartus dažniau nei nuo vėžio. Nors moterys šiomis ligomis ima sirgti dešimčia metų vėliau – sulaukusios 50-ties, tačiau iki 65-erių jų mirtingumas nuo šių ligų viršija vyrų.

15

Lietuvoje manoma, kad pagrindinė moterų mirčių priežastis yra vėžys. Statistika rodo, kad nuo širdies ir kraujagyslių ligų moterų miršta beveik keturis kartus dažniau nei nuo vėžio. Nors moterys šiomis ligomis ima sirgti dešimčia metų vėliau – sulaukusios 50-ties, tačiau iki 65-erių jų mirtingumas nuo šių ligų viršija vyrų.

REKLAMA

Prof. Žaneta Petrulionienė, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Kardiologijos ir angiologijos centro, kardiologijos skyriaus vedėja sako, kad pasaulyje sklando mitas, jog moterys insultus ir infarktus patiria rečiau nei vyrai. Tačiau toks įsitikinimas kyla, nes vyrai šiomis ligomis pradeda sirgti 10 metų anksčiau.

Lietuvos statistika atskleidžia, kad iš 20 tūkst. kasmet mirštančių moterų, didžioji dalis jų miršta dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Pati dažniausia liga – išeminė širdies liga. Dėl jos miršta 64 proc. moterų. Ji taip pat gali sukelti insultą ir infarktą.

REKLAMA
REKLAMA

Moterų simptomai dažnai būna netipiniai, blankūs. Pavyzdžiui, netipinis skausmas ir netipinėje vietoje, aritmija, dusulys. Moterims dažnai būna spastinė krūtinės angina: staigus krūtinės , kuris gali sukelti skausmą, aritmiją ar staigią mirtį.

REKLAMA

Dėl didžiulio streso hormonų kiekio spazmuoja smulkiosios ir stambiosios kraujagyslės, kurios gali paveikti širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Tai gali sukelti ir skaudžios skyrybos, netektis.

„Moterys per gyvenimą prisirenka daug rizikos veiksnių, pavyzdžiui, aukštą kraujo spaudimą, cholesterolį, bendrą nutukimą ar pilvinį nutukimą. Pastebėta tendencija, kad moterys nuo 50 iki 65 metų vis dar rūko, mažai sportuoja ir neturi subalansuotos mitybos taip pat didelis stresas darbe ir namuose“, – nurodo Ž. Petrulionienė.

Padidėjęs kraujospūdis nustatytas daugiau kaip 63 proc. moterų, dislipidemija – net 90 proc., cukrinis diabetas – apie 10 proc., pilvinis nutukimas – 58 proc., nutukimas, kai kūno masės indeksas yra daugiau kaip 30 kg/m2, – apie 42 proc., metabolinis sindromas – 35 proc., nemažai moterų rūko, ir rūkalių skaičius nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja nurodo, kad į medikus reikėtų kreiptis pajutus galvos skausmus, padidėjus kraujospūdžiui be jokios priežasties, širdies ritmo sutrikimus, nepaaiškinamas dusulys, nepakantumas fiziniam krūviui ir nepaaiškinamas skausmas už krūtinkaulio, nes tai gali išduoti kur kas rimtesnes kraujagyslių ir širdies ligas, kurios gali baigtis ir insultu.

„Jeigu paryčiais už krūtinkaulio pajuntate staigų skausmą, tai yra aiškus pavojaus signalas“, – sako Ž. Petrulionienė.

Ligos padažnėja menopauzės metu

Dr. Lina Čiaplinskienė, „Northway“ medicinos centro gydytoja akušerė-ginekologė nurodo, kad menopauzinio laikotarpio metu moterys retai kreipiasi pas gydytojus. Menopauzė dažniausiai atsiranda apie 50-uosius gyvenimo metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Menopauzė yra užprogramuota ir neišvengiama. Jos laikotarpiu moterys skundžiasi karščio protrūkiais, naktį išpila šaltas prakaitas, nuotaikos svyravimais, dėmesio sutelkimo sutrikimais. Šiuo laikotarpiu širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė padidėja 2 kartus dėl hormonų pusiausvyros persiskirstymo: sumažėja moteriškų hormonų ir padaugėja vyriškų.

„Kas trečia moteris nesikreipia į ginekologus dėl menopauzės, o kas antra nestebi savo savijautos ir širdies ritmo sutrikimų nelaiko rimtu sutrikimu, kurį gali sukelti ir magnio koncentracijos trūkumas organizme“, – nurodo L. Čiaplinskienė ir pabrėžia kalio, kalcio ir magnio preparatų naudojimą.

REKLAMA

Prevencijos svarba

Žana Antonova, klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė nurodo, kad Lietuvos gyventojų mitybos įpročių nėra palanki sveikatai ir neatitinka sveikos mitybos rekomendacijų. Nesubalansuota mityba negali aprūpinti organizmo vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Per mažas kalio kiekis kraujyje padidina padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje riziką. Taip pat ir padidėjusio kraujospūdžio ir lėtinių inkstų ligų riziką. Nepakankamas kalio kiekis yra sugretinimas su nepakankamu vaisių ir daržovių vartojimu.

Pagal tyrimus, Lietuvos gyventojai suvartoja mažiau ir magnio nei rekomenduojama. Jo trūkumas gali pasireikšti silpnumu, galvos skausmu, negalėjimu susikaupti, mėšlungiu ir pykinimu.

REKLAMA

Ž. Antonovai antrina ir muzikė Eglė Juozapaitienė. Ji nurodo, kad prevencija yra labai svarbi ir širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę sumažinti galima net atliekant kvėpavimo pratimus.

„Prevencija – mankšta, kvėpavimo pratimai, kurie sveiki kraujagyslėms. Man asmeniškai išsigelbėjimas yra kalbėjimas su draugėmis apie patirtis, ką galima daryti, kaip apsisaugoti.

Svarbu pradėti rytą nuo pozityvo, nors tai būtų sunku ir būtume pervargusios, nes moterys dirba daugiau nei turėtų. Tačiau pozityviai nusiteikus diena praeina kur kas geriau. Žinoma, mes turime kuo dažniau tikrintis ir mylėti save ir savo kūną“, – sako muzikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų