REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sužinojus apie naujai užsimezgusią gyvybę neretai apima ne tik džiaugsmas ir kitos pakilios emocijos, bet ir rūpestis, kaip elgtis nėštumo metu, kad būsimam vaikeliui nieko netrūktų ar kaip susitvarkyti su kūne vykstančiais pokyčiais. 

Sužinojus apie naujai užsimezgusią gyvybę neretai apima ne tik džiaugsmas ir kitos pakilios emocijos, bet ir rūpestis, kaip elgtis nėštumo metu, kad būsimam vaikeliui nieko netrūktų ar kaip susitvarkyti su kūne vykstančiais pokyčiais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tam, kad galėtumėte mėgautis šiuo gražiu laikotarpiu, dalinamės patarimais, kaip pasirūpinti savo organizmu, sveikata ir atrasti balansą bei ramybę laukiantis vaikelio. 

REKLAMA

Mitybos subtilybės, kad jaustumėtės gerai 

• Rekomenduojama valgyti nedidelėmis porcijomis ir dažnai. Geriausia valgyti kas dvi valandas, kad skrandis nebūtų visiškai tuščias ir nepradėtų pykinti. 

• Patariama rinktis maistą, kuriame yra daug baltymų. Išbandykite pitos duonelę ar krekerius su humusu, nedidelį ryžių dubenėlį su pupelėmis ar jogurtą su granola. 

• Nuolat gerkite nedideliais gurkšniais vandenį bei stenkitės kuo rečiau rinktis saldžius gėrimus, pavyzdžiui, limonadus, sultis ir kitus gaiviuosius gėrimus, kuriuose slepiasi didelis kiekis cukraus. 

REKLAMA
REKLAMA

• Į savo mitybos racioną įtraukite imbierą. Išbandykite šviežią, maltą imbierą arba imbiero arbatą. Jis ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir padeda nuo pykinimo ar vėmimo. 

• Be to, įprastai nėštumo metu sulėtėja virškinimas, tam, kad moters organizmas spėtų pasisavinti visas papildomas maistines medžiagas, kurios taip reikalingos tiek moteriai, tiek kūdikiui. Vis dėlto, neretai sulėtėjusi virškinimo sistema sukelia vidurių užkietėjimo problemą. Dėl šios priežasties itin svarbu gerti pakankamai vandens ir nepamiršti valgyti maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulų, pavyzdžiui, džiovintas slyvas, kriaušės ar obuolius. Šie vaisiai pasižymi vidurius laisvinamomis savybėmis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Pilnavertė ir sveika mityba nėštumo metu ypač svarbi, kadangi šiuo periodu moters organizmas išvarginamas dėl didelio vitaminų bei kitų medžiagų poreikio. Net ir atidžiai rūpinantis savo mitybos racionu, susirinkti reikiamą vitaminų ir mineralų kiekį, reikalingų vaiko vystymuisi, gali būti gana sudėtinga. Tokiais atvejais rekomenduojama apsvarstyti apie multivitaminų kompleksus, kurie subalansuoti taip, kad atitiktų nėščiosios organizmo poreikius, kuomet ypač svarbi folio rūgštis, geležis ir kitos medžiagos. Be to, prieš perkant multivitaminų kompleksus patartina nesirinkti pirmų pasitaikiusių ir atkreipti dėmesį, ar produktas patvirtintas klinikiniais tyrimais, ar įrodytas jo efektyvumas bei saugumas. 

REKLAMA

Sveikatos pokyčiai ir kaip sau galite padėti 

• Nėštumo metu galite pastebėti pėdų, kulkšnių ar rankų patinimą, tačiau prisiminkite, kad tai nutinka dėl vandens kaupimosi kūne ir nėštumo metu šis procesas natūralus. Norint sumažinti patinimą, patariama riboti produktų vartojimą, kuriuose yra daug druskos, kadangi toks maistas dar labiau skatina skysčių kaupimąsi kūne. 

• Net jei iki nėštumo nesiskundėte virškinimo sutrikimais ir nežinojote, ką reiškia kylanti rūgštis, tikėtina, kad nėštumo metu galite su tuo susidurti. Susidoroti su šiuo negalavimu gali padėti valgymas, laikantis grafiko. Taip pat reikėtų vengti citrusinių vaisių, šokolado, rūkytų mėsos gaminių ir įvairių padažų. 

REKLAMA

Neužmirškite poilsio ir savęs lepinimo 

• Norint kokybiškai ir patogiai išsimiegoti, naudokite papildomas pagalvėles po kojomis. 

• Stenkitės kiekvieną dieną pasivaikščioti – lengvas judėjimas atpalaiduoja, leidžia nusiraminti, mažina ir padeda išvengti kūno patinimo, t. y. skysčių kaupimosi. 

• Siekiant išvengti streso, patariama naujam šeimos nariui pirkti rūbelius ar kitus būtinus daiktus palengva, neskubant. Viskas, ko jam iš tikrųjų reikia, yra: jauki pastogė, pagrindiniai drabužiai, vystyklai, maistas ir svarbiausia – jūsų meilė. Neleiskite, kad jus užvaldytų stresas ir pirkimo karštinė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Jei norisi, įsigykite kelis gražius besilaukiančioms skirtus drabužių komplektus, surenkite fotosesiją, kuri vėliau leis prisiminti jaukų laukimo periodą. 

• Pradėkite gyventi sveikiau. Kūdikio laukimas – tai puiki proga išsiugdyti sveikos mitybos įpročius, pradėti saikingą mankštos programą, užsiimti meditacija, kvėpavimo pratimais ar kita mėgstama veikla. 

• Bendraukite su kitomis būsimomis mamomis. Nėštumas gali tapti gera galimybe susirasti draugių kurioms taip pat gyvena laukimo nuotaikomis. Ligoninėje, motinystės kursuose, bibliotekoje, mieste – įvairiausiose vietose galite sutikti kitų moterų, kurios irgi laukiasi vaikelio arba neseniai jį pagimdė. Naujos draugės turės patarimų, kaip elgtis su naujagimiu, nuramins ir pasidalins savo patirtimi. 

• Atraskite savo kūdikio asmenybę. Tam tikras kūdikio savybes jau galima pažinti, kuomet jis dar gyvena motinos kūne. Kiek aktyvus yra dar negimęs vaikas ir kaip jis reaguoja į tam tikrus maisto produktus, muzikos stilių, net motinos ir aplinkinių nuotaikas – visa tai gali daug pasakyti apie jo charakterį, o užmezgus ryšį su kūdikiu laukimo laikotarpis suteiks dar daugiau stebuklo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų