REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Sportas – tai ne tik būdas palaikyti gerą fizinę formą ar sustiprinti savo sveikatą. Daugeliui vyrų aktyvios treniruotės padeda atsipalaiduoti ir leidžia atkurti psichinę pusiausvyrą. „Fizinio aktyvumo galia yra tiesiog nuostabi! Tačiau pradedantieji sporto mėgėjai dažnai susidaro klaidingą nuomonę apie treniruotes ir kokių rezultatų jie turėtų tikėtis. Aš galiu įvardyti bent 6 klaidingus mitus, kurie yra plačiai paplitę tarp sportuojančių vyrų“, – sako trenerė Lina Dranginytė. 

Sportas – tai ne tik būdas palaikyti gerą fizinę formą ar sustiprinti savo sveikatą. Daugeliui vyrų aktyvios treniruotės padeda atsipalaiduoti ir leidžia atkurti psichinę pusiausvyrą. „Fizinio aktyvumo galia yra tiesiog nuostabi! Tačiau pradedantieji sporto mėgėjai dažnai susidaro klaidingą nuomonę apie treniruotes ir kokių rezultatų jie turėtų tikėtis. Aš galiu įvardyti bent 6 klaidingus mitus, kurie yra plačiai paplitę tarp sportuojančių vyrų“, – sako trenerė Lina Dranginytė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1 mitas: jeigu neskauda raumenų, turėčiau sportuoti intensyviau! Tokia nuomonė itin būdinga vyrams. Jie staiga pradeda intensyvias treniruotes, nesvarbu, ar tai sporto klube, ar namuose, ir treniruojasi iki išsekimo, kol pradeda skaudėti visus kūno raumenis. Tačiau tai, kad jums neskauda raumenų, dar nereiškia, jog jūsų treniruotė buvo neveiksminga. „Kartais būna atvirkščiai: sumažėjas raumenų skausmas gali reikšti, kad raumenys sutvirtėjo, pagerėjo jų ištvermė ir plastiškumas. Fizinių gebėjimų tobulinimas gali trukti metų metus ir tai yra labai individualus dalykas. Iš pradžių gali atrodyti, kad raumenų skausmas yra kokybiškos treniruotės požymis, tačiau taip nėra. Skausmo priežastis gali slypėti neteisingoje atlikimo technikoje“, – sako trenerė. 

REKLAMA

2 mitas: joga ir pilateso užsiėmimai netinka tikriems vyrams. Trenerė ragina pamiršti lyčių stereotipus. Šiuolaikiniame pasaulyje moterys aktyviai užsiima boksu, o vyrams trūksta lankstumo, todėl jie dažnai lanko jogą ir pilateso užsiėmimus. „Drąsiausius galima rasti net „aqua zumba“ užsiėmimuose, kurių metu jie juda ne prasčiau nei profesionalūs šokėjai, – sako Lina ir priduria: – Jeigu jūs jaučiate fizinį poreikį išbandyti vandens aerobiką ar pilateso pratimus, arba tiesiog galvojate, kad jums gali patikti tokie užsiėmimai, tada pamirškite visus stereotipus. Labai svarbu pasirinkti jums tinkančią ir patinkančią treniruočių rūšį, nes kitaip sportas taps sunkiu ir nemaloniu darbu.“ 

REKLAMA
REKLAMA

3 mitas: kuo daugiau prakaituosiu, tuo greičiau atsikratysiu nereikalingų kilogramų. Žinoma, tai dar vienas mitas. „Intensyvus prakaitavimas neparodo jūsų treniruotės veiksmingumo. Prakaitavimas – tai natūralus termoreguliacijos procesas, kurį lemia individualios organizmo savybės ir mus supanti aplinka. Prakaitavimo gausumas priklauso nuo oro temperatūros, drėgmės, aprangos ir kitų veiksnių. Šis procesas padeda reguliuoti organizmo vidaus temperatūra, bet nepašalina riebalų. Kodėl po intensyvių treniruočių matome mažesnį svorį ant svarstyklių? Nes prarandame drėgmę, bet ne riebalus“, – paaiškina Lina. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4 mitas: kuo ilgiau sportuosiu, tuo greičiau pasieksiu norimą rezultatą. Kaip rodo praktika, vyrams būdingas maksimalizmas: arba jie viską daro maksimaliai (4 kartus per savaitę lankosi sporto salėje, atlieka 2 intensyvias treniruotes iš eilės), arba nedaro nieko. „Naujokai ateina į sporto klubą, ten pamato užkietėjusius sporto entuziastus ir tada labai greitai nutraukę savo treniruotes, nes jiems nepavyksta pasiekti tokių gerų rezultatų, arba jie pradeda lankyti intensyvius užsiėmimus, kurie jiems net nepatinka, o tai taip pat lemia, kad asmuo nustoja treniruotis“, – sako trenerė. 

REKLAMA

Sportas, mityba ir poilsis – viskas turi būti suderinta. Būtent taip elgiasi profesionalūs sportininkai. Intensyvus krūvis sukelia išsekimą, o tai neigiamai veikia mūsų kūną, kaip ir fizinio aktyvumo stoka. Jeigu norite būti tikri dėl treniruočių intensyvumo, tada geriau pasitarkite su treneriu. 

Trenerė paaiškina, kad nereikia kreipti dėmesio į kitus: pirma, net ir stipriausieji kažkada pradėjo nuo nulio ir mes nežinome, kiek metų jie treniravosi, kol pasiekė tokius rezultatus. O antra – įmanoma, kad tai yra jų profesija (fitneso modeliai, treneriai). 

REKLAMA

Taigi, jeigu po sunkios darbo dienos nenorite eiti į „CrossFit“ treniruotes, o mieliau rinktumėtės užsiėmimus baseine, tiesiog taip ir padarykite. Sportas turėtų teikti džiaugsmą ir energiją, o taip niekada neįvyks, jei užsiimsite kažkuo, kas jums nepatinka. „4F“ skatina treniruotis pagal savo taisykles, siekti užsibrėžtų tikslų ir mėgautis kiekvienu judesiu! 

5 mitas: man nereikia trenerio pagalbos. Vienas svarbiausių faktorių treniruojantis – pratimų atlikimo technika. Jei pratimai atliekami neteisingai, gali būti, kad niekada nepamatysite treniruočių poveikio, be to, padidėja traumų rizika. „Visi tai žino, tačiau yra labai mažai tų, kurie pasiima privačias pamokas su treneriu, kuris pasiūlys tinkamą treniruočių programą ir parodys, kaip taisyklingai treniruotis. Be to, pradedantieji sporto mėgėjai turi mažai patirties: dauguma jų nežino, kaip taisyklingai bėgioti ir atlikti pritūpimus ar kaip elgtis su treniruokliais. Net jei suprasite, kaip atlikti pratimą, atlikinėti jį ir kartu kontroliuoti savo techniką veidrodyje – beveik neįmanoma. Todėl aš rekomenduoju privačias treniruotes su treneriu, kuris parodys, kaip taisyklingai atlikti pratimus ir pirmus kartus rūpinsis jūsų atlikimo technika, kad ateityje išvengtumėte traumų ir galėtumėte siekti teigiamų rezultatų. Iš pradžių atrodo, kad tai yra beprasmiškas pinigų švaistymas, bet aš pateiksiu jums pavyzdį: jei jūsų pagrindinis tikslas yra „tvirtas kūnas“, tai be įvadinio kurso su treneriu pasiekti šį tikslą užtruks 2–3 kartus ilgiau, o tai vargu ar bus finansiškai naudingiau.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl jūsų pačių gerovės treneris turi žinoti apie ankstesnes jūsų traumas. Trenerį reikėtų informuoti ir apie ligas: pavyzdžiui, jei turite problemų su širdimi, treneris privalo tai žinoti. Remdamasis šia informacija, jis parinks tokius pratimus, kurie nesukels papildomų sužalojimų. „Tai yra dar viena priežastis, kodėl pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su specialistu. Asmuo negali pats susikurti treniruočių programos, net jei jis yra visiškai sveikas ir niekados neturėjo jokių traumų. Be eksperto nuomonės mes negalime žinoti, kiek ir kokių pratimų reikia daryti, kad pasiektume norimą rezultatą“, – paaiškina Lina. 

REKLAMA

6 mitas: treniruotėms skirta apranga yra nesvarbi. Daugelis mano, kad sportinei aprangai nereikia skirti daug dėmesio. Tai, be abejo, netiesa: yra didelis skirtumas tarp įprastų medvilninių marškinėlių, kurie iškart permirks nuo jūsų prakaito, ir sportinės aprangos, pagamintos iš specialių medžiagų, kurios reguliuoja kūno temperatūrą ir yra laidžios orui. O jeigu su netinkama apranga treniruositės lauke, tada pasekmės gali būti dar liūdnesnės, nes rizikuojate susirgti peršalimo ligomis. 

Šiais metais „4F“ siūlo naujas sportinių drabužių kolekcijas, kurios yra skirtos bet kokio fizinio pasirengimo žmonėms ir yra pritaikytos įvairaus tipo treniruotėms. „Dabar „4F“ parduotuvėse galite įsigyti puikių funkcinių drabužių, kurie leis patogiai treniruotis tiek lauke, tiek sporto klube. Šie drabužiai užtikrina komforto pojūtį, puikiai priglunda prie jūsų kūno ir nevaržo judesių. Termoreguliacinė medžiaga palaiko kūno šilumą arba padeda neperkaisti. Na, o plokščios siūlės apsaugo nuo trinties, – sako trenerė. – Visi šie niuansai yra nepaprastai svarbūs, jeigu nenorite, kad jūsų treniruotės būtų komfortiškos. Taigi, į sportinės aprangos pasirinkimą reikėtų žiūrėti ne taip paviršutiniškai.“ 

REKLAMA

Jeigu jums patinka klasikinės spalvos, tada rinkitės „Golden Warrior“ drabužių kolekciją, kurioje vyrauja juoda spalva ir aukso spalvos akcentai. Ši kolekcija suderina sportinių drabužių klasiką ir šiuolaikines technologijas. Ergonomišką drabužių linijos dizainą įkvėpė senoviniai karių šarvai, kuriuos papildėme skaitmeninio stiliaus geometriniais raštais. „Ši drabužių kolekcija suteikia išskirtinį komfortą ir leidžia pajusti miesto energijos virpesius“, – paaiškina trenerė. 

Antroji drabužių linija – „GYM 4 FIT“. Ji buvo sukurta tiems, kurie iš savo sportinės aprangos tikisi to paties, ko ir iš savęs – geriausių rezultatų. Šiuolaikinės technologijos užtikrina, kad jūsų treniruotės būtų dar patogesnės ir malonesnės: specialus audinys sugeria drėgmę, rūbų siūlės yra sukurtos taip, kad intensyvesnių treniruočių metu neerzintų odos, o ergonomiškas dizainas nevaržo jūsų judesių. Kalbant apie spalvas, šioje kolekcijoje rasite tamsiai mėlynos, juodos ir pilkos spalvos atspalvių, kurie kontrastingai suderinti su raudonos spalvos detalėmis ir geometriniais raštais nugaros bei rankų srityje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akivaizdu, kad sportinės aprangos pasirinkimas neturėtų būti atliekamas paskubomis ar atsainiai, nes nuo jos priklauso jūsų bendra savijauta ir treniruočių kokybė. Todėl naujausios „4F“ vyriškų drabužių kolekcijos pasirūpino, kad vyrai galėtų nevaržomai mėgautis fizine veikla ir siektų savo užsibrėžtų tikslų“, – pastebi trenerė. 

Naujausias „4F“ drabužių kolekcijas galite įsigyti mūsų parduotuvėse, kurias rasite „Ozo“ ir „Panoramos“ prekybos centruose Vilniuje, prekybos centruose „Akropolis“ (Klaipėdoje ir Šiauliuose) bei internetinėje parduotuvėje: https://4fstore.lt/2020-m-pavasario-sportines-aprangos-kolekcija-vyrams

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų