REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastebėjote simetriškas rudas dėmes ant kūno? Pasitikrinkite, ar tai ne melazma. Ši odos pigmentacijos liga būdingiausia moterims, bet neaplenkia ir vyrų. Melazma yra linkusi atsinaujinti, todėl labai svarbu ją atskirti nuo kitų odos ligų ir tinkamai gydyti. Gydytoja atskleidžia, kas padeda atpažinti melazmą ir kokie jos gydymo būdai yra efektyviausi.

Pastebėjote simetriškas rudas dėmes ant kūno? Pasitikrinkite, ar tai ne melazma. Ši odos pigmentacijos liga būdingiausia moterims, bet neaplenkia ir vyrų. Melazma yra linkusi atsinaujinti, todėl labai svarbu ją atskirti nuo kitų odos ligų ir tinkamai gydyti. Gydytoja atskleidžia, kas padeda atpažinti melazmą ir kokie jos gydymo būdai yra efektyviausi.

REKLAMA

Melazma, dar kitaip vadinama chloazma arba nėštumo kauke, yra dažnai pasitaikantis, įgytas pigmentacijos sutrikimas. „Nordclinic“ dermatologijos padalinio gydytojos Ugnės Jarilinaitės-Grinveckės teigimu, melazma būdingiausia 25–50 metų moterims, tačiau gali pasireikšti abiem lytims bet kuriame amžiuje, rašoma pranešime spaudai. 

Gydytoja dermatovenerologė teigia, kad melazmą galima atpažinti iš simetriškai išsidėsčiusių rudos spalvos, nelygiais kraštais dėmių. Ligos metu pažeistoje odoje daugėja biologiškai aktyvių melanocitų, todėl daugiau gaminasi ir pigmento melanino.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į hiperpigmentacijos vietas, melazma skirstoma į vidurinės veido dalies, skruostikaulių, apatinio žandikaulio, pečių. Taip pat pasitaiko ir rausva uždegiminė melazma.

REKLAMA

Šiais laikais melazmą diagnozuoti ir atskirti nuo kitų panašių odos ligų nesunku, o padaryti tai svarbu, nes nuo to priklauso tolimesnė gydymo taktika bei paciento priežiūra. „Negydant melazmos didėja odos pažeidimo plotas ir dėl to gydymas užtrunka“, – argumentuoja gydytoja dermatovenerologė. 

Atsiradimo priežasčių – begalė 

U. Jarilinaitės-Grinaveckės teigimu, melazma atsiranda dėl įvairių priežasčių. Ligos išsivystymą gali lemti genetika, kaip ir intensyvus buvimas saulėje, kuris paskatina melanosomų gamybą. Taip pat melazma gali atsirasti nėštumo metu dėl didėjančio estrogenų kiekio. Dar viena iš galimų priežasčių – skydliaukės ligos.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja dermatovenerologė priduria, kad tam tikros vaistų grupės bei kosmetikos priemonės gali sukelti fototoksinę reakciją, kuomet dėl ant odos patekusių medžiagų, taip pat dėl vartojamų vaistų, ir esant kontaktui su saule išsivysto odos uždegimas. Po šio uždegimo odoje gali pradėti kauptis pigmentas.

Galiausiai, tai gali įvykti ir dėl kontraceptikų vartojimo, pakaitinės terapijos ar intrauterininių implantų, nes visa tai sukelia hormoninės sistemos pakitimus.

Padės nauja veiklioji medžiaga

Siekiant įveikti melazmą, būtinas kompleksinis gydymas. Pirmiausia reikalinga apsauga nuo ultravioletinių spindulių. U. Jarilinaitė-Grinaveckė rekomenduoja naudoti apsaugines saulės priemones su SPF 30–50+ filtru, turinčias aktyviųjų veikliųjų medžiagų, kurios apsaugo nuo įvairių rūšių elektromagnetinio spektro spinduliuočių – UVA, UVB, infraraudonųjų spindulių, mėlynosios šviesos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, vis daugiau kalbama ir apie įvairių prietaisų skleidžiamos šviesos įtaką pigmento atsinaujinimui bei sunkiai gydomoms melazmos formoms. 

Sergant melazma gydytoja rekomenduoja reguliariai vartoti maisto papildų su vitaminais C, E, β-karotenu, taip pat žuvų taukų ir gerti žaliosios arbatos.

Be to, yra atrasta nauja veiklioji medžiaga tiamidolis, kuri, kaip patvirtina klinikiniai tyrimai, sumažina hiperpigmentaciją ir gali apsaugoti nuo melazmos atsinaujinimo. Šiai dienai atsiranda ir naujų sistemiškai skiriamų vaistų, kurie efektyviai mažina pigmentaciją. Toks gydymas trunka šešis mėnesius ir yra prieinamas ir Lietuvoje.

REKLAMA

Gydytojos teigimu, greičiausią rezultatą, siekiant panaikinti dėmes, duoda lazerinės procedūros ir impulsinė šviesos terapija. Gydymo metu nualintai odai, taip pat, siekiant palaikyti gydymo efektyvumą, rekomenduojama ir biorevitalizacija, redermalizacija bei PRP terapija. 

Po lazerinių procedūrų skiriami ir vietiniai specializuoti vaistai. Kaip vienas iš efektyvių pasirinkimų gali būti trijų veikliųjų medžiagų kremas, kuris trumpina gydymo laikotarpį ir mažina komplikacijų riziką. Tiesa, šis preparatas yra receptinis, todėl nepasitarus su gydytoju jo naudoti negalima.

„Melazmos gydymas yra sudėtingas, nes tam įtakos turi labai daug veiksnių. Odos būklė pagerėja, bet liga yra linkusi pasikartoti. Todėl gydant labai svarbu veikti visas įmanomas grandis. Tam reikalinga ir tinkama odos priežiūra bei paciento ugdymas, kaip tinkamai laikytis gydymo režimo“, – apibendrina U. Jarilinaitė-Grinaveckė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų