REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Lietuvės konditerės darbai sužavėjo tarptautinio konkurso teisėjus (nuotr. asm. archyvo)

Apie konditerę Daivą Pečiulienę ir jos kuriamus įspūdingus tortus Lietuvoje jau yra girdėjęs ne vienas žmogus. Jos vardas garsiai skambėjo ir tarptautiniame konditerių konkurse Lenkijoje. Pirmą kartą jame dalyvavusi moteris namo grįš ne tuščiomis: jos gaminiai buvo įvertinti dviem aukso medaliais ir pagrindiniu Grand Prix apdovanojimu.

8

Apie konditerę Daivą Pečiulienę ir jos kuriamus įspūdingus tortus Lietuvoje jau yra girdėjęs ne vienas žmogus. Jos vardas garsiai skambėjo ir tarptautiniame konditerių konkurse Lenkijoje. Pirmą kartą jame dalyvavusi moteris namo grįš ne tuščiomis: jos gaminiai buvo įvertinti dviem aukso medaliais ir pagrindiniu Grand Prix apdovanojimu.

REKLAMA

„Nuotaikos labai geros. Buvo šokas šiek tiek, kad abu darbai įvertinti pirmomis vietomis. Gal šiek tiek tikiesi, lauki, kad nors vienas darbas laimėtų ką nors, bet kai laimi abu, tai tikrai didžiulis įvertinimas“, – dar įspūdžiams neatslūgus pasakoja D. Pečiulienė.

Dalyvavo pirmą kartą

Moteris saldžiais gaminiais aplinkinius lepina ketverius metus. Jos kepti tortai, keksiukai, meduoliai verčia išsižioti iš nuostabos, o daugeliui juos gaila ir valgyti: konditerė įdeda tiek darbo ir širdies, kad kiekvienas yra tarsi meno kūrinys. D. Pečiulienei jau kurį laiko kirbėjo mintis saldžiais gaminiais ne tik puošti žmonių švenčių stalus, bet ir išbandyti savo jėgas konkurse.

REKLAMA
REKLAMA

„Ieškojau tinkamo konkurso, ir šį pasirinkau todėl, kad mane žavinčioje kategorijoje buvo labai daug leidžiama. Visi apribojimai buvo tokie, kurie nevaržė kūrybinės laisvės“, – sako konditerė.

REKLAMA

D. Pečiulienė tikina, kad pasiruošimas konkursui vyko gana sklandžiai. Moteris naudojosi gerai jai pažįstamomis technikomis, todėl su sunkumais nesusidūrė. Iš viso ji ruošėsi apie mėnesį, tačiau pripažįsta, kad laiko būtų galima skirti ir dar daugiau.

Darbus pristatė dviejose kategorijose

Konkurse konditerė savo darbus pristatė, ko gero, mylimiausiose saldumynų dekoravimo srityse – keksiukų ir meduolių. Abejoms kategorijoms moteris sugalvojo originalias idėjas: meduolių kolekciją pavadino „2020-tieji – žiurkės metai“, o keksiukų – „Visos gėlės mamai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Meduolių rinkinį sudaro 12 meduolių ir kiekvienas jų iliustruoja vieną 2020 metų mėnesį su aktualia jo atributika. Meduoliuose yra apsigyvenusi elegantiška žiurkytė, kuri užsiima kiekvienam mėnesiui būdinga veikla“, – savo idėją apibūdina konditerė.

Neįprastai atrodantiems meduoliams sukurti D. Pečiulienė naudojo skirtingas dekoravimo technikas: savo pačios autorinę techniką papjė mache, tradicinę karališkąją glazūrą, cukraus, pupelių masę, valgomą popierių, nėrinius, samanas ir panašiai.

„Buvo sunku įsivaizduoti, kaip komisija įvertins meduolius, nes jie gana smarkiai atitolę nuo įprastinės tradicinės meduolių sąvokos“, – atvirauja konditerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau komisijai toks netradicinis sprendimas paliko didžiulį įspūdį, o Daivai pelnė aukso medalį. Komisiją sužavėjo ir keksiukai, kuriuos kurdama moteris galvojo apie svarbiausią žmogų kiekvieno gyvenime – mamą.

„Kelis keksiukus puošia cukraus masės figūrėlės, šiek tiek liaudiškai primityvia maniera vaizduojančios motiną – besilaukiančią, laikančią kūdikėlį, šluostančią lėkštę ir mezgančią kojinę“, – antrą auksu įvertintą darbą pristato konditerė.

Konkurso apdovanojimų dieną moters laukė dar viena staigmena: iš visų konkurso dalyvių savo kategorijoje ji laimėjo specialų Grand Prix apdovanojimą ir konkurso rėmėjų įsteigtą nominaciją. Konditerei šis įvertinimas buvo visiškai netikėtas, bet labai malonus – juk būtent jos darbai paliko didžiausią įspūdį.

REKLAMA

Milžiniška konkurencija

D. Pečiulienė pasakoja, kad konkurse dalyvavo konditeriai iš Lenkijos, Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių, todėl konkurencijos netrūko. Iki pat nugalėtojų paskelbimo moteris neįsivaizdavo, kurie darbai taps geriausi. Kai kurios konditerės keksiukus dekoravo panašia technika kaip ir Daiva, tad moteris nebuvo tikra dėl savo pergalės. Tačiau ji atskleidžia, kad jau nuo konkurso pradžios sulaukė kiek neįprasto komisijos dėmesio, nes visiems buvo smalsu, kokius darbus atsivežė į konkursą.

„Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje konditerių bendruomenės yra aktyvios socialiniuose tinkluose ir bent iš pavardžių vieni kitų darbus žinome. Mano pavardė taip pat nebuvo naujiena, jaučiausi įdomi, sulaukiau daug dėmesio iš žinomų konditerių, kitų kolegų, parodos lankytojų“,  – įspūdžiais dalijasi D. Pečiulienė.

REKLAMA

Moters gaminiai konkurse sulaukė daug dėmesio, tačiau žmonėms buvo nematoma jų kaina – nuovargis ir itin kruopštus darbas.

„Meduolių dekoravimas pareikalavo daug kruopštumo ir labai daug laiko, tad kartais tiesiog svirdavo rankos žiūrint į tuos peliukus. Jausdavausi per plačiai apsiėmusi, bet dabar, žinoma, matau, kad rezultatas pateisina visas pastangas“, – dėsto konditerė.

Ji džiaugiasi, kad turėjo galimybę pabūti, kaip pati sako, tokių pačių konditerijos bepročių kompanijoje. Pasisėmusi naujos patirties ir žinių, D. Pečiulienė ir toliau kurs saldžius šedevrus bei ruošis naujiems gyvenimo iššūkiams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų