REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)

Koronavirusui vis labiau artėjant prie Lietuvos sienų imtasi dar daugiau prevencinių priemonių – sugriežtinta kontrolė oro uostuose, galvojama net apie ekstremalios situacijos paskelbimą. Vis dėlto Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina nekelti panikos ir tikina – visos institucijos šiuo metu pasiruošusios. Bet ar tikrai?

669

Koronavirusui vis labiau artėjant prie Lietuvos sienų imtasi dar daugiau prevencinių priemonių – sugriežtinta kontrolė oro uostuose, galvojama net apie ekstremalios situacijos paskelbimą. Vis dėlto Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina nekelti panikos ir tikina – visos institucijos šiuo metu pasiruošusios. Bet ar tikrai?

REKLAMA

Kaip teigiama, yra numatytos visos reagavimo schemos, algoritmai. Pabrėžiama, kad Lietuvoje yra 5 ligoninės, kurios yra pasirengusios priimti koronavirusu infekuotus pacientus: Santaros klinikos su naujai atidarytu Infekcinių ligų centru, Kauno klinikinė ligoninė, Klaipėdos universitetinė ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė ir Respublikinė Šiaulių ligoninė.

Sveikatos apsaugos viceministro teigimu, šiandien minėtosiose ligoninės galėtų priimti apie 200 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet tas skaičius gali dvigubėti, trigubėti, jei atsiranda poreikis, iš patalpų, kurios naudojamos kasdienei veiklai, galėtų būti perkeliamos kitur“, – antradienį spaudos konferencijoje SAM kalbėjo jis. 

REKLAMA

Neatmetama galimybė, kad dalis (lengvai sergančių) infekuotųjų galėtų būti gydomi ir kitose šalies ligoninėse. Tačiau ar jos būtų tam pasiruošusios?

Apie vos pasėjus paniką dėl koronaviruso iš vaistinių lentynų šluojamas medicinines kaukes šalyje jau skelbta ne kartą. Jų įsigyti šiandien sudėtinga. Pasirodo, jų gauti sunkiai sekasi ir gydymo įstaigoms.

Štai Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas sako, kad įstaiga kol kas turi tik paprastų medicininių kaukių.

„Šiuo metu turime, kiek jų esame užsipirkę kasdieninėms reikmėms. Kuomet iš SAM gavome užklausą, kaip galėtumėm būti pasiruošę, kaip ligoninė, karantinuojanti įtariamus infekuotus asmenis, atrašėme, jog tam neturime jokių galimybių.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjome patys domėtis, kreipėmės į tiekėjus, kokių papildomų priemonių galėtų suteikti bent kažkuriam laikui apsaugoti personalą – tai būtų kaukės-respiratoriai su 3M filtru, apsauginiai kombinezonai, galvos apsiaustai ir pan. 

Iš tiekėjų gavome atsakymą, kad jie nieko neturi, galėtų tik respiratoriais pagelbėti. Užsakėme juos prieš 3 savaites, dar negavome, nes ir tų nedaug turi“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad įstaiga nieko negali pirkti ne viešojo konkurso būdu, kai skelbiama apklausa ir įvykdomas konkursas. 

„Jeigu turi galiojančia sutartį su tiekėjais, privalai pirkti iš jų. Bet čia mažiausia bėda. Kasdieninių apsisaugojimo priemonių dar turime, bet kaip bus, kai jos baigsis, o tiekėjai jų neturės? Apie papildomas priemones, kurių mums kasdienai nereikia, mes ir neturime“, – svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, jeigu jau ruošiamasi grėsmei, sistema turėtų veikti taip: turėtų būti SAM centrinis užpirkimas apsisaugojimo priemonių (kokios konkrečiai bent kiek veiksmingos) ir paskirstymas apsaugos priemonių po įstaigas, bent jau tas, kurios teikia skubią pagalbą. 

„Dabar situacija gi tokia: kišam galvą į smėlį ir laukiam, kol gal ir praeis viskas ir virusas „neužeis“. O kai bus bėda ir paprašys kas nors, tada žaibiškai reaguosime. Bet tada jau bus „šaukštai po pietų“.

Dabar gi kaip „kas moka, taip tas šoka“. Kaip ir su visa sveikatos sistema. Išlieka stipriausieji“, – neslėpdamas ironijos kalbėjo ligoninės vadovas.

REKLAMA

Jo teigimu, tiek internetinėse vaistinėse, tiek parduotuvėse, kur galima gauti paprastų medicininių kaukių už 6,70 eurų, kaip sakė Ekstremalių situacijų komisijos vadovas Algirdas Šešelgis. 

„Jų beveik niekur nėra, nei už 6,70 nei už 15,00, nei už 17,30 eurus. Atsakymas štai toks: „Prekės šiuo metu neturime, Paspauskite, kad informuotumėm, kada prekė atsiras prekyboje“, – kalbėjo jis.

VU Medicinos fakulteto profesoriaus Vytauto Kasiulevičiaus pastebėjimu, pasirūpinti reikėtų ne tik ligoninių, bet ir pirminių sveikatos priežiūros centrų (PSPC), t. y., poliklinikų medikų apsauga. 

„Susirgę medikai negali suteikti pagalbos, todėl respiratoriais, kitomis apsaugomis turi būti aprūpinti visų 420 šalies PSPC darbuotojai, nes dalis pacientų sunegalavę tikrai gali kreiptis į šias gydymo įstaigas“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

SAM antradienį jau išplatino pirminės grandies įstaigoms rekomendacijas, kaip reikėtų elgtis, jei į polikliniką kreiptųsi pacientas su galimais koronaviruso simptomais. Jei karščiuojantis asmuo ateitų į registratūrą ir paaiškėtų, kad jis lankėsi šiaurės Italijos regionuose ar Kinijoje, jam nedelsiant turėtų būti uždėta apsauginė kaukė ar respiratorius ir palydėtas į atskirą patalpą laukti atvykstant greitosios medicinos pagalbos.  

Kauno poliklinikos direktorius Paulius Kibiša portalui aiškino, kad šiuo metu apsaugos priemonių turi, tačiau tiekimas „apstrigęs“.

„Esame viskuo apsirūpinę, numatę, kiek reikėtų, ir esame pilnai pasiruošę, turime specialius kostiumus. Tačiau svarbu pastebėti, kad pacientai dėl galimo koronaviruso neturėtų patekti į polikliniką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi esame informavę mūsų skambučių centrą, koks tokiais atvejais turėtų būti algoritmas, kur toks pacientas turėtų būti nukreipiamas. Taip pat yra galimybė gauti dviejų savaičių nedarbingumą, jei žmogus atvyko iš rizikos rajonų. Tad labai svarbu, kad neatsirastų minia žmonių, kurie veržiasi į polikliniką vos sukarščiavę“, – kalbėjo jis.

Viceministras: resursų turime

A. Šešelgis, paklaustas, ar yra kažkoks valstybinis rezervas apsaugos priemonių, kokios jos būtų ir ar jos yra tiekiamos gydymo įstaigoms – ne tik ligoninėms, bet ir poliklinikoms, tvirtino, kad viskuo pasirūpinta.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad rezerve yra priemonių įvairiausių, man tik labai gaila, kad pagal įstatymus tai yra riboto naudojimo informacija. Tai negalėčiau nuraminti pateikiant konkrečius skaičius, bet priemonių tikrai yra.

REKLAMA

Jei jau labai kritinė situacija būtų, ko mėgsta ir žurnalistai paklausti, kas būtų, jei tūkstančiai susirgtų, tai, be abejo, pagalvojome, kad dėl ramumo dar kreipsimės ir padidinsim rezervo išteklius, nors dar prieš mėnesį pagal visas procedūras pasiūlėm gydymo įstaigoms respiratorių ir kitų priemonių, išdalijome nemažą kiekį ir papildėme resursus. Mums pavyko greitai atstatyti naujomis priemonėmis ir tikimės, kad artimiausiu metu papildysime tą kiekį, kokį turime“, – sakė viceministras.

Jo aiškinimu, rezervas yra skirtas visai sveikatos apsaugos sistemai užtikrinti jos veiklą ekstremaliomis situacijomis ir yra paskaičiuota, kokia ji yra: „Mes ją turime, bandysime ir dar kartą įsivertinti.“

REKLAMA

A. Šešelgis kartu patvirtino, kad šiuo metu yra dešimt kartų daugiau išpirkta kaukių nei įprastai, tad tiekime laikini sutrikimai bus.

„Žmonės, matyt, yra pasidėję jas į stalčių ir laukia, kol susirgs. Tačiau kaukė nuo viruso neapsaugos, o respiratorius yra specifinė priemonė, jo ilgai nepadėvėsi. Reikia bendraujant laikytis saugus atstumo nuo žmonių – 2–3 metrų, paisyti higienos.

Mes gal ir pasirūpinsim, kad būtų galimybė įsigyti daugiau respiratorių, bet kol kas neskubėkime, neužbėkime įvykiams už akių. Jei bus paskelbta ekstremali situacija, bus kiti ištekliai, kitos galimybės“, – kalbėjo jis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų