REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Lietuvaitės papasakojo, kokios nuotaikos yra jaučiamos Italijos regionuose (nuotr. facebook.com)

Pirmadienio popietę pranešta, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė jau septintasis naujuoju koronaviruso užsikrėtęs žmogus. Tuo metu naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Milano lietuvių bendruomenės pirmininke Gintare Cvirkaite, kuri tiesiai iš Milano papasakojo, kokia situacija yra šiame mieste.

5

Pirmadienio popietę pranešta, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė jau septintasis naujuoju koronaviruso užsikrėtęs žmogus. Tuo metu naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Milano lietuvių bendruomenės pirmininke Gintare Cvirkaite, kuri tiesiai iš Milano papasakojo, kokia situacija yra šiame mieste.

REKLAMA

Lombardijoje, kur nuo šio viruso mirė septyni žmonės, buvo imtasi karantino ir kitokių saugumo priemonių, mėginant suvaldyti ligos protrūkį, pranešė regiono sveikatos apsaugos departamentas.

Tuo metu Milano lietuvių bendruomenės pirmininkė Gintarė Cvirkaitė patikina, kad nuo koronaviruso tikrai Italijoje mirė jau septyni žmonės. Tiesa, pasak moters, visi jie buvo vyresnio amžiaus žmonės, kurie greičiausiai buvo ir su silpnesniu imunitetu. Jos turimomis žiniomis, visi jie jau buvo gydomi ligoninėse iš anksčiau.

„Mes sužinojome dar prieš mirštant pirmoms aukoms, kad virusas yra Italijoje, būtent nelabai toli nuo Milano. Sakykime, tai buvo pirmieji įspėjamieji signalai, kad reikia būti budriems", – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Universitetai ir mokyklos – uždarytos

Paklausus Gintarės, ar Milane yra jaučiama baimė ir panika dėl naujojo koronaviruso, pašnekovė šypteli, kad stiprios panikos tikrai nėra. Tiesa, šiuo metu regione neveikia nei mokyklos, nei universitetai, o daugelis darbuotojų dirba tiesiogiai iš namų.

REKLAMA

„Panikos nėra, bet esame sunerimę, stengiamės imtis rekomenduotinų priemonių. Per savaitgalį buvo nuspręsta uždaryti mokyklas visoje Lombardijos apskrityje, kurios sostinė yra Milanas.

Universitetai uždaryti, visos viešų susirinkimų vietos – pramogų vietos, kino teatrai, muziejai – visos uždarytos. Viešasis transportas veikia, viešasis ir privatusis sektoriai veikia, bet daug įmonių iš tiesų sudarė galimybę žmonėms dirbti iš namų, kad reiktų kuo mažiau judėti“, – patikina Italijoje gyvenanti lietuvaitė.

Šluoja makaronus ir sausainius

Nors moters teigimu, didžiulės panikos šalyje ji nejaučia, vis dėlto štai prekybos centruose galima rasti ir tuščias lentynas. O iš lentynų italai šluoja, kaip jiems ir priklauso, mėgstamus makaronus bei sausainius.

REKLAMA
REKLAMA

„Panikos tokios gal ir nesijaučia, bet vakar vakare nuėjau į prekybos centrą, parduotuvių lentynos yra iššluotos. Žmonės truputėlį yra išsigandę ir galbūt norėdami daugiau būti namuose ir pasidaryti autokarantiną, prisiperka atsargų.

Daugiausiai perkamos pirmo būtinimo prekės – makaronai, sausainiai, kadangi italai pusryčiams labai daug jų valgo, mėsos skyrius irgi buvo pustuštis, vandens labai mažai likę“.

Gintarė patikina, kad šiomis dienomis jai nebaisu išeiti į Milano gatves, nors mieste tikrai jaučiamas mažesnis žmonių antplūdis. Tačiau Milanas tikrai nėra visiškai ištuštėjęs miestas.

„Į gatvę nėra baisu išeiti, tiek, kiek reikia, sakykime, gal vietoj važiavimo viešuoju transportu, renkiesi važiavimą automobiliu arba kelionę pėsčiomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūksta kaukių, vaistinėse nebėra, plauname dažnai rankas, bet, kad užsidarytum namuose ir niekur neitum, tikrai tas panikos lygis nėra toks drastiškas“, – sako pašnekovė.

Nemano, kad reikėtų atšaukti keliones

Gintarė yra Milano lietuvių bendruomenės pirmininkė, todėl pasiteiravus, ar lietuviai, pajutę paniką, neatakuoja moterį žinutėmis su klausimais, ji tik šypteli, kad kol kas tokios baimės tikrai nėra, nors lietuvių tarpe jie tikrai pasikalba, kokių rekomendacijos priemonių vertėtų laikytis:

„Su kuo bendrauju iš lietuvių, tai iš tiesų stengiamės nepanikuoti, pasidomime išsamiau, kokia yra rizika ir stengiamės jos vengti.

REKLAMA

Išvažiuoti nėra taip paprasta, yra vaikai, darbai, įsipareigojimai, bet kartoju, kad yra galimybės sudarytos dirbti iš namų, daug įmonių ėmėsi tokių saugumo priemonių, noro išvažiuoti ir pabėgti tikrai nėra“.

Italija – itin pamėgtas lietuvių kelionių taškas, o ypač stilingasis Milano miestas. Nors sveikatos organizacijos šiuo metu rekomenduoja susilaikyti nuo kelionių į užsienį, vis dėlto Gintarė nemano, kad reikėtų atšaukti suplanuotas keliones į Milaną:

„Nežinau, kodėl reikėtų atšaukti keliones. Galbūt vienintelis dalykas, kad oro uostas yra labai vieša vieta, kur daug žmonių, bet tikrai nematau priežasčių, kodėl reikėtų atšaukti kelionę“, – patikina Italijoje gyvenanti moteris.

REKLAMA

Baimė keliasi ir į kitus regionus

Kita lietuvė Ingrida Naujalė gyvena šiek tiek toliau nuo pagrindinio koronaviruso Italijoje centro – Toscolano Maderno miestelyje prie Gardos ežero. Čia su šeima ji gyvena jau 3 metus. Jų šeimoje auga dvi dukterys: 3 ir 6 metų. Nei viena mergaitė šiuo metu neina į darželį ar mokyklą.

Moteris sako, kad dauguma miestelio gyventojų skeptiškai vertina vietinės valdžios apribojimus, tačiau kita dalis jaučia galimą grėsmę.

„Parduotuvėse apsiperkama daug didesniais kiekiais. Perkami miltai, makaronai, kruopos, pomidorų pasta, higieninis popierius... Dezinfekcinių priemonių, servetėlių nuo praėjusios savaitės neįmanoma gauti. Pati apkeliavau ne vieną vaistinę. Apie kaukes net nebekalbu, ir niekas nežino, kada atkeliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų šeima taip pat labai teigiamai vertina Italijos priimtus skubius sprendimus. Mūsų vaikai neina į mokykla, būrelius, renginius, viskas laikinai sustabdyta“, – sako ji.

Nuo gripo miršta daugiau

Apie patį virusą vietiniai stengiasi kalbėti kuo įmanoma pozityviau ir kalba, kad Italijoje kasmet nuo gripo miršta daugiau žmonių nei galėtų mirti nuo koronaviruso.

„Nuo šeštadienio dienos pradėjau sekti naujienas, nes atsirado vis daugiau straipsnių apie pirmuosius užsikrėtusius Cremonos provincijoje. Vakare pajutome šiek tiek įtampos. Visi ribojimai berods buvo priimti per sekmadienį: nuo ryto atšaukinėjo vietinius renginius, galiausiai atėjo Lombardijos regiono įsakymai, kuriuos turėjo išplatinti savivaldybių merai“, – pasakoja Ingrida.

REKLAMA

Išplatintuose įsakymuose buvo nurodyta, sustabdyti visus renginius, manifestus, pasirodymus, tiek kultūrinius, tiek sportinius. Sustabdyti visas švietimo paslaugas nuo darželių iki universitetų. Nesilankyti viešo susibūrimo vietose, pavyzdžiui, muziejuose. Taip pat visi barai, klubai nebegali dirbti nuo 18 valandos vakaro iki 6 valandos ryto. Šie įsakymai galioja 7 dienas ir gali būti pratęsiami dar 14 dienų.

„Mūsų darbas vyksta iš namų, esame distributorius Italijoje. Kol kas jokių pasekmių įvertinti negalime, nes praėjo per mažai laiko, tačiau situacijai pakrypus link karantino, nebegalėsime nei išsiųsti, nei gauti prekių, kas tiesiogiai paliestų mūsų veiklą“, – nurodo ji.

REKLAMA

Ragina permąstyti kelionių maršrutus 

Italijoje koronavirusą diagnozavus 152-iem pacientams, Lietuvos oro uostų atstovai pirmadienį susitiko su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais aptarti papildomas apsaugos priemones oro uostuose. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai nuo vakar ne tik išplėtė prevencinių priemonių taikymą, bet ir ragina permąstyti kelionių maršrutus. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Romualda Lingienė pabrėžė, kad šiandien posėdyje išplėstas susirgimų atvejų apibrėžimas visoms institucijoms atrišo rankas.

„Nuo šiandien atsakingoms institucijoms bus leidžiama apklausti ne tik iš Kinijos Hubėjaus provincijos atvystančiuosius, bet ir tam tikrų Italijos regionų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar specialistai kaip tik laukia oro uoste lėktuvo iš Milano, jis toks šiandien, mano žiniomis, yra vienintelis. Lėktuve turėtų būti nuo 150–180 keleivių. Jų bus paprašyta užpildyti specialias korteles ir specialistai dvi savaites domėsis jų būkle, informuos apie prevencines priemones – jei yra galimybė, likti namuose, dirbti nuotoliniu būdu arba gauti dviejų savaičių nedarbingumą. Anketą dėl nedarbingumo gavimo galima rasti ir NVSC interneto svetainėje“, – sakė ji ir pridūrė, kad jau vienas lėktuvas iš Milano atskrido vakar naktį, keleiviai buvo įspėti tiek žodžiu, tiek raštiškai.

Jos aiškinimu, skrydžiai iš Milano vyksta ir į Kauno oro uostą, į Vilnių iš to regiono turima apie 14 skrydžių per savaitę.

REKLAMA

R. Lingienė taip pat informavo, kad rastas sprendimas dėl termovizorių.

„Yra mobilus temovizorius, kurį būtų galima naudoti iškart lėktuve arba stacionariai. Vieną termovizorių pasiskolinome iš Kauno technologijos universiteto, du kitus dar išsinuomosime. Svarbu tai, kad šie termovizoriai be kitų paskirčių skirti ir žmogaus kūno temperatūrai matuoti. Visus tris jau šiandien gauname, juos tik fiziškai reikia atsivežti“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis pabrėžė, kad taip pat yra kreiptasi į Valstybės ekstremalių situacijų komisiją.

„Jau dabar yra paskelbta valanda, bus aptarti tie klausimai, kurie jau liečia ne SAM kompetencijas. Tęsiame prevencinį darbą, reaguojame į pokyčius, kurie vyksta plintant koronavirusui. 

REKLAMA

Visos tarnybos yra pasiruošusios ir dirba. Jei pasitaiko, kad vienas kitas mėginys papuola dėl nusiskundimų į panašių simptomus kaip srgant koronavirusu, jie operatyviai ištiriami, kol kas nė vienas atvejis neužfiksuotas“, – sakė jis.

Jo teigimu, jei karantinavimas būtų rimtas ir reikalingas, svarstoma, kad protingiausia tą būtų padaryti vienoje iš specializuotų įstaigų, kurių Lietuvoje yra penkios.

„Jos yra pasiruošusios priimti ir ne po vieną žmogų, kalbame ir su Savivaldybių asociacija, kaip jie galėtų prisidėti, jei saviizoliacijai būtų reikalingos atskiros patalpos, jei atvykęs vienas žmogus neturi galimybės pabūti atskirai be kontakto su kitais asmenimis", – kalbėjo A. Šešelgis. 

REKLAMA
REKLAMA

Viceministras pabrėžė, kad keliaujantieji turėtų rimtai pergalvoti, ar tai yra neišvengiamai būtina, ar nevertėtų atidėti kelionės, kol neišeina prognozuoti karantino paskelbimo kitose šalyse ir išvengti karantino grįžus namo. 

„Prašome nepanikuoti ramiai įsivertinti galimybes ir būtinybę važiuoti ir prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo A. Šešelgis.

Jis neslėpė, kad itin daug nerimo kelia ir penktadienį turinčios įvykti krepšinio varžybos tarp Kauno „Žalgirio“ ir Milano „AX Armani Exchange Olimpia“. 

Sveikatos apsaugos ministro patarėjos Linos Bušinskaitės pastebėjimu, taip pat yra sutarta bendradarbiauti su mobiliųjų tinklų operatoriais.

„Keliaujantiems kraštiečiams po Italijos regionus bus siunčiamos trumposios žinutės su svarbiausia informacija, kur reikėtų kreiptis, kokias anketas užpildyti, nereikėtų nustebti ar piktintis dėl to“, – sakė ji.

Italija ėmėsi plataus masto priemonių

Italijoje nuo koronaviruso jau mirė keturi asmenys. Pirmadienį pranešta, kad šiauriniame Lombardijos regione mirė ketvirtas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus – 84 metų vyras.

Dauguma Italijos atvejų užregistruota Lombardijoje – klestinčiame regione šalies šiaurėje. Juos galima susieti su 38 metų vyru, kurį pareigūnai vadina „pirmuoju pacientu“. Italų tyrėjai minučių tikslumu bando atsekti šio vyro judėjimą pastarąsias kelias savaites: kur jis miegojo, valgė, vaikščiojo. Taip bandoma nustatyti visus žmones, galėjusius turėti kontaktų su juo.

REKLAMA

Italijos valdžia nuo sekmadienio ėmėsi plataus masto priemonių viruso plitimui šalyje pažaboti. Keliolika turistų pamėgtų šiaurinių Italijos miestelių buvo uždaryti, duris užvėrė Milano katedra ir Venecijos bazilika, buvo atšaukti žymiojo Venecijos karnavalo renginiai.

Italija sausio pabaigoje, pirmoji iš Europos valstybių, paskelbė nepaprastąją padėtį dėl COVID-19, paaiškindama, jog taip siekia paspartinti pasiruošimus užkirsti kelią pavojingo naujo koronaviruso protrūkiui.

Be to, Kinija pirmadienį nutarė atidėti savo parlamento sesiją, turėjusią prasidėti kovo pradžioje, šaliai mėginant suvaldyti naujojo koronaviruso epidemiją, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Toks sprendimas yra pirmasis nuo 1966–1976 metų Kultūrinės revolikucijos. Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas naują parlamento sesijos pradžios datą paskelbs vėliau, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinijoje mirusiųjų nuo naujojo koronoviruso infekcijos pirmadienį padaugėjo iki 2 592, Nacionalinei sveikatos apsaugos komisijai pranešus dar apie 150 aukų, iš kurių visos, išskyrus vieną, buvo užregistruotos epidemijos epicentre – Hubėjaus provincijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų