REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas pasaulyje kelia vis daugiau baimės. Kasdien gaunami pranešimai apie mirtis, kurį sukėlė šis virusas. Liga jau seniai peržengė ir savo židinio – Kinijos miestų Uhano ir Hubėjaus – ribas. Vien tik šią savaitę Lietuvoje buvo tikrinami du galimi koronaviruso atvejai.

Koronavirusas pasaulyje kelia vis daugiau baimės. Kasdien gaunami pranešimai apie mirtis, kurį sukėlė šis virusas. Liga jau seniai peržengė ir savo židinio – Kinijos miestų Uhano ir Hubėjaus – ribas. Vien tik šią savaitę Lietuvoje buvo tikrinami du galimi koronaviruso atvejai.

REKLAMA

Penktadienį Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pristatė efektyviausius tarptautinių organizacijų rekomenduojamus ligos valdymo būdus ir Lietuvoje pradedamas diegti valdymo priemones.

A. Šešelgis sako, kad paskutinė naujiena, kuri dabar yra gauta yra dėl termovizoriaus, kurio bandymai jau yra baigti.

„Buvo išbandyta ne viena modifikacija termovizoriaus, buvo konsultuojamasi su ekspertais. Dabar atsakymai yra gauti, kad turimi termovizoriai nėra tinkami tam, darbui, kurį dabar atlieka NVSC darbuotojai oro uoste.

REKLAMA
REKLAMA

Su pačia kamera yra viskas gerai, bet ji labiau yra skirta teritorijų apsaugai, kurios yra prastai matomas. Ji neskirta darbui su tokiomis miniomis žmonių ir rodoma paklaida yra per didelė. Tačiau bandysime ieškoti prietaisų, kurie gali nustatyti žmogaus temperatūrą per atstumą“, – sako jis.

REKLAMA

Šiuo metu yra tęsiama priemonių, kurios gali padėti, paieška. Termovizorius gali būti viena iš pagalbinių priemonių, kurios gali padėti, o pagrindinė priemonė yra pokalbis, kurio metu sužinoma ar žmonės turėjo kontaktą su infektuotais asmenimis.

„Dabar daugiau dėmesio skiriama į prevenciją. Tikimės, kad ji bus savalaikė. Jeigu toks atvejis bus atvežtas į Lietuvą, tuomet mes žinosime, kaip elgtis. Tikimės, kad neprireiks tokių priemonių, kurios taikomos Kinijoje. <...> Pagal naujausius duomenis atvejų skaičius yra sumažėjęs“, – teigia A. Šešelgis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje – 176 Kinijoje lankęsi asmenys

R. Lingienė primena, kad dabar Lietuvoje pasirinkta asmenų informavimo strategija pasiteisino.

„Mūsų pasirinkta ir nuo sausio 25 dienos pradėta taikyti priemonė koronaviruso rizikai suvaldyti – visuomenės informavimas ir konsultavimas – Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro yra rekomenduojama kaip vienas efektyviausių būdų. Šią priemonę visuose šalies oro uostuose pradėjome taikyti vieni pirmųjų Europoje, tik vėliau Europos Taryba išplatino poziciją, jog šį būdą turėtų apsvarstyti visos šalys narės.

Iki šios dienos yra užregistruoti 176 Kinijos liaudies respublikoje besilankę žmonės. Dauguma jų buvo Lietuvos piliečiai. Jie buvo sutikti Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostuose bei Klaipėdos uoste. Jiems buvo pranešta, ką turi daryti, pavyzdžiui, pasijutus blogai nesikreipti į šeimos gydytoją, o iškart kreiptis į greitąją pagalbą“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorė R. Lingienės,  tai, kad asmenų informavimo būdas yra pats efektyviausias parodo ir prieš keletą kilusi gripo pandemija. Kuomet žmonės negalėjo apkrėsti kitų asmenų, nes jie neturėjo artimų fizinių kontaktų.

R. Lingienė siūlo nebijoti socialinio kontakto – praėjus vienai dienai po lankymosi Kinijos liaudies respublikoje pranešti apie tai darbdaviui ir prašyti pritaikyti darbą namuose, o jeigu to padaryti negalima – kreiptis į NVSC. Tokiu atveju bus suteikiamas specialus nedarbingumas – jis bus suteikiamas 14 dienų nuo paskutinės dienos praleistos Kinijoje. Tuo yra pasinaudojęs jau vienas asmuo.

REKLAMA

Simptomai primena gripą

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad NVSC Užkrečiamųjų ligų skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė komentavo, kad tiek gripo, tiek koronaviruso simptomai yra panašūs.

„Aišku, norint atmesti diagnozę, reikia viską atlikti pagal numatytas schemas. Geriau reaguoti perdėtai, negu to išvis nedaryti. Tačiau kelti panikos taip pat nereikia. Medikai iškart paima mėginį dėl gripo, aišku, paima ir dėl koronaviruso. Bet pas žmogų vienu metu du virusai negali būti. Tad reikia palaukti tyrimo rezultatų“, – aiškino ji.

Kiek anksčiau naujienų portalui tv3.lt NVSC atstovai komentavo, kad yra įvairios procedūros, kaip specialistai reaguoja į pranešimus apie žmogų, galimai sergantį oro lašeliniu būdu plintančia užkrečiama liga (gripu, tymais, koronavirusu ir t.t.), pavyzdžiui, atvyksta apsirengę specialiais kombinezonais, dėvi kaukes ir t.t. Toks vaizdas gali išgąsdinti nemačiusių specialia apranga apsirengusių specialistų, tačiau tai – įprasta reagavimo į pranešimus schemos dalis.

REKLAMA

D. Razmuvienės pastebėjimu, jei medikai išties įtaria koronavirusą pagal tam tikrus simptomus, tada mums iš karto duoda pranešimą: „O paciento nuvežimas ištirti dar nėra atvejo įtarimas."

Karoliniškių poliklinikos direktoriaus pavaduotoja klinikiniam darbui Larisa Sergejeva plačiau komentuoti situaciją atsisakė. 

„Dabar Vilniuje suintensyvėjo gripo sezonas, tad padidėjo pacientų srautas, daugiau kreipiasi karščiuojančių pacientų. Taigi dirbame pagal visas rekomendacijas“, – tegalėjo pasakyti ji.

VUL Santaros klinikos kol kas informacijos negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti. 

Portalas primena pirmadienį rašęs apie Alytuje taip pat sukarščiavusį vyrą, kuris buvo išvežtas stebėjimui į Kauno klinikinę ligoninę. Lietuvoje viešintis užsienio pilietis, kuris į šalį atvažiavo su savo lietuvaite žmona, lankėsi Kinijoje ir pasijutęs prastai nedelsiant kreipėsi į gydymo įstaigą. Antradienio rytą paaiškėjo, kad Kauno klinikinėje ligoninėje besigydantis vyras koronavirusu neserga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų