REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Hemorojus –  tai liga, apie kurią garsiai kalbėti vis dar dažnai nedrąsu, todėl susidūrus su hemorojumi gali pasirodyti, jog aplinkiniai ja neserga ir esate išskirtinis, patirdamas hemorojaus keliamus simptomus. 

Hemorojus –  tai liga, apie kurią garsiai kalbėti vis dar dažnai nedrąsu, todėl susidūrus su hemorojumi gali pasirodyti, jog aplinkiniai ja neserga ir esate išskirtinis, patirdamas hemorojaus keliamus simptomus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi tyrimai rodo, kad hemorojumi serga daugiau nei pusė suaugusių žmonių. Skaitytoja Laima (tikrasis vardas redakcijai žinomas) dalinasi nuogąstavimais, kad susidūrus su šia proktologine liga taip pat susiduriama ir su baime apie ją kalbėti ir net kreiptis į gydytojus.  

REKLAMA

„Jau kelis mėnesius mane vargina ši gėdinga problema. Ši liga tai atsinaujina, tai vėl dingsta. Kartais jau spėju pamiršti ir vėl pasirodo mazgeliai. Du kartus esu pastebėjusi ir kraujo tuštinantis, bet tai atsitiko užkietėjus viduriams, atrodo, kad tada viską ten tiesiog išdraskydavo. 

Žinau, kad geriausia išeitis apsilankyti pas gydytoją, bet droviuosi be galo, neįsivaizduoju, kaip galėčiau nueiti. Tuo labiau, kai kartais liga dingsta ir viskas užsimiršta. Pasitarti ir pasakoti apie šią „gėdą“ iš aplinkos irgi neturiu su kuo. Atrodo, kad su tokiom problemom kiti nesusiduria, todėl ir kitiems gėda papasakoti apie tai ar paklausti, kaip elgtis. Galiausiai, kirba mintis, kodėl susirgau hemorojumi? Atrodo, iš šeimos niekas nėra sirgę, nebuvau nėščia. Priežasčių lyg ir neturėtų. būti“. 

REKLAMA
REKLAMA

Hemorojaus atsiradimo priežastys

Genetika. Viena iš hemorojaus susirgimų  priežasčių įvardijama genetika, o tai dažniausiai išryškėja vyresniame amžiuje. Visgi, kartais hemorojus diagnozuojamas ir neišsiaiškinant konkrečios priežasties, todėl paveldimo visais ligos atvejais kaltinti nereikėtų.   

Gyvenimo būdas. Ne veltui sakoma, kad hemorojus – jauna, šiuolaikinio gyvenimo būdo liga. Netinkama mityba, sėdimas darbas, mažas fizinis aktyvumas – tai ypač palankūs gyvenimo įpročiai hemorojaus atsiradimui net paauglystės laikotarpiu. Taip pat didesnė rizika susirgti hemorojumi yra žmonėms, turintiems antsvorio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėštumas. Didelė hemorojaus rizika kyla nėščioms moterims. Hemorojumi serga nuo 25 proc. iki 35 proc. nėščiųjų. Apskaičiuota, kad 85 proc. nėščiųjų hemorojaus simptomus patiria trečiame nėštumo trimestre  

Sunkumų kilnojimas. Nesant fizinio aktyvumo pusiausvyrai (dažniausiai tai būdinga sunkiasvoriams sportininkams), hemorojaus išsivystymo rizika taip pat išauga. Žmonės, patiriantys pernelyg didelį fizinį krūvį labiau yra linkę susirgti. hemorojumi, todėl labai svarbu teisingai suprasti aktyvios gyvensenos sąvoką. Tai turi būti reguliarus fizinio aktyvumo krūvis nepersitempiant. 

Vidurių užkietėjimas. Teigiama, kad hemorojumi dažniausiai serga žmonės, dažnai besiskundžiantys nuolatiniu vidurių užkietėjimu, kadangi tai skatina hemorojinių mazgų uždegimus. Tokiu atveju rekomenduojama valgyti kuo daugiau produktų, pasižyminčių ląstelienos ir skaidulų gausa, taip pat rekomenduojama per dieną išgerti pakankamą kiekį vandens. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų