REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje izoliuotas pirmasis žmogus dėl koronaviruso grėsmės Kaune. Kol kas Vilniuje izoliavimo priemonės niekam nebuvo taikomos, nors vienas žmogus kreipėsi ir buvo stebimas.

Lietuvoje izoliuotas pirmasis žmogus dėl koronaviruso grėsmės Kaune. Kol kas Vilniuje izoliavimo priemonės niekam nebuvo taikomos, nors vienas žmogus kreipėsi ir buvo stebimas.

REKLAMA

„Į Santaros klinikas kreipėsi pacientas, kuris buvo apžiūrėtas ir kelias valandas stebėtas, bet nesant epidemiologinių ir klinikinių kriterijų, paciento izoliavimo priemonės nebuvo taikytos ir jis buvo paleistas ambulatoriniam gydymui“, – komentavo Santaros klinikų Klinikinių tyrimų ir farmakologijos skyriaus vedėja gydytoja Edita Kazenaitė.

„Šiuo atveju, kai kalbame apie vakar besikreipusį žmogų, net pacientu jo nereikėtų vadinti, mes jį stebėjome, ar jam atsiras kažkokių simptomų, kurie leistų galvoti apie kažkokias infekcijas“, – teigė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo–skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas. 

Kol kas Vilniuje izoliavimo priemonės niekam nebuvo taikomos.

Kinijoje mažiausiai 213 žmonių mirė nuo šio viruso, o tarptautiniu mastu užkrėstųjų skaičius siekia beveik 10 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad patvirtintų koronaviruso atvejų Lietuvoje šiuo metu nėra.

„Keletas mėginių yra tiriami, tačiau tik tam, kad visiškai paneigti galimą riziką – dedamos maksimalios viruso paplitimo Lietuvoje prevencijos pastangos. Kai kuriais atvejais, kai kreipiasi žmonės, net ir neatitinkantys visų sąlygų, gali būti tikrinami dėl infekcijos.

REKLAMA

Tačiau nereikia pamiršti, kad šiuo metu Lietuvoje yra gripo sezonas, tad Kinijoje pastaruoju metu nesilankę ar neturėję kontaktų su šiuo virusu užsikrėtusiais asmenimis, dėl gripo simptomų turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centras turi visą informaciją, ją valdo ir, esant pokyčių, svarbios informacijos, visa ji visuomenei ir bus pateikta“, – sako SAM spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė.

Naujos padermės virusas

Užkrečiamų ligų ir AIDS centras informuoja, kad Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusas (ARRS-CoV) – tai naujos padermės koronavirusas, kuris anksčiau nebuvo nustatytas žmonėms. Naujasis koronavirusas yra β koronavirusas ir skiriasi nuo Sunkaus ūmaus respiracinio sindromo (SŪRS) viruso. ARRS-CoV savybės nėra iki galo išnagrinėtos, tačiau atlikti tyrimai rodo, kad tai tarp gyvūnų (labiausiai tikėtina šikšnosparniai-kupranugariai) cirkuliuojantis virusas, kuriuo nuo gyvūnų užsikrečia ir žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenėje tarp žmonių viruso perdavimas nėra lengvas ir greitas. Virusas tarp žmonių gali plisti tik tarp labai artimą sąlytį turinčių asmenų – sveikatos priežiūros įstaigose, tarp šeimos narių, ypatingai nenaudojančių atitinkamų asmens saugos priemonių. Iki šiol viruso plitimas visuomenėje nėra patvirtintas jokiais dokumentais.

Manoma, kad inkubacinis ligos laikotarpis gali užtrukti apie 14 dienų. Liga pasireiškia dažniausiai ūmios sunkios kvėpavimo takų infekcijos požymiais (karščiavimu, kosuliu, dusuliu ir apsunkintu kvėpavimu). Daugelis pacientų turėjo pneumoniją, žarnyno funkcijos sutrikimą, įskaitant viduriavimą. Asmenims su imunodeficitu klinikinė ligos eiga gali būti labai sunki ir netipinė. Užkrečiamasis laikotarpis iki šiol nežinomas, mirštamumas – apie 40 %.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo šios ligos skiepų nėra. ARRS-CoV sukelta liga valdoma šiomis priemonėmis: ankstyvas sergančiojo nustatymas, izoliavimas, gydymas, griežtos infekcijų kontrolės priemonės, tinkama medicinos personalo apsauga ir elgesys, savalaikis sąlytį turėjusių asmenų atsekimas ir stebėjimas.

Koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar grįžus iš jos, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais toje šalyje, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

REKLAMA

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų