REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Interjero pavyzdys (nuotr. asm. archyvo)

Pavasaris – atgimimo metas. Dienos darosi vis ilgesnės ir atsiranda vis daugiau saulės. Kartu su bundančia gamta norisi išsivalyti ne tik mintis, bet ir namus, juos atnaujinti. Kaip susikurti pavasarišką nuotaiką ir įsileisti šviežumo į namus, naujienų portalui tv3.lt pasakoja interjero dizainerė Rasa Samulionienė.

18

Pavasaris – atgimimo metas. Dienos darosi vis ilgesnės ir atsiranda vis daugiau saulės. Kartu su bundančia gamta norisi išsivalyti ne tik mintis, bet ir namus, juos atnaujinti. Kaip susikurti pavasarišką nuotaiką ir įsileisti šviežumo į namus, naujienų portalui tv3.lt pasakoja interjero dizainerė Rasa Samulionienė.

REKLAMA

Pavasarį dažnai atliekama generalinė tvarka – tvarkomi namai, atrenkami nenešiojami drabužiai ar avalynė, išvalomi langai, kilimai ir baldų garderobai. Pasak Rasos, tvarkant namus iš pat pagrindų, galima jiems suteikti naujoviškumo, šiuolaikiškumo arba pakeisti keletą atsibodusių detalių – jas atnaujinti, suteikti naujausias interjero tendencijas atitinkantį stilių.

Didžiausios interjero klaidos

Taip pat tai gera proga dar kartą pergalvoti, ar tiek daiktų, drabužių ar avalynės mums reikia, ir galbūt sumažinti, pakeisti ir laikymo  sistemas. Reikėtų atsikratyti seniai užsistovėjusių, nenaudojamų, išaugtų, aplūžusių, daiktų. Puikus laikus peržiūrėti ir turimus augalus – juos atgaivinti, persodinti.

REKLAMA
REKLAMA

Galima peržvelgti ir naujausias baldinės funktūros kolekcijas, gal rasite aksesuarų ar furnitūros, kurie padės sutaupyti vietos ar efektyviau išnaudoti esamą.

REKLAMA

„Keletas tokių labai paprastų sprendimų rūbų spintoms – galima vietoje įprastinių kartelių rūbams kabinti numatyti ir papildomą kabyklą/pantografą, kuris leistų drabužius kabinti dar aukščiau, išnaudoti aukščiau esantį galbūt nepanaudotą plotą arba prie spintos šono pritvirtinti ištraukiamą batų lentynėlę ar panašiai.

Taip pat susidėti smulkesnius daiktus į tam skirtas dėžutes stalčiuje, tuomet stalčiai visuomet bus tvarkingi ir kiekvienas daiktas turės savo vietą. Ir panašiai“, – pasakoja interjero dizainerė.

Kaip vieną iš didžiausių klaidų interjere, moteris nurodo per didelę interjero detalių įvairovę. Reikėtų atsiminti, kad namai turi atrodyti harmoningai, juose turi vyrauti panašus koloritas, stilistika. Galvojant apie interjero atnaujinimą verta prisiminti taisyklę, kad mažiau visada yra geriau.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, kaip dažnas klaidas Rasa įvardija nepakankamą apšveitimą, elektros įvadų kiekio apskaičiavimą ir per mažą darbo zonos virtuvėje suplanavimą.

Kas madinga šiais metais?

Rasa nurodo, kad šiais metais yra akcentuojama keletas pagrindinių momentų, kurie yra šių metų patys madingiausi dalykai.

1. Natūralios medžiagos

Šį pavasarį vėl madingas natūralumas, ekologiškumas, perdirbti ar atnaujinti daiktai. Įsivyrauja tendencija mažinti vartotojiškumą, todėl dabar orientuojamasi į natūralius ir ilgaamžiškus sprendimus, tad dabar vis populiaresni iš šiaudų pinti daiktai, molio ir terakotos dirbiniai, kanapių pluoštas, lininiai audiniai, vilna, fanera ir kuo natūralesnis medis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atgyja senųjų amatų dirbiniai ir tekstūros, žinoma, visa tai perteikta šiuolaikiška forma, subtiliu dizainu. Todėl šiais metais būsite labai madingi turėdami šių tekstūrų savo interjere, pintą krėslą, krepšį, dubenis ar ąsočius iš molio, šviestuvus, kėdutes, gėlių vazonus iš ratano – jie gražiai atrodys bet kokiame interjere.

Viena iš natūralistinių krypčių, išpopuliarėjusi pastaruoju metu – „Wabi Sabi“ koncepcija, kurios esmė pasipriešinti stabilumui, priimtoms normoms, o pabrėžiamas natūralumas, organiškumas, unikalumas, minimalizmas, kuklumas ir paprastumas, - visa tai labai atsispindi ir šių metų interjere ir įneša šilumos, jaukumo į bet kuriuos namus“, – pasakoja interjero dizainerė.

REKLAMA

2. Matiniai paviršiai

Jau kelerius metus iš eilės madingi matiniai paviršiai, o ypač pamėgta juoda spalva. Šis sprendimas naudojamas nuo stalviršių iki durelių, maišytuvų, rankelių paviršių.

„Paviršiai atrodo gražiai, natūraliai. Ypatingai tinka prie medžio detalių, fasadų, tekstūrų, labai dera su nedaug metalinių ar blizgių tekstūrų – stiklo vazos, žalvario žvakidės ar panašiai.

Juoda spalva interjere sukuria dramatiškumo įspūdį, atrodo prabangiai, įdomiai, netikėtai, ji visada madinga. Jei namuose juodos spalvos įsivesti daug nesinori, galima puikiai derinti su balta spalva – šis derinys taip pat itin populiarus šiais metais“, – nurodo Rasa.

REKLAMA

3. Vertikalūs sodai

Meilė gamtai ir jos įsileidimas į namus ne vienerius metus vyraujantis sezono topas. Tai gali būti ne tik gyvi augalai, bet ir augalų raštai – tapetai, gobelenai, patalynė, plytelės, kilimai ir panašiai.

„Šiais metais ypač madingi gyvų augalų vertikalūs sodai, ne tik nedidelės salelės ar akcentai, bet ypač didelės plokštumos, sienos ar interjero detalės – nuo grindų iki lubų, žaliosios augalų sienos. Lauko ir sodo eksterjero dizainas taip pat eina kuo didesnio natūralumo keliu.

Gamtos įsileidimas į namus atsispindi ir apšvietimo namie sukūrimu. Jei neturite galimybių įsileisti į savo namus daugiau natūralios šviesos, tai galite tai padaryti ir išmaniosiomis technologijomis bei jų valdymu – taip galima susikurti namie ir tekančios saulės ir saulėlydžio nuotaiką. Pvz., valdymais pulteliais, turinčiais daugiau kaip 3 mln RGB šviesos atspalvių“, – nurodo interjero dizainerė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Natūralumą įsileisti į namus galima ir kvapais – žolės, gėlynų, vandenyno kvapais. Taip pat ir garsais: paukščių čiulbėjimu, jūros ošimu ar medžių šnarėjimu.

„Visa tai – šviesa, garsai, kvapai, žolynai ir vertikalūs sodai – leidžia atsipalaiduoti, susikurti relaksaciją, gero gyvenimo jausmą, gerą savijautą, ramybę namuose po įtemptos darbo dienos. To labai dažnai pritrūkstame.

Augalų sienos ar detalės itin dera prie medžio tekstūrų, veidrodžių ir kitų medžiagų. Jie atrodo kaip meno kūriniai, ypač priderinti prie gražių, tinkančių staliukų. Tai puiki priemonė pagyvinti, atnaujinti interjerą, įvesti spalvų, tekstūros, žaismo, gyvybės ir natūralaus grožio“, – sako ji.

REKLAMA

4. 3D tekstūros

3D tekstūros įsivyrauja visur – nuo plytelių iki baldinių fasadų, dekorų ir gobelenų. Pasak Rasos, tokios plytelės populiarėja jau keletą metų ir nebeapsiriboja vien vonios erdve.

„Tokia apdaila leidžia nedarant labai didelių rekonstrukcijų gana ryškiai ir stilingai atsinaujinti erdves. Tai gali būti nebūtinai plytelės, bet betoninės, medinės, PVC ar audinio dekoratyvinės sienų panelės, apdaila“, – nurodo moteris.

5. Metų spalva – mėlyna

Šiuo metu pačios madingiausios interjero spalvos atėjusios iš gamtos. Tai patvirtina ir šių metų spalva pripažinta spalva – 9-4052 Classic Blue. Tai graži klasikinė mėlyna spalva.

REKLAMA

„Tai pat madingi visi melsvi, žali, pilki atspalviai, tai pastebima tendencija jau keletą metų. Mėlyna spalva tai ramybės, poilsio, taikos, atsipalaidavimo spalva, paprasta ir labai elegantiška. Puikiai tinka deriniuose su šiltomis tekstūromis, medžio apdaila, aukso ar kito metalo atspalviais“, – sako interjero dizainerė.

6. Marmuras

Marmuras savo pozicijos madingiausių interjero detalių sąraše neapleidžia pozicijų jau keletą metų. Šiais metais marmuro raštas bus itin madinga medžiaga ar tekstūra įvairiausiose variacijose ir interjeruose nuo sienų iki staliukų ir nedidelių dekoracijų, pavyzdžiui, vazų.

Jis suteikia įmantrumo ir prabangos, žavesio ir nepavaldumo laikui įspūdį.

7. Lenktos formos

„Šiais metais vėl sugrįžta 80-ųjų populiarios lenktos ir organinės formos, ypač minkštuose balduose, tačiau šiais metais tai bus labai populiaru visur – architektūrinėse formose, arkose, langų formose, veidrodžiuose, voniose, foteliuose, kilimuose ir pan. Lenktos linijos interjere padeda išvengti griežtumo, nuobodumo, suteikia netikėtumo, įdomumo jausmą“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Geidžiamiausi audiniai – velvetas ir pliušas

Šiemet velvetas ir pliušas tęsia savo karaliavimą ant visų minkštųjų baldų. Kelią populiarumo link skinasi ir rumbuotas plisas – iškiliomis juostelėmis margintas vienspalvis audinys.

„Šie audiniai tai pat atrodo nepaprastai žaviai, suteikia rafinuotumo, elegancijos, puošnumo. Jie tinka minkštiems baldams, foteliams, lovoms, kilimams, užuolaidoms, pagalvėlėms“, – nurodo Rasa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų