REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors kalendoriuje vasaris, tačiau oras už lango primena pavasarį. Kartais pro debesis išlendanti saulė daug vilčių teikia mėgėjams pasidarbuoti darže ar sode, tačiau tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė įspėja, kad dar neverta skubėti sėti pomidorų ar kitų daržovių.

Nors kalendoriuje vasaris, tačiau oras už lango primena pavasarį. Kartais pro debesis išlendanti saulė daug vilčių teikia mėgėjams pasidarbuoti darže ar sode, tačiau tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė įspėja, kad dar neverta skubėti sėti pomidorų ar kitų daržovių.

REKLAMA

Vis dažniau pasirodanti saulė sukelia daug klausimų, vienas iš jų – ar galima pradėti ruošti šiltnamius ir sėti augalus. Specialistė nurodo, kad šiltnamio būklę reikia prižiūrėti nuolat net ir žiemos metu jame užtikrinti pakankamą kiekį drėgmės.

„Kai lauke yra sniego, tai daryti yra paprasčiau, nes galima priversti daug sniego į šiltnamį, o jam pamažu tirpstant drėks ir žemė. Jeigu šiltnamis yra dengtas polietileno plėvele ir žiemai ją nuimate, tai nieko daryti nereikia. Bet sakyčiau, kad žiema yra skirta poilsiui, tad dar galite neskubėti su darbais, ypač jei sutvarkėte šiltnamį rudenį“, – sako ji.

Neskubėkite sėti

Kalbėdama apie daržoves, kurias galima sėti ant palangės, o vėliau perkelti tiesiai į dirvą, L. Liubertaitė nurodo, kad derėtų vadovautis ant pakuotės nurodyta instrukcija.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbu išauginti stiprų ir sveiką daigą, kurį galėtume sodinti tiesiai į dirvą. Vienos daržovės iki reikiamo daigo dydžio užauga greičiau, o kitos vėliau, o atitinkamai lauke oras ir dirva spėja sušilti. Jeigu mes dabar pradėsime sėti ir augalas pasiruoš būti persodintas į lauką, tačiau ten nebus tinkamų sąlygų, tai, ką tada darysim su tuo daigu? Galime sakyti, kad tokiu atveju turėsime nuostolį, nes peraugęs daigas prigyja gerokai sudėtingiau ir augalas nebus sveikas ir stiprus. Geriau sėti vėliau negu per anksti.

REKLAMA

Tuo atveju, jeigu žiemos net nebus,  reikia atsiminti, kad augalas turi gauti ir pakankamai saulės šviesos. Dabar dienos dar yra per trumpos, todėl be papildomo dirbtinio šviesos šaltinio bus sunku užauginti sveiką daigą“, – pasakoja apželdinimo specialistė.

Ji pati paprastai pomidorus sėja kovo viduryje, o paaugusius daigus vėliau persodina į šiltnamį – būna pats tas laikas.

Tačiau ji išskiria tuos atvejus, jeigu ruošiamasi pomidorus auginti balkone ar šildomame šiltnamyje. Tokiais atvejais galima juos sėti kiek anksčiau, bet vis tiek ne sausį – geriems daigams užauginti nepakaks saulės.

REKLAMA
REKLAMA

Rožes ir tulpes sodinkite dabar

Moteris sako, kad tai, jog žiemos neturime iki šiol, iš tikrųjų keista, tačiau reikia prisiminti ne tik šalčius, bet ir būsimas šalnas, kurias tikras turėsime. Per anksti pabudę augalai yra labai pažeidžiami.

„Visų pirma, reikia atkreipti dėmesį, kokios šalčio atsparumo zonos yra augalas. Mūsų klimato augalai yra prisitaikę prie to, kad yra šaltasis ir šiltasis metų laikas. Pavyzdžiui, obelys – šalta ar šilta žiema joms visai nesvarbu – nepradeda busti anksčiau laiko ar ilgiau pašvietus saulei.

Žymiai didesnė rizika lepiems augalams, nes jų žiemojimo laikas yra labai trumpas, nes jie kilę iš šiltesnių kraštų. Tiek pernai, tiek užpernai buvo atvejų, kai augalai gavę daugiau saulės pradeda busti ir krauti pumpurus, o vėliau atėjus šaltiems orams ar šalnoms, šviežios sultingos augalo dalys greitai sušąla. Tokiems augalams šilta žiema gali būti pražūtinga“, – sako tinklaraštininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jeigu norisi kažką nuveikti, L. Liubertaitė sako, kad dar nesibaigė kai kurių rudens darbų sezonas – vis dar galima sodinti rožes arba svogūninius augalus, genėti vaismedžius, obelis.

„Galima sodinti tuos augalus, kuriuos galima sodinti miegančius, kol dar nėra įšalo, pavyzdžiui rožes. Jas tinka sodinti plikomis šaknimis vėlų rudenį, tad galima ir dabar. Netgi sakyčiau, jeigu nespėjote anksčiau, galima rizikuoti sodinti ir svogūninius augalus. Be abejo, jiems reikia šiek tiek laiko įsišaknyti prieš ateinant žiemai, tačiau jie gali spėti tai padaryti“, – nurodo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų