REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

31–erių ofiso darbuotojui buvo diagnozuota mirtina odos vėžio forma, kai apie nedidelį apgamą ant rankos jį įspėjo telefono programėlė

31–erių ofiso darbuotojui buvo diagnozuota mirtina odos vėžio forma, kai apie nedidelį apgamą ant rankos jį įspėjo telefono programėlė

REKLAMA

Jasonas Sheridanas iš Liverpulio, JK, už savo gyvybę dėkoja programėlei „SkinVision“. Vyras apgamą pastebėjo 2018 metais, bet dėl jo susirūpino tik tada, kai po 12 mėnesių jis įgavo rožinį atspalvį.

Programėlė parodė, kad šis apgamas – rizikingas ir kad jį reikia parodyti gydytojui. J. Sheridanui tuomet dermatologas diagnozavo 1 stadijos melanomą, rašoma dailymail.co.uk.

Ofiso darbuotojas teigia, kad jam gyvybę išgelbėjo telefono programėlė, jį įspėjusi apie ant rankos esantį mažytį apgamėlį, kuris vėliau paaiškėjo esantis vėžys. Jasonas Sheridanas iš Liverpulio iš pradžių visai nesijaudino dėl 1 cm pločio apgamo, 2018 metais pastebėjęs jį ant rankos. Tačiau 31 metų vyras ėmė nerimauti, kai po 12 mėnesių apgamas įgavo rožinį atspalvį. Jis nusprendė apgamą pasitikrinti programėle "SkinVision“. Ši programėlė, kuri leidžia tikrinti galimai pavojų keliančius apgamų pokyčius, parodė, kad apgamas – rizikingas, ir kad jį reikėtų parodyti gydytojui.

Medikai J. Sheridanui diagnozavo melanomą, kuri, pastebėta per vėlai, gali būti mirtina. Vyrui buvo atlikta operacija, kurios metu apgamas buvo pašalintas – dabar jam vėžio pavojus nebegresia. J. Sheridanas, visą gyvenimą naudodavęs kremą nuo saulės ir niekada nebuvęs soliariume, yra įsitikinęs, kad programėlė, apie kurią jis sužinojo perskaitęs vieną straipsnį, išgelbėjo jam gyvybę. 

REKLAMA
REKLAMA

J. Sheridanas, šiuo metu gyvenantis pietų Londone, sako: „Ant rankos man atsirado naujas apgamas, kurį pirmą kartą pastebėjau 2018 metų kovą.

Kadangi mano oda yra labai balta, visą gyvenimą naudoju kremus nuo saulės, ir niekada nesijaudinau dėl odos vėžio. Tačiau kai apgamas ėmė keistis, ankstesnė tamsi spalva virto rožine, todėl pagalvojau, kad gal reikėtų pasitikrinti, bet net ir tada labai nesijaudinau ir pirmoje vietoje man buvo visą mano laiką atimantis darbas. Atsisiunčiau „SkinVision“ ir programėlė iškart man parodė, kad apgamas yra pavojingas, ir kad man reikėtų kuo greičiau apsilankyti pas gydytoją.“

REKLAMA

Prisimindamas savo diagnozę, J. Sheridanas pridūrė: „Kai dermatologas man pasakė, kad sergu 1A stadijos melanoma, buvau visiškai šokiruotas. Niekada nebūčiau pamanęs, kad man taip galėjo nutikti, o be programėlės būčiau palikęs melanomą progresuoti toliau, todėl liga nebūtų buvusi diagnozuota. Jei būčiau dar laukęs, kas žino, kas galėjo nutikti. Man labai pasisekė, kad problemą pastebėjau anksti ir esu tvirtai įsitikinęs, kad „SkinVision“ išgelbėjo man gyvybę.“

„SkinVision“ – tai dirbtiniu intelektu pagrįsta programėlė, kuri telefono kameros pagalba nufotografuoja apgamą ar odos pakitimą ir analizuoja, ar tai gali kelti vėžio pavojų.

REKLAMA
REKLAMA

Programėlė tiria apgamų dydį ir formą ir ieško ženklų, kad tai gali būti vėžys, o tuomet pavojaus lygį identifikuoja kaip žemą, vidutinį ar aukštą. Sveiki apgamai yra gan simetriškos formos, jų paviršius lygus, kraštai – tolygūs, o tuo tarpu melanoma dažniau pasižymi dantytais, nereguliariais kraštais. Nevėžiniai apgamai paprastai yra vienspalviai, o melanomą sudaro keletas atspalvių. Jei programėlės naudotojas gauna įspėjimą apie didelį pavojų keliantį apgamą, per kitas 48 valandas jis automatiškai gauna dermatologo rekomendaciją.

J. Sheridanas sako, kad tik apgamą pastebėjęs visai negalvojo eiti pas gydytoją. Bet iš "SkinVision“ gautas įspėjimas jį paskatino užsiregistruoti pas dermatologą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pas gydytojus lankausi tik tada, jei jaučiuosi labai blogai, tikrai nesikreipiu į medikus, pavyzdžiui, dėl peršalimo, todėl tikrai nebūčiau ėjęs pas gydytoją dėl apgamo.“ – sako jis.

J. Sheridano šeimos gydytojas nukreipė jį pas dermatologą ir po dviejų savaičių apgamas buvo pašalintas 40 minučių trukusios operacijos metu, o tuomet buvo atliktas dar vienas tyrimas. Vyras dėl situacijos visai nesijaudino, kadangi jo šeimos gydytojas neatrodė labai susirūpinęs, o ir anksčiau jam buvo tekę nekenksmingą apgamą šalinti nuo veido. Vis dėlto, po biopsijos J. Sheridanui buvo diagnozuota 1A stadijos melanoma, todėl jam reikėjo atlikti dar vieną biopsiją ir patikrinti, ar vėžys neišplito.

REKLAMA

Jis sakė: „Buvo keista, nes dermatologas man paskambino po apgamo šalinimo, bet į skambutį atsiliepti negalėjau, nes tuo metu dirbau, todėl gydytojas paliko balso žinutę. Kai tik pamačiau praleistą skambutį, iškart supratau, kad kažkas ne taip – jei nebūtų buvę jokios problemos, jie būtų tiesiog išsiuntę laišką paštu.

Nuo skambučio iki apgamo šalinimo operacijos turėjau laukti savaitę, o tai sukėlė daug streso, nes nieko negalėjau padaryti, kad procesas vyktų greičiau. Tegalėjau tik laukti. Pradėjau galvoti, kad gal tai – kas nors rimto, ir buvo labai baisu.“

Tyrimai parodė, kad melanoma į kitas kūno dalis dar neišplitusi, todėl apie šią patirtį jam dabar primena tik randas ant rankos. „Turint omenyje apgamo dydį, jo paliktas randas yra didelis, bet dėl to nesijaudinu, nes tai priminimas apie tai, kas nutiko, ir kad ateityje turiu būti atsargesnis.“ – sako J. Sheridanas. –  „Niekada nemaniau, kad man gali taip nutikti – esu sveikas ir sportiškas, visada saugausi saulės.

REKLAMA

Apsauginius kremus nuo saulės naudoju visą gyvenimą, o šeimoje nėra buvę sirgusiųjų odos vėžiu ar kitomis panašiomis ligomis, todėl nemaniau, kad esu rizikos grupėje. Jei taip nutiko man, taip gali nutikti visiems.“

J. Sheridanas dabar tikisi skleisti žinią apie galimai mirtiną ligą – melanomą, ypač jaunų suaugusiųjų tarpe. Jis pridūrė: „Manau, kad žmonės apie šią ligą žino nedaug, o ji gali aukštyn kojomis apversti jauno žmogaus gyvenimą. Kai kurie mano, kad odos vėžiu serga tik seni žmonės, arba tie, kurių oda yra labai šviesi, todėl reikia pabrėžti, kad ja gali susirgti bet kas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų