REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemos metu retai vėdiname patalpas, tad išgryninti ir drėkinti orą padeda kambariniai augalai. Jie ne tik puošia mūsų namus  žaluma bei žiedais, bet ir sugeria ore esančias kenksmingas medžiagas.

Žiemos metu retai vėdiname patalpas, tad išgryninti ir drėkinti orą padeda kambariniai augalai. Jie ne tik puošia mūsų namus  žaluma bei žiedais, bet ir sugeria ore esančias kenksmingas medžiagas.

REKLAMA

Biologė Teresė Jokšienė teigia, kad gėlių vazonėliai gali stovėti netgi miegamajame, nes dieną jie drėkina ir jonizuoja orą, o naktį, tamsiu paros metu, sunaudoja labai mažai deguonies. Žalia augalų spalva pailsina akis, o maloniai kvepiantys lapai ar žiedai teigiamai veikia savijautą.

Orą valantys augalai

Tarp kambarinių augalų, geriausiai valančių orą, pirmauja nereiklusis chlorofitas. Gausiai vešantys šviesiai žali siaurų lapelių baltomis juostelėmis kuokštai leidžia ilgus šoninius stiebus, žydinčius smulkiais baltais žiedeliais, ant kurių išauga jo vaikučiai. Nuskinti ir pasodinti, jie greitai išleidžia šakneles ir prigyja.

Chlorofitas geriausiai valo patalpų orą nuo cigarečių dūmų, degėsių, todėl ypač tinka auginti virtuvėje. Šis augalas naikina ore esantį benzeną, formaldehidą, anglies monoksidą, ksileną, kurie įeina į buityje naudojamų valiklių, dažų, statybinių medžio drožlių plokščių ir buitinės chemijos produktų sudėtį. Be to, chlorofitas pasižymi baktericidiniu poveikiu – jo išskiriami fitoncidai naikina kenksmingus mikroorganizmus ir alergenus.

REKLAMA
REKLAMA

Mirta, žingenė, anturis, eukaliptas, gebenė, primulė, sansevjera naikina ore esančius kenksmingus mikroorganizmus. O citrinmedis be tik naikina ore esančias bakterijas, bet ir atšviežina nevėdintų kambarių orą. Be šių augalų, orą valančiomis savybėmis pasižymi ir visų rūšių begonijos, krotonai, ciklamenai, kiparisai, difenbahijos, echmėjos.

REKLAMA

Dracenos, sansevjeros, palmės, orchidėjos, anturiai, paparčiai gali susidoroti su tokiais nuodais, kancerogenais, kaip amoniakas, benzenas, ksilenas, formaldehidas,

Anturis, šeflera, guzmanija, finikas padeda išvalyti orą nuo tolueno.

Dracena, fikusas, gerbera, gebenė lipikė valo orą nuo chloretileno.

Gebenė nepakeičiamas augalas tiems, kurie laiko namuose gyvūnus – ši gėlė geba naikinti jų vilnos išskiriamus alergenus, taip pat valo orą, mažina formaldehido kiekį.

Maloniai kvepia ir gydo

Mūsų organizmui reikalingi malonūs natūralūs augalų kvapai – jie teigiamai veikia mūsų savijautą: reguliuoja kraujo spaudimą, palengvina kvėpavimą, ramina nervus, teigiamai veikia kitas gyvybines funkcijas. Tad galime susirasti tokių augalų, kurių kvapas mums mielas, kurie mus traukte traukia. Daugumai žmonių patinka jeronimas, kiti mėgsta pelargonijų kvapą. Malonų aromatą skleidžia ir prieskoniniai augalai – lauramedis, levanda.

REKLAMA
REKLAMA

Grybų sporas naikina agava, eukaliptas, kiparisas, alokazija, lauramedis, pelargonija.

Močiučių augalu vadinamas alijošius ne tik puikiai valo orą – šalina formaldehidą ir benzeną, naikina grybų sporas. Žmonės alijošių jau tūkstančius metų naudoja odos priežiūrai, žaizdų gydymui.

Mūsų laikais jis yra vienas pagrindinių kosmetikos priemonių sudedamųjų dalių. Jo storuose lapuose esanti želė –  puikus vaistas nuo sudirgusiai, paraudusiai odai, gydo nudegimus ir smulkias žaizdeles. Tarp bioaktyvių augalo komponentų – vitaminai, mineralai, aminorūgštys, antioksidantai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų