REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pomidorai iš savo šiltnamio žiemą, maistas, paruoštas indaplovėje. Nesąmonė? Pokštas? Tai pirmieji žodžiai, kurie jums atėjo į galvą, perskaičius pirmą sakinį? Nors savo patirtį apie neįprastą maisto ruošimą ir kaip turėti savo pomidorų žiemą verslininkė, visuomenininkė V. Tirevičienė atskleidė su šypsena, viskas, pasirodo, įmanoma.

Pomidorai iš savo šiltnamio žiemą, maistas, paruoštas indaplovėje. Nesąmonė? Pokštas? Tai pirmieji žodžiai, kurie jums atėjo į galvą, perskaičius pirmą sakinį? Nors savo patirtį apie neįprastą maisto ruošimą ir kaip turėti savo pomidorų žiemą verslininkė, visuomenininkė V. Tirevičienė atskleidė su šypsena, viskas, pasirodo, įmanoma.

REKLAMA

Per šventes feisbuke pasidalijusi nuotraukomis su savo užaugintais, bet svarbiausia žiemą sunokusiais pomidorais, Vilma sulaukė nemažai internautų klausimų.

„Kiekvieną pavasarį polikarbonatinis šiltnamis yra skiriamas tik pomidorams, kurių daigus užsiauginu pati. Sodinu visada gegužės 6 dieną, per sūnaus gimtadienį. Vyras Vytautas turi išvažiuoti į žvejybą, sugauti žuvų, nes į kiekvieną duobutę sodindama pomidorą įdedu po žuvį, kad pomidorai gerai augtų, – pasakojo moteris. – Tuo metu labiausiai kimba ešeriukai.“

Jokiom trąšom pomidorų Vilma netręšia. Jei mažai saulės, užsiraugia dilgėlių, kurių raugu palaisto jau prigijusias daržoves.

REKLAMA
REKLAMA

Pomidorus mėgstančiai šeimai nesvarbi jų spalva, o skoniai šiek tiek skiriasi. Vyrui ir dukrai patinka tvirti `Uragan` veislės. Dar dėl dukros Radvilės sodina smulkiavaisius vieno kąsnio salotoms. Sūnus Justas labai mėgsta avietinius, o paįvairinimui kasmet pasirenka dar kokią vieną veislę – pernai vadinamą „jaučio širdimi“. Derlius būna gausus, tad pomidorų gauna ir draugai, ir giminaičiai.

REKLAMA

Nors Tirevičiai mėgsta ir konservuotus pomidorus, adžiką, kuriai paruošti irgi reikia šių daržovių, vis dėlto smagu kuo ilgiau turėti šviežių pomidorų. Rudenį Vilma neskuba nuskinti neprinokusių, o kai oras gerokai atvėsta ir sinoptikai praneša apie artėjančias šalnas, per naktį šiltnamyje degina žvakes. „Po neilgų ir nestiprių šalnų vėl būna šiltų, saulėtų dienų.

Kai jų nebebuvo galima tikėtis, panašiai lapkričio 10 d. nuskyniau ir kiekvieną sveiką, gražų pomidoriuką suvyniojau į popierių ir sudėjau į dėžutes“, – apie, atrodo, nesudėtingas gudrybes pasakojo gargždiškė. Anksčiau ji bandė dėžutes laikyti ir šiltoje patalpoje, ir vėsesnėje, kol rado neutralią.

REKLAMA
REKLAMA

Ruošia ir indaplovėje

Nors V. Tirevičienė akcentavo, kad maisto gaminimas nėra mėgstamiausias jos užsiėmimas, o tikroji stichija – rankdarbiai: papuošalų gamyba iš modelino, tekstilės, karoliukų, indų dekoravimas modelinu ir siuvimas, vis dėlto eksperimentams virtuvėje ji neatsispiria.

Vienas iš jų – pasaulyje plintantis maisto ruošimas indaplovėje 70 laipsnių temperatūroje. „Paskutinį kartą indaplovėje ruošiau subrandintą danieliaus mėsą. Naudojau eko programą. Vakuuminėje pakuotėje mėsa indaplovėje ruošiama 3 val. Po to keptuvėje po porą minučių ją apskrudinau iš visų pusių, pagardinau pipirais ir druska“, – patirtimi dalijosi Vilma ir sakė, kad taip galima ruošti ir kitokią mėsą, kuri išlieka sultinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o šventėms šeima kepė Velingtono kepsnį, kuriam reikalinga jautienos išpjova. Ją užsisako Klaipėdoje, specialioje parduotuvėje. Kepsnio paruošimas užtrunkąs ilgai, bet skonis atperka visas pastangas. „Sąžiningas degustatorius šeimoje yra vyras. Dukra daug keliauja po pasaulį ir parveža visokių prieskoninių žolelių, išbandome įvairių šalių maisto receptus. Ji daro ypač skanius sušius. Sūnus vasarą namuose, lauko krosnyje, kepa nuostabias picas. Jis turi labai stiprius skonio receptorius, tad iškart pajunta, kokį ingredientą kuo pakeičiau, pasako, kokį aliejų naudojau ruošdama patiekalą“, – šypsojosi gargždiškė.

ORKAITĖJE KEPTI POMIDORAI

Reikės: 450 g nedidelių pomidorų; 2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 1 nuluptos ir plonai supjaustytos česnako skiltelės; kelių šakelių mėgstamų žolelių; druskos ir stambiai šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

REKLAMA

Įkaitinus orkaitę iki 165ºC temperatūros, į kepimo indą supilti aliejų, suberti pasmulkintas žoleles, česnaką, pipirus ir druską. Perpjovus pomidorus perpus išilgai, dėti juos į kepimo indą ir gerai apvolioti ten esančiame mišinyje. Tuomet tvarkingai sudėlioti, kad visi gulėtų perpjautąja puse žemyn. Kepti apie 2 valandas, kol pomidorai taps visiškai minkšti, odelė bus susiraukšlėjusi. Taip paruošti pomidorai šaldytuve išbus iki 5 dienų, juos galima ir užšaldyti indeliuose bei laikyti šaldymo kameroje kelis mėnesius.

Jie tiks su pakepinta šviesia duona ir trupintu fetos sūriu; su kokybiškais makaronais ir mėgstamu sūriu; su trapučiais, apteptais trintu avokadu; su žalėsių lapelių salotomis.

Laima ŠVEISTRYTĖ, Šaltinis: Klaipėdos rajono laikraštis BANGA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų