REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturmetė iš Ajovos valstijos JAV nuo gripo vos nemirė ir apako. Jos tėvai perduoda žinutę: skiepykite savo vaikus.

Keturmetė iš Ajovos valstijos JAV nuo gripo vos nemirė ir apako. Jos tėvai perduoda žinutę: skiepykite savo vaikus.

REKLAMA

„Jei galiu vieną vaiką apsaugoti nuo susirgimo, taip ir padarysiu.“ – sako Amanda Phillips. – „Siaubinga matyti, kaip tavo vaikas šitaip kenčia.“

Jade DeLucia, kuri šiais metais gripo vakcinos negavo, būtent juo ir susirgo kelioms dienoms likus iki Kalėdų. Tuomet ji dvi savaites praleido intensyvios priežiūros skyriuje, Ajovos universitetinėje „Stead Family“ vaikų ligoninėje.

„Jai pasisekė, kad ji dar gyva.“ – sako viena iš mergaitės gydytojų, dr. Theresa Czech. – „Ji tikra mažoji kovotoja. Manau, kad jai labai pasisekė.“

Mergaitės tėvai, kurie besirūpindami dukra pastaruoju metu negalėjo dirbti, o dabar turi susimokėti už ligoninės paslaugas, įkūrė „GoFundMe“ puslapį.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet dešimtys vaikų miršta nuo gripo, ir daugelis jų būna nepasiskiepiję, praneša JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras. Tūkstančiai vaikų atsiduria ligoninėse. Daugelis gripu sunkiai susirgusių ir nuo jo mirusių vaikų iki užsikrėtimo gripu buvo visiškai sveiki. Jade – vieną jų.

REKLAMA

„Tai tik infekcija“

Gruodžio 19 dieną A. Phillips pastebėjo, kad Jade jaučiasi nekaip.

„Ji sakė: „Mamyte, aš blogai jaučiuosi.“ Tada paguldžiau ją ant sofos ir šiltai apkamšiau.“ – prisimena mama.

Per ateinančias kelias dienas Jade kelis kartus nestipriai pakilo temperatūra. Vaistais ji greitai buvo numušta ir mergaitė ir toliau žaidė su savo vyresne sese Catalina.

„Ji lakstė aplink, žaidė, normaliai valgė, prašė užkandžių.“ – prisimena jos mama. – „Atrodė, kad tai – tik infekcija, kurią ji nesunkiai įveiks.“

A. Phillips mintimis vis grįžta į tas keturias dienas nuo gruodžio 19 iki 23 dienos ir rausiasi atmintyje, bandydama prisiminti ką nors, kas būtų galėję ją įspėti apie artėjančią tragediją.

REKLAMA
REKLAMA

„Nebuvo jokių ženklų, kurie būtų mane įspėję, kad kažkas ne taip.“ – sako ji.

„Turime kviesti greitąją pagalbą“

Gruodžio 23–osios naktį A. Phillips kaip įprasta buvo darbe, kur parduotuvėje vadybininkės pavaduotoja, o Jade tėtis, Stephenas DeLucia, namuose rūpinosi dukra. Kitą rytą šeima jau buvo susiruošusi keliauti švęsti Kūčių pas A. Phillips tėvus. Tačiau Jade dar nebuvo atsibudusi. Tėtis nuėjo jos pažadinti – dukra į nieką nereaguodama gulėjo lovoje. Jos kūnelis tiesiog degė.

„Aš pradėjau rėkti – „Greičiau! Turime kviesti greitąją pagalbą“ Taip neturėtų būti. Jai kažkas negerai.“ – sako A. Phillips.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai šeima atvyko į „Covenant“ medicinos centrą, Jade kūnelis jau nevaldomai drebėjo, jos akys buvo užverstos aukštyn. Jai prasidėjo priepuolis. Į palatą sugužėjo gydytojai. Jie pasakė, kad Jade reikės pervežti į Ajovos universitetinę vaikų ligoninę, kuri yra už maždaug 100 kilometrų. Greitosios pagalbos automobilio laukti nebuvo kada. Ją reikėjo skraidinti. Tėvams beliko tik žiūrėti, kaip kyla sraigtasparnis.

„Tuo metu galvojau, kad daugiau niekada jos nebepamatysiu.“ – sako A. Philips. –  Tikrai taip galvojau. Į ją žiūrėdama tikrai nuoširdžiai maniau, kad jos nebepamatysiu.“

Blogos žinios Kalėdų dieną

Kalėdų dieną A. Phillips ir S. DeLucia sužinojo, kad gripas paveikė dukros smegenis. Pasak JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro, tai vadinama encefalopatija ir yra viena gerai žinomų gripo komplikacijų. Gydytojai Jade tėvams parodė magnetinio rezonanso rezultatus. Mama sako, kad jos smegenys „buvo įsižiebusios kaip Kalėdų eglutė“.

REKLAMA

„Gydytojai sakė, kad smegenyse buvo įvykę rimtų pažeidimų. Jie sakė, kad dukra gali ir nebeatsibusti, o jei atsibus, niekas nebebus kaip buvę.“ – pasakoja mama.

Kelias kitas dienas Jade praleido be sąmonės. T. Czech, pediatrė neurologė, atvyko konsultuoti Jade atvejo. Gruodžio 31 dieną ji mergaitės tėvams pranešė tikslią diagnozę – ūmi nekrozinė encefalopatija, paprastai virusinės infekcijos sukeliamas encefalopatijos tipas. Ši komplikacija yra tokia reta, kad apie jos poveikį vaikams yra labai mažai tyrimų. T. Czech rado vieną tyrimą apie keturis šią komplikaciją patyrusius vaikus. Trys iš jų mirė.

„Buvo praėję 7 dienos. 7 dienos galvojimo, kad Jade prarandame ir kad vilties nėra. Neturėjome jokios vilties, kad ji pas mus sugrįš.“ – tą dieną mergaitės mama rašė feisbuke. – „Ir visa tai – dėl gripo.“

REKLAMA

T. Czech paskyrė steroidų, kad tinstančios smegenys nusiramintų. Galiausiai, Jade tėvai sulaukė ir gerų žinių.

Naujųjų metų dovana

„CNN“ pas Jade tėvus apsilankė sausio 1 dieną. Mergaitės šeima naujuosius metus pradėjo malda.

„Dangiškasis tėve, atsiųsk šįryt savo angelus mūsų dukrai, kad jie ją saugotų visą dieną ir melstųsi už jos pasveikimą.“ – meldėsi tėvai.

Tuomet jie mergaitę aplankė ligoninėje – mama iš gydytojo kabineto išėjo spinduliuodama. Nutiko tai, kas buvo labai mažai tikėtina: Jade pabudo.

„Ji atsimerkė. Žvalgosi aplink. Ji keletą kartų paspaudė man ranką! Ir ji net nusišypsojo!“ – džiaugėsi mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per kitas kelias dienas, Jade būklė ir toliau gerėjo. Ji jau pradėjo kvėpuoti be kvėpavimo aparato. Jai pavyko atsisėsti. Ji pradėjo valgyti – ir labiausiai norėjo šokoladinio pudingo.

„Jade pasakė: „Labas, mama, labas visiems, man nelabai gerai sekasi.“ – savo feisbuko paskyroje sausio 5 dieną rašė A. Phillips.

Bet tada Jade tėvai ir gydytojai pastebėjo vieną dalyką.

Gripas sukelia aklumą

Kai Jade mama jai prieš akis laikė mergaitės mėgstamiausią žaislą – baltą vienaragį, mergaitė į jį visai nežiūrėjo. Kai ji mestelėjo į viršų nedidelį kamuoliuką, mergaitė nežiūrėjo, kaip kamuoliukas pakyla į orą ir leidžiasi. Jade akių apžiūrėti atėjo oftalmologas. Atrodė, kad viskas tvarkoje. Problema buvo ne akyse. Problema buvo smegenyse, kurios nukentėjo nuo gripo.

REKLAMA

„Liga pažeidė tą smegenų dalį, kuri suvokia regimąją informaciją, todėl nežinome, ar jos regėjimas atsistatys.“ – sako T. Czech, Jade neurologė. – „Žinosime maždaug po trijų – šešių mėnesių. Reikės žiūrėti, iki kokio lygio smegenys bus atsistačiusios po šešių mėnesių – greičiausiai tuo metu atsistatymo procesas sustos.“

Jade taip pat gali turėti kognityvinių ir vystymosi sutrikimų, pavyzdžiui, mokymosi neįgalumą, priduria T. Czech. Ji sako, kad tai paaiškės per ateinančius keletą mėnesių ir metų. Tačiau turint omenyje, kad Jade į ligoninę Kalėdų išvakarėse buvo atvežta be sąmonės, tai – labai ryškus pagerėjimas.

REKLAMA

„Manau, kad ji labai gerai sveiksta.“ – sako gydytoja.

Jade grįžimas namo

Jane namo grįžo sausio 9 dieną. Primas dalykas, kurį ji padarė – palietė sesės veidą, tada prisitraukė ją prie savęs ir pravirko. A. Phillips džiaugiasi, kad jos dukra ir vėl namie ir visoms kitoms šeimoms perduoda svarbią žinutę apie skiepus nuo gripo. Praėjusių metų kovo mėnesį, kai Jade sesę kaip ir kasmet apžiūrėjo pediatras, abu mergaitės buvo paskiepytos nuo gripo. A. Phillips sako maniusi, kad vakcina veikia visus metus. Ji nesuprato, kad 2019–2020 metų gripo sezonui vaikus reikėjo iš naujo skiepyti.

Kadangi gripo virusas keičiasi kasmet, taip pat keičiama ir vakcina. Gripo vakcinos atsiranda vasaros pabaigoje, o JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras rekomenduoja pasiskiepyti iki spalio pabaigos, jei norite žiemai apsisaugoti nuo gripo. Šiais metais gripas ypač intensyviai veikia vaikus. Taip yra todėl, kad dominuojantis virusas yra B tipo influenca, kuri vaikams yra pavojingesnė, nei suaugusiems. Iki šiol šį sezoną nuo gripo JAV mirė 32 vaikai, iš kurių 21 – nuo influenca B viruso tipo atmainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime, kad tėvai žinotų, jog vaikus skiepyti reikia kiekvienais metais.“ – sako A. Phillips.

Tiesa, kad gripo vakcina yra tik 40–60% veiksminga, užkertant kelią gripui, praneša JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras. Tačiau svarbu ne tai, sako dr. Adamas Ratneris, vaikų infekcinių ligų specialistas iš Niujorko universiteto „Langone Health“ centro. Tėvams labai svarbu žinoti, kad vakcina sėkmingai apsaugo vaikus nuo tokio susirgimo, kuris gali baigtis gyvybei pavojų keliančiomis komplikacijomis, kaip nutiko Jade.

2014 metais atliktas tyrimas parodė, kad gripo vakcina 74% sumažina tikimybę, kad vaikas paklius į intensyvios priežiūros skyrių vaikų ligoninėje. 2017 metų tyrimas atskleidė, kad vakcina ženkliai sumažina vaikų tikimybę mirti nuo gripo, praneša JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras.

REKLAMA

„Mane mažiau domina, ar vakcina apsaugo nuo visų slogos ir lengvo negalavimo atvejų, kai dėl gripo tiesiog neinama į mokyklą.“ – sako dr. A. Ratneris. – „Žinoma, tai nėra malonūs dalykai, bet vakcina suleidžiama ne tam, kad apsaugotų nuo šių atvejų, o tam, kad būtų išvengta siaubingų gripo komplikacijų.“

Tuo tarpu A. Phillips ir S. DeLucia ir toliau bando grįžti į normalų gyvenimą – mergaitės mama pirmąją naktį kartu su dukra namuose feisbuke rašė: „Mano drąsioji mergaitė, kuri nemato, bet kurią myli tiek daug žmonių.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų