REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtos stadijos vėžiu sergantis, nepaeinantis ir visiškos priežiūros reikalaujantis ligonis buvo išrašytas iš Biržų ligoninės. Į buto trečiąjį aukštą jis užropojo keturiomis.

Ketvirtos stadijos vėžiu sergantis, nepaeinantis ir visiškos priežiūros reikalaujantis ligonis buvo išrašytas iš Biržų ligoninės. Į buto trečiąjį aukštą jis užropojo keturiomis.

REKLAMA

Sunkaus ligonio nėra kam slaugyti

Į redakciją kreipėsi Biržuose gyvenanti R. B. Ašarodama ji kalbėjo apie būtiną pagalbą broliui, kuris, jos manymu, paliktas be jokios galimybės mirti oriai. 68 metų Bronius D. serga ketvirtos stadijos plaučių vėžiu.

Jis gyvena Nemunėlio Radviliškyje, trečiajame namo aukšte esančiame bute. Vyras jau pats nebevaikšto, anot moters, žmogus tuštinasi po savimi. Akivaizdu, kad jam reikalinga slauga. Vyras gyvena bute pas senolę, kuriai yra 85 metai. Ji pati turi būti prižiūrima, nes vaikšto su vaikštyne, yra ligota, o jos vaikai moterį planuoja pasiimti gyventi į Latviją. Nei sutuoktinės, nei vaikų vyras neturi. Yra tik sesuo, kuri pati neturi sveikatos. Visą gyvenimą Bronius D. dirbo Biržų autobusų parke. Tad pensiją ir būtinas socialines paslaugas tikrai užsidirbo.

Manė, kad Biržuose bus lengviau

Praėjusių metų gruodžio mėnesį ligonis dvi savaites buvo gydomas Panevėžio ligoninėje. Jį gydžiusi gydytoja siūlė ligonį priregistruoti Panevėžyje ir jį paguldyti į Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sesuo tąsyk paprieštaravo: Panevėžyje ligonį bus sunku lankyti, todėl bandys parsivežti į Biržus, arčiau namų. Moteris namie brolio slaugyti neturi galimybių. Ji gyvena vieno kambario nuomojamame bute, pati visiškai neturi sveikatos. Prieš Kalėdų šventes pacientas buvo paguldytas į Biržų ligoninės Vidaus ligų skyrių. Jį paguldė gydytojas Mantas Žibas, vėliau gydė Egidijus Gaigalas.

REKLAMA

Po dešimties dienų gydytojas E. Gaigalas paciento seseriai pasakė, kad ligonio savijauta stabili, jis bus išrašytas iš Biržų ligoninės. R. B. aiškino medikams, kad nėra kam jį slaugyti, žmogui reikia nuolatinės priežiūros. Prašė brolį paguldyti į palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių. Tačiau jai buvo paaiškinta, kad čia nėra vietų. Medikas moteriai neva papriekaištavo, kodėl ji nenori pasiimti brolio. Bet ji sakė tikrai neturinti kur jo nuolat slaugyti.

Į trečiąjį aukštą užropojo pamėlynavęs

R. B. paskambino socialine darbuotoja prisistačiusi moteris. Ji pasakė brolį paėmusi iš ligoninės. Dar pasiskundė, kad esą to daryti jai nepriklausytų, bet buvo sukeltas triukšmas ir ji turinti tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Sesuo pagalvojo, kad brolis gal bus vežamas į globos namus. Tačiau nustebo sužinojusi, kad jis gabenamas į Nemunėlio Radviliškį. „Į butą trečiajame aukšte jis užropojo visas mėlynas. Nieko nevalgo, tik guli ir dejuoja“, - ašarodama pasakojo moters.

Neprivalo visų slaugyti

„O kas ligonio artimiesiems trukdo paklausti tiesiogiai, ne per jus?“– klausimu į klausimą, kodėl sunkiam ligoniui neatsirado vietos Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje, atsakė Biržų ligoninės direktoriaus pavaduotoja gydymui Vitalija Jukonienė.

Ji laikinai pavadavo Biržų ligoninės direktorių Petrą Bimbą.

„Ar mums prievolė visus slaugyti? Ligoninė visų išslaugyti negali, Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius – ne guminis. Yra socialinių paslaugų centro komanda, yra daug galimybių“, – svarstė V. Jukonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja mano, kad ligonio artimieji pirmiausia turi susisiekti su šeimos gydytoju, kuris turėtų nustatyti specialiuosius poreikius.

„Žmonės galvoja, kad jie liko vieni su silpnu žmogumi. Ambulatorinių paslaugų yra daug, tik reikia jomis naudotis. O ir tokie ligoniai dažniausiai prašosi į namus“, – kalbėjo gydytoja.

Pagalbos niekas neprašė?

Nemunėlio Radviliškio seniūnijos socialinė darbuotoja Svetlana Vaitaitienė, parvežusi itin sunkų ligonį į namus, „Šiaurės rytams“ sakė negalinti nieko komentuoti, nes tai yra „asmens duomenys“. Tačiau paklausus, kodėl ligonis paliktas be jokių paslaugų, pradėjo kalbėti apie tai, kad „mūsų pagalbos oficialiai niekas neprašė“ ir kad „jie turi kreiptis į seniūniją“. Socialinė darbuotoja tikino, kad žmogus nepaliktas gatvėje, jis parvežtas į namus.

REKLAMA

„Pagalbą organizuosime, kas priklauso pagal įstatymus“, – pareiškė socialinė darbuotoja ir išjungė telefoną.

Nemunėlio Radviliškio seniūnijos seniūnas Giedrius Kubilius mano, kad ligonis turėtų į seniūniją kreiptis su prašymu. Jis yra veiksnus ir pats gali nuspręsti, kokių paslaugų jam prašyti. Tačiau ar žmogui paaiškinta, kokie pagalbos variantai yra galimi, seniūnas negalėjo atsakyti.

Ieškos sprendimo

Socialinius reikalus kuruojanti Biržų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Astra Korsakienė tik iš „Šiaurės rytų“ sužinojo apie šią sudėtingą situaciją. Ji pirmiausiai sakė pasidomėsianti, kokios yra valdiškų institucijų galimybės slaugyti sunkų ligonį.

„Reikės domėtis, ar Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje atsiradus itin sunkiam ligoniui negali būti išleidžiamas į namus lengvesnis, kad atsirastų vietų. Ligoninėje priklauso slauga keturis mėnesius per metus. Bet tai nereiškia, kad ji būtinai turi būti nepertraukiama“, - svarstė A. Korsakienė. Mero pavaduotojos nuomone, niekas neturėtų būti neprižiūrimas ir jaustis neoriai. Juo labiau kad galimybių padėti yra. Tarkim, Legailių senelių globos namuose yra laisvų vietų. „Ieškosime sprendimo. Blogai, kai kažkuri pati žemiausia grandis kažko nepasako. Negali būti tik toks sprendimas, kai sunkų ligonį nuveži ir palieki“, – svarstė A. Korsakienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų