REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinis kraujo centras (NKC) trečiadienį skelbia, jog dėl itin didelio kraujo poreikio susidarė ekstremali situacija.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) trečiadienį skelbia, jog dėl itin didelio kraujo poreikio susidarė ekstremali situacija.

REKLAMA

Pasak NKC, šiuo metu labiausiai trūksta pirmos, antros, bei trečios neigiamų grupių kraujo (O RhD-, A RhD-, B RhD-).

NKC aprūpina krauju didžiąją dalį Lietuvos gydymo įstaigų, todėl užtikrinti kraujo poreikiui reikia bent 300 kraują aukojančių žmonių per dieną.

„Pastarosiomis savaitėmis tiek norinčiųjų nesusirenka“, – teigia centras.

NKC primena, kad paaukotas kraujas naudojamas ne tik avarijų, sužalojimų, traumų, nudegimų, apsinuodijimų ir kitais skubiais atvejais, bet ir onkologinėms, infekcinėms ligoms, mažakraujystei gydyti, gimdymo, skubių ir planinių chirurginių operacijų atvejais.

Be to, kraujo donorystė yra naudinga ir pačiam donorui, nes jam ne tik atliekami kraujo tyrimai bei patikrinama sveikatos būklė – kraujo donorystė taip pat padeda sumažinti riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, gerina medžiagų apykaitos procesus, aktyvina ląstelių atsinaujinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kraujo donorai laukiami Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Kritinė padėtis Vilniuje

Santaros klinikose kasdien atliekama beveik pusantro šimto planinių operacijų bei apie 25 ekstrines. Deja, šiuo metu Santaros klinikų Kraujo centre  II grupes kraujo atsargos baigia išsekti – belikę 15 kraujo vienetų, kurių gali nepakakti net vienai sudėtingai operacijai, jeigu prasidėtų stiprus kraujavimas.

REKLAMA

„Kreipiamės pagalbos į Nacionalinį Kraujo centrą dėl II grupės kraujo, bet, mūsų žiniomis, jų atsargos irgi mąžta. Todėl kviečiame visus pilietiškus ir atsakingus Lietuvos žmones rasti laiko ir atvykti į Santaros klinikų Kraujo centrą.

Labai norėtume išvengti situacijos, kai dėl kraujo atsargų stokos tektų stabdyti planines operacijas mūsų klinikose“, pagalbos prašo Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė.

Prieš atvykstant, maloniai prašytume registruotis tel.: [http://8 676%2000078]8 676 00078, 8 688 62707 arba www.tavokraujas.lt, tam kad sutaupytumėte laiko ir nereikėtų jo gaišti laukiant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų