REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra daugelis dalykų, galinčių padėti palaikyti smegenų sveikatą, tačiau nedaug kas žino, kad riziką susirgti senatvine demencija ir Alzheimerio liga taip pat ženkliai mažina tam tikra mityba.

Yra daugelis dalykų, galinčių padėti palaikyti smegenų sveikatą, tačiau nedaug kas žino, kad riziką susirgti senatvine demencija ir Alzheimerio liga taip pat ženkliai mažina tam tikra mityba.

REKLAMA

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tam tikras mitybos režimas, vadinamas MIND dieta, gali sumažinti šių susirgimų riziką.

„Bright Side“ išsamiai aiškinosi šiuos klausimus ir surinko informaciją apie maistingąsias medžiagas, kurios turėtų būti jūsų mitybos dalis, jei norite, kad jūsų smegenys būtų sveikos, o taip pat tai, ko reikėtų vengti.

Uogos - maistas sveikoms smegenims.

Uogos – tai pirmasis maisto produktas, kurį reikėtų vartoti.

Uogose yra daug flavonoidų, kurie yra labai naudingi smegenims. 20 metų trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo tūkstančiai žmonių, kurie vartojo įvairius vaisius, parodė, kad daugiausiai uogų valgę tyrimo dalyviai džiaugėsi lėčiausiu kognityvinių gebėjimų silpimu. Todėl į savo valgiaraštį įtraukite mėlynių, braškių ir spanguolių – smegenys vėliau jums padėkos.

Valgykite daugiau daržovių.

Mamos ir močiutės visuomet kartoja, kad reikia valgyti daržoves. Ir jos yra visiškai teisios. Daržovės sveikatai labai naudingos dėl daugelio priežasčių, įskaitant ir smegenų sveikatą, nes jose yra tokių maistinių medžiagų, kaip foliatai, flavonoidai, vitaminas E ir karotenoidai. Žalios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai, lapiniai ir paprastieji kopūstai bei salotos yra geriausias pasirinkimas norint, kad smegenys sentų lėčiau. Todėl nepamirškite valgyti salotų.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėkite užkandžiauti riešutais.

Vietoj dirbtinių užkandžių ir saldumynų rinkitės saują šviežių ar skrudintų riešutų, kuriuose yra daug vitamino E, kuris padeda smegenų veiklai. Dėl riešutuose esančių sudėtinių medžiagų, sveikųjų riebalų, skaidulų ir antioksidantų, jie yra visapusiškai naudingi sveikatai. Taip pat galite riešutus maišyti su uogomis – taip gausite galingą sveikatos užtaisą smegenims.

REKLAMA

Naudokite daugiau alyvuogių aliejaus – tiek salotoms, tiek maisto gaminimui.

Jei esate girdėję apie Viduržemio jūros dietą, tuomet žinote, kad alyvuogių aliejus yra esminis sveiko ir skanaus patiekalo ingredientas. Gydytojai pataria riboti visų kitų aliejų bei sviesto vartojimą, ir vietoj jų rinktis ypač tyrą alyvuogių aliejų – jis veikia kaip smegenų apsauga nuo senatvinės demencijos.

Bent kartą per savaitę valgykite žuvį.

Tyrimai rodo, kad 65 metų ir vyresni žmonės, kurie nuolat valgo žuvį, demonstruoja geresnius rezultatus testuose, lyginant su tais, kurie žuvies valgo mažiau arba visai jos nevalgo ir renkasi mėsą. Žuvyje yra sveikųjų riebalų, vitaminų B–6 ir B–12, kurie yra naudingi smegenims. Pagal MIND dietą, žuvį valgyti pakanka kartą per savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų