REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Gydytoja dermatologė Neringa Lapinskienė pataria, ko imtis, kai oda tampa jautri, išsausėja, peršti ir parausta. 

Gydytoja dermatologė Neringa Lapinskienė pataria, ko imtis, kai oda tampa jautri, išsausėja, peršti ir parausta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas atsitiko, ar tai žalojantis aplinkos poveikis, o gal oda sudirgo dėl kitų priežasčių?

Saulė, užterštas sausas oras, ilgos maudynės, prausimasis karštu vandeniu ir nepakankamas skysčių vartojimas išsausina odą. Net ir riebią odą gali sudirginti  ir išsausinti šveitikliai, riebios odos priežiūros priemonės, gausus muilų naudojimas. 

REKLAMA

Ar pakanka gerti daug skysčių, kad išvengtume odos išsausėjimo? 

Kadangi gausiau prakaituojama, reikia gerti pakankamai vandens, mineralinių gėrimų, netinka skysčiai, turintys saldiklių, alkoholio.

Vasarą dažnai valgoma daug saldumynų, greito maisto, tačiau toks maistas turi mažai reikalingų medžiagų, skurdus vitaminų ir mineralų, nepakeičiamų riebiųjų ir amino rūgščių, skatina nutukimą, sutrikdo žarnyno veiklą ir mikrofloros balansą. Žarnyno veikla glaudžiai susijusi su daugeliu odos būklių ir ligų. Dažnai pasitaikančios maistinės alergijos pasireiškia odos sausumu, paraudimui bei niežėjimu. Taigi, subalansuota, pilnavertė mityba labai svarbu odos sveikatai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kas atsakingas už odos natūralią drėgmę?

Epidermis, viršutinis odos sluoksnis, kartu su riebalinėmis liaukomis, atlieka  barjerinę-apsauginę odos funkciją, reguliuoja vandens išgarinimą bei apsaugo nuo žalojančių išorinių faktorių bei mikroorganizmų invazijos.     

Riebalinės liaukos gamina sebumą, kurio sudėtyje yra vaškų, trigliceridų, skvaleno ir riebiųjų rūgščių. Skvalenas – tai medžiaga, kuri daulyvauja kai kurių lipidų apykaitoje, suriša laisvuosius radikalus, todėl pasižymi priešvėžiniu poveikiu, pagreitina žaizdų gijimą, gerina kraujotaką, odos elastingumą ir taip padeda palaikyti drėgmės balansą odoje. Keramidai yra pagrindinė raginio epidermio sluoksnio ląstelių sudedamoji dalis, kurie labai svarbūs vandens išgarinimo reguliavime. Dėl kai kurių odos ligų bei senstant mažėja skvaleno, keramidų ir lipidų kiekis viršutiniame odos sluoksnyje, todėl oda išsausėja, praranda elastingumą, šerpetoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip saulės spinduliai veikia odą, ar pasitepus apsauginiu kremu nuo saulės esame visiškai saugūs?

Saulės spinduliai ne tik šildo. Tiek ultravioletiniai, tiek infraraudonieji spinduliai ilgainiui veikia odą žalojančiai, oda išsausėja, gali nudegti, parausti, atsiranda smulkių raukšlelių, galimi odos vėžiniai susirgimai. Būtina vengti tiesioginių saulės spindulių vidurdienį, kai spinduliuotė intensyviausia, o naudojami  apsauginiai kremai nuo saulės turi turėti platų UV spindulių filtrą bei turi būti tepami reguliariai. Jau yra ir riebiai odai skirti apsauginiai kremai nuo saulės, kurie nekemša porų, neriebina odos. 

REKLAMA

Kaip šiltuoju metų laiku rūpintis savo oda? 

Kadangi vasarą aplinkos oras sausas, galima atgaivinti odą purškiant kalnų ar šaltinio vandeniu, tepti drėkinančiais kremais. Oda labai sausėja jei maudomasi ilgai ar chloruotame vandenyje. Todėl nereikėtų  tokiam vandeniui leisti nudžiūti ant odos, bet kruopščiai nusausinti rankšluosčiu, o po maudynių tinka lipidinį sluoksnį atstatantys kremai.

Kaip pasirinkti drėkinantį kremą?

Pirmiausia reikia įvertinti savo odos tipą. 

Jei oda riebi geriausia rinktis gelinės struktūros nekomedogenines, tai yra nekemšančias porų, priemones. Normaliai odai tinka drėkinantys kremai su gliceroliu, dumbliais, alfa hidrosirūgštimis. Kai oda jautri nesirinkite kvapių medžiagų, žolinių ekstraktų, rūgščių turinčių kremų, kurie gali alergizuoti, dirginti odą, labiau tinka atkuriantys odos struktūrą bei barjerą kremai, kurie gali turėti silikono, parafino ar vazelino. Sausai odai tinka minkštinantys su šlapalu, lipidais bei aliejais tepalai. Brandžiame amžiuje geriausia rinktis sviesmedžio, avokado, alyvuogių aliejų, hialurono, pieno rūgšties turinčius kremus bei losjonus.

REKLAMA

Reikalingos atstatančios odos barjerą ir lipidinį sluoksnį, bei pritraukiančios vandenį medžiagos. Tinka kremai sudėtyje turintys skvaleno, keramidų, linolinės rūgšties, glicerolio ir dekspantenolio.

Kuo ypatingos Uriage Tolederm sausos odos linijos priemonės?

Dėl savo unikalios sudėties Tolederm linija skirta atstatyti išsausėjusios, sudirgusios odos ilgalaikį komfortą, apsauginį barjerą bei drėgmę. Šios priemonės praturtintos fitoskvalenais, dumblių poliuronidais, glicerinu, terminiu kalnų vandeniu bei kitomis minkštinančiomis, raminančiomis sudirgusią odą ir drėkinančiomis medžiagomis. Terminis kalnų vanduo yra turtingas reikalingais palaikyti odos drėkinimą mineralais, tai lyg fiziologinis serumas, atgaivinantis ląsteles iš vidaus. Tolederm valomasis vanduo, drėkinamasis ir maitinamasis kremai testuoti ir patvirtinti dermatologų, nekomedogeniniai, be parabenų, kvapiklių ir dažiklių, todėl yra tinkamas pasirinkimas, kai oda jautri daugeliui kosmetikos ir odos priežiūros priemonių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų