REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Simona Smaidžiūnaitė-Korkus pasakoja, kad Australijoje yra jaučiamas gyventojų nerimas (nuotr. SCANPIX)

Australijos žemyną niokojantys gaisrai pridarė didžiulės žalos ir pasiglemžė net 24 gyvybes. Ir nors šiek tiek atgaivos pastarosiomis dienomis atnešė sumažėjusi oro temperatūra ir nedidelis lietus, vis dėlto šalies gyventojai ramiai atsikvėpti dar tikrai negali.

10

Australijos žemyną niokojantys gaisrai pridarė didžiulės žalos ir pasiglemžė net 24 gyvybes. Ir nors šiek tiek atgaivos pastarosiomis dienomis atnešė sumažėjusi oro temperatūra ir nedidelis lietus, vis dėlto šalies gyventojai ramiai atsikvėpti dar tikrai negali.

REKLAMA

Australijoje gyvenanti lietuvaitė tv3.lt portalui papasakojo, kokios nuotaikos yra jaučiamos gaisrų kamuojamose vietovėse.

Rytinėje pakrantėje esantys mažesni miesteliai skendi tamsoje, apylinkių vietovėse „sninga“ pilkais pelenais, o kiti miestai dūsta juodų dūmų debesyse – štai su tokia realybe šiomis dienomis tenka susidurti vienam iš gražiausių Australijos žemynui.

Ir nors gaisrus malšina nesuskaičiuojamos pajėgos ugniagesių, o prieš kelias dienas gamta pagaliau atsiuntė ir šiek tiek išsvajotojo lietaus, vis dėlto australai ir čia gyvenantys žmonės ramiau atsikvėpti dar negali.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Australijoje gyvenančia lietuvaite Simona Smaidžiūnaite-Korkus, moteris papasakojo, kokios nuotaikos yra čia jaučiamos.

REKLAMA

Aplink – tirštas pelenų rūkas

Pietryčių Australijoje, Viktorijos valstijoje gyvenanti lietuvaitė Simona Smaidžiūnaitė-Korkus tv3.lt portalui pasakoja, kad kaip tik šiuo metu ji su savo šeima stovyklauja miškuose, kur sulaukė gerosios naujienos – ilgai melstas lietus prasidėjo.

„Šiandien buvo labai didelis smogas. Visą dieną nėjau į lauką, nes neįmanoma buvo kvėpuoti. Sėdėjome namelyje su mano 80-metė močiute, užsidarę langus, ji lankosi iš Lietuvos ir labai pergyvena dėl smogo. Tirštas pelenų rūkas apgaubė visą stovyklavietę, aš įkalbėjau močiutę dar likti trims mėnesiams pas mus ir kaip tik tą pelenų rūką vėjai atpūtė...“, – nerimo neslėpė Simona.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Simonos, dėl susikaupusių juodų debesų, nesimato net medžių. O Simonos vaikai, kurie žaidė lauke, grįžo pajuodę ir prisiskverbę stipraus kvapo.

„Kai vykome stovyklauti, gaisrai dar siautėjo, bet maždaug 2-3 valandos nuo mūsų. Pačios ugnies nematėme, nesame taip arti“, – patikina ji.

Ugnis surijo ir namą

Ir nors Australijoje gaisrų padaugėja kasmet, vis dėlto tokio masto ugnies šis žemynas nėra matęs jau ilgą laiką. Lietuvaitė Simona pasakoja, kad baimė dėl įsismarkavusios ugnies yra jaučiama visoje Australijoje.

„Žmonės yra išsigandę, ypač tie, kurie gyvena apylinkėse. Mes gyvename Melburne, todėl nėra jokio baimės. Tačiau mano mama, gyvenanti 3,5 valandų kelio nuo manęs, prieš pora dienų turėjo mažą gaisrą, jis kilo nuo žiežirbos, sprogus elektros laidams, užsidegė namo stogas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug gaisrinių suvažiavo labai greitai, nors žinoma, čia ne nuo miško“, – sako pašnekovė.

Simona prisimena, kad jos mamos australų kilmės vyras prieš dešimtmetį dėl gaisro prarado ir savo namus, todėl moters šeimoje baimė gaisrams iš tiesų yra didžiulė.

„Todėl ir dabar jie labai išsigandę, nes gyvena toje pačioje vietoje, tik jau naujame name. Senas sudegė iki pamatų. Gaisras buvo miškuose toli labai, bet per kelias minutes priartėjo ir uždegė namą tuomet“, – prisiminimais dalijasi moteris.

Stiprus dvokas jaučiamas visur

Australijoje gyvenanti Simona patikina, kad priartėjus tokia ugnis ima tiesiog „šokte šokinėti“, todėl net ir tuomet jos mamos vyras spėjo išsigelbėti vos per plauką, viskas įvyko akimirksniu.

REKLAMA

„Sunku, kai matai liepsnojančius savo namus ir negali padėti. Ten, kur jie gyvena yra labai sausa, bet jie nenori kraustytis iš ten. O miestiečiai nėra išsigandę, jų tai neliečia“, – sako ji.

Tiesa, pati moteris patikina, kad nors ir mažesnį, bet gaisrų sukeltą poveikį tikrai jaučia ir didžiuosiuose miestuose gyvenantys žmonės.

„Kai mano vyras šiandien nubudo, tai buvo jaučiamas didžiulis dvokas, jis pagalvojo, kad pas mus namie kažkas dega. Tai reiškia, kad smogas nuėjo net iki miesto. Bus matyt, kokia situacija bus rytoj, deja, lietaus jau nebepraneša, turi būti saulėta“, – priduria moteris.

Atsigauti prireiks dešimtmečių

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) šeštadienį paskelbė apie didžiausią kariuomenės mobilizavimą šalies istorijoje: iki 3 tūkst. rezervistų pakviesta padėti išsekusiems ugniagesiams savanoriams.

REKLAMA

Kariniai laivai ir koviniai sraigtasparniai taip pat pasiųsti prisidėti prie didžiausios jūrinės evakuacijos Australijoje nuo Antrojo pasaulinio karo metų: jiems skirta užduotis perkelti dalį maždaug 4 tūkst. žmonių, kurie jau kelias dienas yra įstrigę Malakutos pakrantėje.

Šioje pakrantėje tūkstančiams žmonių teko palikti savo namus. Daugelis jų nežino, kas jų laukia ateityje. 75 metų Noreen Ralston-Birchaw (Norin Ralston-Birčou) Naujųjų metų išvakarėse prarado savo namus Mogo mieste. Moteris nežino, ką darys toliau.

„Šią akimirką nenoriu ten grįžti ir pamatyti savo namo sudegusio iki pamatų, – naujienų agentūrai AFP sakė ji. – Nenoriu atstatyti namų ten.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Australijos premjeras taip pat pranešė apie specialios Krūmynų gaisrų žalos atstatymo agentūros įsteigimą. Ši agentūra veiks mažiausiai dvejus metus ir padės išgyvenusiems per gaisrus vėl atsistoti ant kojų; tai leidžia manyti, kad laukia tikrai ilgas ir sunkus kelias.

Australijoje siaučiantys krūmynų gaisrai palietė net ir tų, kuriems ugnis nekelia tiesioginės grėsmės, gyvenimus ir sustabdė visus taip žavintį australišką gyvenimo būdą, kuomet itin daug laiko praleidžiama lauke: visoje šalyje uždraustas bet koks kepsnių lauke kepimas, atšaukti sporto renginiai bei kelionės į paplūdimį.

Ekspertai sako, kad išskirtinei šalies florai ir faunai prireiks ne vieno dešimtmečio atsigauti. Skelbiama, kad ugnis suniokojo tūkstančius eukaliptų, o Kengūrų saloje sunaikino pusę koalų populiacijos.

REKLAMA

Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) sekmadienį išreiškė „gilų liūdesį“ dėl Australijoje siaučiančių gaisrų ir padėkojo gelbėjimo tarnyboms, kurių darbuotojai „rizikuoja savo gyvybėmis“, kad padėtų bendruomenėms.

Gerėjančios sąlygos

Sekmadienį oro sąlygos kiek pagerėjo: Naujajame Pietų Velse ir kaimyninėje Viktorijos valstijoje šiek tiek palijo, tačiau nekontroliuojami gaisrai vis dar kelia grėsmę, ypač aplink Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijų sandūroje esantį Edeno miestą.

„Dangus vis dar yra raudonas, – sakė iš miesto vėlų šeštadienio vakarą su žmona evakuotas 73 metų Johnas Steele'as (Džonas Stylas). – Pavojus dar nepraėjo.“

REKLAMA

Sekmadienį nepriklausoma oro kokybę stebinti svetainė „Air Visual“ paskelbė, kad prasčiausios kokybės oras pasaulyje yra Australijos sostinėje Kanberoje. Čia atšaukti skrydžiai, uždarytos galerijos bei dalijamos kaukės siekiant apsaugoti žmonių sveikatą.

Kai kuriose kaimo vietovėse patruliuoja policininkai, nes pasirodo pranešimų apie plėšikavimus ugnies nuniokotuose rajonuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų