REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Detoksikacija arba detoksas – tai dažnai girdimas naujažodis. Paprastai juo įvardijama speciali dieta arba specialūs maisto produktai, kuriais, kaip teigiama, padedama organizmui atsikratyti toksinų, ir taip pagerinama sveikata bei skatinamas lieknėjimas.

Detoksikacija arba detoksas – tai dažnai girdimas naujažodis. Paprastai juo įvardijama speciali dieta arba specialūs maisto produktai, kuriais, kaip teigiama, padedama organizmui atsikratyti toksinų, ir taip pagerinama sveikata bei skatinamas lieknėjimas.

REKLAMA

Laimei, mūsų organizmas ir taip yra pritaikytas atsikratyti toksinų, todėl tam jam nereikia jokių specialių dietų ar brangiai kainuojančių maisto papildų.

Vis dėlto, natūralią organizmo detoksikacija sistemą galima pastiprinti, rašoma healthline.com. Šiame straipsnyje paaiškinsime keletą paplitusių mitų apie detoksą bei pateiksime devynis įrodymais pagrįstus būdus atjauninti organizmo detoksikacijos sistemą.

Paplitę mitai apie detoksą

Sakoma, kad detokso dietos iš organizmo šalina toksinus, pagerina sveikatą ir skatina lieknėjimą. Į jų sudėtį dažnai įeina laisvinamieji, diuretikai, vitaminai, mineralai, arbatos ir kiti produktai, kurie, kaip manoma, turi detoksikacinių savybių. Toksinai detokso kontekste apibrėžiami labai laisvai.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai tai – teršalai, sintetiniai chemikalai, sunkieji metalai ir perdirbtas maistas, tai yra, visi sveikatai kenksmingi dalykai. Tačiau populiariosios detokso dietos retai kada nurodo konkrečius toksinus, kuriuos siekiama pašalinti ar konkretų mechanizmą, kuris turėtų atlikti šį procesą.

REKLAMA

Be to, nėra jokių šias toksinų šalinimo dietas ar tvarų lieknėjimą pagrindžiančių įrodymų. Organizmas turi sudėtingą sistemą toksinų šalinimui – į ją įeina kepenys, inkstai, virškinamasis traktas ir plaučiai. Vis dėlto, nepageidaujamas medžiagas šalinti šie organai gali tik tuomet, kai yra sveiki. Taigi, nors detokso dietos nedaro nieko, ko organizmas negalėtų natūraliai padaryti pats, natūralią organizmo detoksikacijos sistemą galima optimizuoti.

1. Ribokite alkoholio kiekį

Daugiau nei 90% alkoholio medžiagų apykaitos vyksta kepenyse. Kepenų enzimai alkoholį paverčia acetaldehidu, žinomu vėžį sukeliančiu chemikalu. Atpažindamos acetaldehidą kaip toksiną, kepenys jį paverčia nekenksminga medžiaga acetatu, kuris vėliau iš organizmo pašalinamas. Nors stebimieji tyrimai parodė, kad negausu ar vidutinis alkoholio suvartojimas gali būti naudingas širdžiai, nesaikingas gėrimas gali sukelti visą aibę problemų. Nesaikingas alkoholio vartojimas gali stipriai pakenkti smegenų funkcijoms, kadangi sukelia riebalų sankaupas, uždegimines reakcijas ir randų formavimąsi. Kai taip nutinka, kepenys nebegali tinkamai veikti ir vykdyti reikiamų funkcijų – filtruoti atliekų ir kitų toksinų iš organizmo. Dėl šios priežasties geriausias būdas palaikyti stiprią organizmo detoksikacijos sistemą – apriboti suvartojamo alkoholio kiekį arba jo nevartoti visai. Sveikatos apsaugos įstaigos rekomenduoja suvartojamo alkoholio kiekį apriboti iki vieno gėrimo per dieną moterims ir dviejų vyrams. Jei šiuo metu alkoholio nevartojate, dėl galimos saikingo alkoholio vartojimo naudos širdžiai jo pradėti vartoti neverta.

REKLAMA
REKLAMA

2. Skirkite dėmesio miegui

Jei norite, kad jūsų organizmo bendra sveikata ir natūrali Detoksifikacija sistema veiktų nepriekaištingai, būtinai turite kiekvieną naktį gerai ir pakankamai išsimiegoti. Miegas leidžia smegenims persitvarkyti ir persikrauti bei pašalinti toksiškas atliekas, susikaupusias per dieną. Viena iš tokių pašalinių medžiagų – tai beta amiloidu vadinamas baltymas, kuris prisideda prie Alzheimerio ligos formavimosi. Kai trūksta miego, organizmas nespėja atlikti šių funkcijų, todėl gali imti kauptis organizmui įvairialypį neigiamą poveikį darantys toksinai. Nekokybiškas miegas siejamas su trumpalaikėmis ir ilgalaikėmis neigiamomis pasekmėmis sveikatai – tai stresas, nerimas, aukštas kraujospūdis, širdies ligos, antrojo tipo diabetas ir nutukimas. Reikėtų reguliariai miegoti septynias – devynias valandas per dieną, kad išliktumėte sveiki. Jei jums vakare sunku užmigti arba jei naktį dažnai nubundate, miego kokybę pagerinti padės gyvenimo būdo pokyčiai, pavyzdžiui, griežto miego režimo laikymasis arba mobiliųjų telefonų bei kompiuterių ekranų skleidžiamų mėlynųjų šviesos bangų vengimas prieš einant miegoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Gerkite daugiau vandens

Vanduo ne tik malšina troškulį. Jis reguliuoja kūno temperatūrą, drėkina sąnarius, padeda virškinimui ir maistingųjų medžiagų įsisavinimui, detoksikuoja organizmą, šalindamas nereikalingas medžiagas. Kad kūno ląstelės galėtų optimaliai funkcionuoti ir skaidydamos maistingąsias medžiagas jas versti energija, jos turi būti nuolat taisomos. Tačiau šio proceso metu šlapalo ir anglies dioksido pavidalais išsiskiria atliekos, kurių sankaupos kraujyje gali daryti žalą. Vanduo transportuoja šias atliekas ir efektyviai jas šalina per šlapimą, kvėpavimą ir prakaitą. Todėl detoksikacijai labai svarbu palaikyti tinkamą skysčių kiekį organizme. Reikiamas vandens kiekis per dieną yra 3,7 litro vyrams ir 2,7 litro moterims. Priklausomai nuo jūsų mitybos ir nuo to, kiek judate, vandens kiekis gali būti didesnis ar mažesnis.

REKLAMA

4. Vartokite mažiau cukraus ir perdirbto maisto

Manoma, kad šiandieninių sveikatos krizių branduolys yra būtent cukrus ir perdirbtas maistas. Gausus cukringų ir stipriai perdirbtų maisto produktų vartojimas siejamas su nutukimu ir kitomis lėtinėmis ligomis – širdies ligomis, vėžiu ir diabetu. Šios ligos sutrikdo organizmo sugebėjimą natūraliai atlikti detoksą bei kenkia organams, kurie šiame procese atlieka svarbius vaidmenis – kepenims ir inkstams. Pavyzdžiui, jei geriate daug cukringų gėrimų, kepenyse gali padaugėti riebalų, o tokia būklė paveikia kepenų funkcijas. Vartodami mažiau greito ir nesveiko maisto, galite palaikyti organizmo detoksikacijos sistemos sveikatą. Nesveiką maistą tiesiog palikite gulėti parduotuvių lentynose. Pagundai daug lengviau atsispirti, jei savo virtuvėje nesveiko maisto tiesiog neturite. Taip pat galima nesveiką ir greitą maistą keisti vaisiais ir daržovėmis.

REKLAMA

5. Valgykite daug antioksidantų turinčio maisto

Antioksidantai saugo ląsteles nuo laisvaisiais radikalais vadinamų molekulių daromos žalos. Oksidacinis stresas yra paplitęs sutrikimas, kurį sukelia perteklinis laisvųjų radikalų kiekis. Organizmas natūraliai gamina šias molekules ląstelėse vykstantiems procesams, pavyzdžiui, virškinimui. Tačiau alkoholis, tabako dūmai, nesveika mityba ir kontaktas su teršalais gali prigaminti per daug laisvųjų radikalų. Šios organizmo ląstelėms žalą darančios molekulės kaltinamos dėl daugelio ligų, pavyzdžiui, demencijos, širdies veiklos sutrikimų, kepenų ligų, astmos ir kai kurių vėžio formų. Daug antioksidantų turinti dieta gali padėti organizmui kovoti su oksidaciniu stresu, kurį sukelia laisvųjų radikalų perteklius bei kiti toksinai, kurie didina susirgimų riziką. Stenkitės vartoti antioksidantų turintį maistą, o ne maisto papildus, kurie, vartojami dideliais kiekiais, gali net padidinti tam tikrų ligų riziką. Antioksidantų tarpe yra vitaminas A, vitaminas C, vitaminas E, selenis, likopenas, liuteinas ir zeaksantinas. Daugiausiai antioksidantų yra uogose, vaisiuose, riešutuose, kakavoje, daržovėse, prieskoniuose ir kai kuriuose gėrimuose – kavoje bei žaliojoje arbatoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Valgykite maistą, kuriame yra daug prebiotikų

Virškinimo sistemos sveikata yra labai svarbi detoksikacijos sistemos sveikatai. Žarnyno ląstelės pasižymi detoksikacijos ir šalinimo sistema, kuri saugo žarnyną ir visą organizmą nuo kenksmingų toksinų, pavyzdžiui, chemikalų. Gera žarnyno sveikata prasideda nuo prebiotikų – tam tikros skaidulų rūšies, kuri maitina gerąsias žarnyno bakterijas, vadinamas probiotikais. Jei vartojate prebiotikus, jūsų gerosios bakterijos gali gaminti maistingąsias medžiagas, vadinamas trumposios grandies sočiosiomis rūgštimis, kurios yra labai naudingos sveikatai. Gerosios bakterijos žarnyne gali prarasti pusiausvyrą su blogosiomis bakterijomis, kai vartojate antibiotikus, kai nesirūpinate burnos higiena ar mitybos kokybe. Dėl šių priežasčių tokie sveikatai kenksmingi bakterijų pusiausvyros pokyčiai gali susilpninti imuninę ir detoksikacijos sistemą ir padidinti susirgimų ir uždegimų riziką. Daug prebiotikų turinčio maisto vartojimas gali padėti palaikyti imuninės ir detoksikacijos sistemų sveikatą. Geri prebiotikų šaltiniai yra pomidorai, artišokai, bananai, šparagai, svogūnai, česnakai ir avižos.

REKLAMA

7. Vartokite mažiau druskos

Kai kuriems žmonėms detoksas paprasčiausiai reiškia skysčių pertekliaus pašalinimą iš organizmo. Jei suvartojate pernelyg daug druskos, organizme gali susikaupti skysčių perteklius, ypač jei turite inkstų ar kepenų veiklos sutrikimų, arba jei negeriate pakankamai vandens. Skysčių perteklius gali sukelti pilvo pūtimą, o drabužiai gali atrodyti nepatogūs. Jei pastebite, kad suvartojate pernelyg daug druskos, detoksas padės atsikratyti vandens sukeliamo papildomo svorio. Nors tai skamba paradoksaliai, gerti daugiau vandens yra vienas geriausių būdų atsikratyti skysčių pertekliaus organizme sąlygojamo papildomo svorio, kurį sukelia perteklinis druskos vartojimas. Taip yra todėl, kad jei vartojate daug druskos ir mažai vandens, organizmas išleidžia antidiuretinį hormoną, kuris stabdo šlapinimąsi ir todėl taip pat ir detoksą. Jei vartosite daugiau vandens, jūsų organizme šio antidiuretinio hormono išsiskirs mažiau ir šlapimas nebus stabdomas, todėl pasišalins daugiau skysčių ir nereikalingų medžiagų. Taip pat padeda gausesnis daug kalio turinčių produktų vartojimas – tai atsveria natrio poveikį. Daug kalio yra bulvėse, moliūguose, raudonosiose pupelėse, bananuose ir špinatuose.

REKLAMA

8. Judėkite

Reguliarus sportas – nepriklausomai nuo jūsų svorio – yra siejamas su ilgesne gyvenimo trukme ir mažesne įvairių sutrikimų ir ligų, įskaitant antrojo tipo diabetą, širdies ligas, aukštą kraujospūdį ir kai kurias vėžio rūšis, rizika. Nors sportas sveikatai naudą teikia dėl keleto skirtingų priežasčių, svarbiausias dalykas yra uždegiminių procesų stabdymas. Nors uždegiminės reakcijos kai kuriais atvejais yra reikalingos, pavyzdžiui, kai kovojama su infekcija arba kai gyja žaizdos, per didelis jų kiekis susilpnina organizmo sistemas ir skatina įvairias ligas. Kadangi sportas mažina uždegimines reakcijas, organizmo sistemos, įskaitant ir detoksikaciją, veikia tinkamai ir saugo jus nuo įvairių ligų. Rekomenduojama vidutiniu intensyvumu (pavyzdžiui, sparčiai einant) sportuoti mažiausiai 150–300 minučių per savaitę arba aukštu intensyvumu (pavyzdžiui, bėgant) – 75–150 minučių per savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

9. Kiti naudingi detokso patarimai

Nors kol kas nėra įrodymų, pagrindžiančių detokso dietas, kurių tikslas – šalinti iš organizmo toksinus, tam tikri mitybos pokyčiai ir gyvenimo būdo pasirinkimai gali padėti sumažinti toksinų kiekį ir palaikyti organizmo detoksikacijos sistemą.

  • Valgykite sieros turinčio maisto. Daug sieros turi svogūnai, brokoliai ir česnakas – šios daržovės padeda šalinti sunkiuosius metalus, pavyzdžiui, kadmį.

  • Išbandykite chlorelę. Chlorelė – tai tam tikras dumblis, kuri turi daug maistingųjų savybių ir gali padėti paskatinti toksinų ir sunkiųjų metalų šalinimą – tai įrodyta tyrimais su gyvūnais.

  • Maistą gardinkite kalendra. Kalendra skatina tam tikrų toksinų – pavyzdžiui, sunkiųjų metalų (švino) bei chemikalų, įskaitant ftalatus ir insekticidus – šalinimą.

    REKLAMA
  • Stiprinkite glutationo poveikį. Valgydami daug sieros turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, kiaušinių, brokolių ir česnakų, sustiprinsite glutationo, labai svarbaus antioksidanto, kuris gaminasi organizme ir intensyviai dalyvauja detoksikacijoje, poveikį.

  • Rinkitės natūralias valymo priemones. Pasirinkę natūralias valymo priemones, pavyzdžiui, actą ir valgomąją sodą, vietoj komercinių valiklių, sumažinsite kontaktą su galimai toksiškais chemikalais.

  • Rinkitės natūralias kūno priežiūros priemones. Naudokite natūralius dezodorantus, makiažo priemones, drėkiklius, šampūnus bei kitas asmeninės higienos priemones, kad kontakto su chemikalais turėtumėte kuo mažiau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų