REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
51
Atsisveikinama su R. Sabuliu (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Ketvirtadienio popietę atsisveikinama su netikėtai išėjusiu 65-erių sulaukusiu aktoriumi Remigijumi Sabuliu. Atsisveikinti su velioniu renkasi ne tik vyro artimieji, bet ir gerai žinomi jo kolegos.

51

Ketvirtadienio popietę atsisveikinama su netikėtai išėjusiu 65-erių sulaukusiu aktoriumi Remigijumi Sabuliu. Atsisveikinti su velioniu renkasi ne tik vyro artimieji, bet ir gerai žinomi jo kolegos.

REKLAMA

Gruodžio 29-osios vakaras buvo lemtingas 65-erių Remigijaus Sabulio šeimai ir artimiesiems. Tą vakarą netikėtai mirė aktorius ir režisierius.

Atsisveikinimas su velioniu prasidėjo ketvirtadienį nuo 14 val. laidojimo rūmuose Olandų g., Vilniuje. Aktoriaus urna bus išnešama sausio 3 dieną, 12 val.

Žymų Lietuvos aktorių palydėti į paskutinę kelionę atėjo bičiuliai, kolegos ir artimiausi žmonės.

Suteiktas nusipelniusio artisto vardas

1986 m. R. Sabuliui suteiktas Lietuvos TSR nusipelniusio artisto vardas. 2008 m. už vaidmenį Algimanto Puipos filme „Nuodėmės užkalbėjimas“ apdovanotas „Sidabrine gerve“.

REKLAMA
REKLAMA

R. Sabulis žinomas dėl savo vaidmenų televizijos filme „Raudonmedžio rojus“, juostoje „Skrydis per Atlantą“, kurioje įkūnijo Steponą Darių, filme „Turtuolis vargšas“ ir daugelyje kitų filmų ir spektaklių. 

REKLAMA

Mintimis apie išėjusį aktorių dalinasi ir jo kolegos.

Ieškodavo prasmės

Lietuvos kino aktorė, rašytoja ir režisierė Gražina Baikštytė kalbėdama apie kolegos mirtį sunkiai renka žodžius. Ji apie tai sužinojo pamačiusi Arūno Sakalausko įrašą „Facebook“ socialiniame tinkle.

„Vakar vėlai vakare pamačiau šią žinią. Tai labai netikėta buvo. Nebuvome artimi draugai, todėl negaliu pasakyti, kodėl taip staiga... Bet kuriuo atveju labai gaila. Nesame mes kartu dirbę nei viename filme, bet visi aktoriai Lietuvoje vienas kitus labai gerai žino, sekame vienas kito darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinį kartą su Remigijumi susitikau prieš keletą metų Valdovų rūmuose vykusiame kino renginyje. Jis nebuvo iš tų, kurie dažnai lankosi kino renginiuose. Nematydavau jo dažnai – viešumoje rodydavosi retai.

Man buvo susidaręs įspūdis, kad jis šiek tiek nusivylęs kinu, nes meno žmogui sunku įgyvendinti savo idėjas. Kai jis darė filmą apie Darių ir Girėną irgi buvo susidūręs su įvairiais sunkumais: niekas nenorėjo finansuoti. Buvo šiek tiek jaučiamas jo nusivylimas meno reikalingumu. Kaip meno žmogus, aš jaučiau kažkokią nuoskaudą iš jo pusės.

Aišku, labai gaila. Jaunas žmogus – galėjo dar daug ką padaryti. Mane labai paveikė ta žinia. Vakar pamačiau prieš eidama miegoti, tai aišku, tas miegas toks ir buvo neramus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors nebuvome artimi draugai, tačiau tokia žinia negali nepaveikti. Visgi buvome kolegos, aktoriai, bendraamžiai.

Jis buvo labai vyriškas. Reiklus ir sau, ir kitiems menininkams. Jis savęs nebarstė kažkur. Viskas, ką jis darydavo – su didele prasme. Aš jį prisiminsiu, kaip labai tvirtą, vyrišką, tikslingą, sąžiningą menininką ir puikų žmogų. Visada buvo malonu jį pamatyti. Tikrai truks jo“, – kalbėjo ji.

Spinduliavo pasitikėjimą

Išėjusį kolegą prisiminė ir aktorė Monika Vaičiulytė. Moteris teigia, kad ją labai nuliūdino ir sukrėtė žinia apie R. Sabulio mirtį.

„Toli gražu negaliu savo pažinties su Remigijumi lyginti su tomis kolegomis, kurie Jį pažinojo ar dirbo kartu daugybę dešimtmečių. Aš priklausau tai kartai, kuri dar tik augo matydama visus legendinius filmus, ir tyliai žavėjosi, o gal net mokėsi iš tokių nuostabių aktorių.

REKLAMA

Visgi jaučiuosi palaiminta, kad mūsų kūrybos keliai susitiko. Jis režisavo serialą, kuriame aš vaidinau. Man jis iškart labai patiko. Pajutau didžiulį pasitikėjimą. Jo mintys ir pastebėjimai buvo tikslūs, aiškūs. Nuorodos ir gairės aktoriui konkrečios. Aptaręs sceną su juo, žinojai tiksliai ko turi siekti, kokią mintį tavo vaidyba turi perduoti.

Jis leido atsiskleisti. Kai kur padrąsindavo, kai kur suvaldydavo mano temperamentą. Pagirdavo, jei kažkas pavykdavo.

Jis spinduliavo tokį pasitikėjimą. Komandoje kuriant dažnai išsiskiria nuomonės, nes dirba daug žmonių, bet man visad lemiama buvo tik jo nuomonė. Aš labai juo pasitikėjau. Mes buvom tarsi sąjungininkai tame darbe.

REKLAMA

Keista, šįryt pajutau didžiulį norą surasti savo papuošalų dėžutėje apyrankę, kurią dėvėjo mano personažas. Nežinau kodėl. Bet ieškojau visą rytą. Dabar taip graudžiai simboliška, nes ji vadinasi „Deimantinė Ašara“.

Visad prisiminsiu jį tokį šiltą, palaikantį ir su geranorišku žvilgsniu. Kaip tada šiltą vasarą filmavimo aikštelėje", – sakė M. Vaičiulytė.

Jis buvo vilties žmogus

Prodiuseris Vladas Linauskas teigė, kad R. Sabulis jam buvo legenda nuo pat to karto, kai pamatė filmą „Skrydis per Atlantą“. Jis sako, kad taip Sabulis tapo ir jo kino dokumentikos ieškojimų „krikštatėviu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt V. Linauskas pasakojo, kad jam teko prisidėti prie filmo „Lituanicos paslaptis“ kūrimo. 

„Aš jį pažinojau tuo periodu, kai jis atsigręžė į savo įkūnytą herojų. Šis žmogus, kaip kažkas teisingai pastebėjo, rūsčiame kūne – jautri siela. Viduje jis buvo labai jautrus. 

Jam labai rūpėjo Lietuvos tapatybės klausimas. Jis buvo vilties žmogus. Jis vylėsi, kad su Lietuva viskas bus gerai. 

Visi, kas jį pažįsta žino, kad jis galėdavo kalbėti kritiškai ar šiurkštokai, sarkastiškai pajuokauti, bet jeigu pradėdavome kalbėti apie kažką, kas yra tikrai garbinga ir oru, galėdavo labai plačiai apie tai kalbėti, atsipalaiduodavo ir atverdavo širdį. Jis tikrai nebuvo paviršutiniškas žmogus.

REKLAMA

Aš tikrai nebūčiau tapęs jo draugu, jeigu nebūtume susitikę filmavimo aikštelėje. Jis yra gerokai vyresnis už mane – bendraamžis su mano tėvu. 

Remigijus Sabulis ir Eimuntas Nekrošius buvo tikros lietuviškos ikonos – jie puikiai simbolizavo mūsų tapatybę. Tie žmonės įeis į mūsų istoriją.

Mano akimis, Remigijus nebuvo tinkamai įvertintas. Ir neslėpsime, daugelis žinojo, kad jis turi kažkokių silpnybių, bet aš tai suvedu į tai, kad jis buvo neįvertintas iki galo. Jam buvo siūloma per mažai jo lygio vaidmenų, kur jis galėtų iš tikrųjų atsiskleisti ir parodyti savo brandą ir orumą. Banalu, bet taip atsitiko su visais to meto artistais, kurie naujame laike nerado savo nišos“, – portalui sakė V. Linauskas.

REKLAMA

Kolegos negali tuo patikėti 

Socialiniame tinkle „Facebook“ užuojautą reikškė ir kiti šio aktoriaus draugai ir kolegos.

Prodiuseris, garso režisierius Artūras Pugačiauskas: „Ką tik sužinojau, niekaip negaliu patikėti. R.I.P.“

Aktorius, filmų garsintojas, dainų autorius ir atlikėjas Giedrius Arbačiauskas rašė: „Duok jam, Dieve, dangų“.

Lietuvių kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis reiškė užuojautą: „Nuoširdžiausia užuojauta šeimai, artimiesiems, bičiuliams... Teko laimė dirbti kartu ...“

Muzikantas Andrius Mamontovas, kuris atliko pagrindinę vaidmenį R. Sabulio kurtame filme „Lituanicos paslaptis“ rašė: „Labai labai per anksti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktorė Dalia Morozovaitė išreiškė užuojautą: „Amžinąjį atilsį duok mirusiam, Viešpatie... Ramybės ir stiprybės šeimai, artimiesiems“.

Kultūros diplomatė, vertėja, aktorė Liana Ruokytė Jonsson rašė: „Labai liūdna žinia. Užuojauta artimiesiems, bičiuliams, kolegoms, kino ir teatro mylėtojams dėl šios didelės netekties...“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų