REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2019 metai Lietuvai buvo skaudūs kaip niekada anksčiau, šiais metais netekome ne tik visame pasaulyje garsių menininkų, bet ir jaunų savo srities žvaigždžių. Kviečiame prisiminti, kam šiemet tarėme paskutinį kartą „sudie“.

2019 metai Lietuvai buvo skaudūs kaip niekada anksčiau, šiais metais netekome ne tik visame pasaulyje garsių menininkų, bet ir jaunų savo srities žvaigždžių. Kviečiame prisiminti, kam šiemet tarėme paskutinį kartą „sudie“.

REKLAMA

2019 metais netekome šių Lietuvos iškilių veikėjų:

JONAS MEKAS

Sausio 23-osios rytą, eidamas 97-uosius metus, Niujorke mirė žinomas menininkas, filmų kūrėjas Jonas Mekas.

„Šįryt, savo namuose Niujorke, Brukline mirė Jonas Mekas. Su juo buvo jo šeimos nariai“, – tądien sakė A. Zuokas.

„Jono Meko dydžiui apibūdinti nėra mato vieneto. Labai gaila, kad toks žmogus išėjo į tolimesnę kelionę, bet jo mintys, darbai, įkvėpimas, entuziazmas, darbai, kūryba yra, bus ir išliks visiems laikams“, – apie menininką kalbėjo jis.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas, J. Mekas buvo vienas žinomiausių XX amžiaus lietuvių menininkų, geriausiai žinomas dėl savo kino eksperimentų, dar vadinamas avangardinio kino pradininku.

REKLAMA
REKLAMA

Sausio pradžioje „The New York Times“ J. Mekas sakė pernelyg daug negalvojantis apie mirtį, nes Lietuvoje augo šalia dviejų kapinių ir todėl mirtį suvokia kaip įprastą dalyką.

REKLAMA

„Tai labai normalus perėjimas. Kas yra už tos linijos, štai kur prasideda paslaptis, kur tampa įdomu“, – portalas nytimes.com cituoja J. Meką.

Vilniaus savivaldybė iš menininko yra įsigijusi Jurgio Mačiūno „Fluxus“ kolekciją. Vilniuje veikia Jono Meko vizualiųjų menų centras.

1922 metų gruodžio 24 dieną Semeniškėse, Biržų rajone, gimęs J. Mekas daugiau nei 50 metų gyveno ir dirbo Niujorke. Būdamas 22-ejų, 1944-aisiais jis traukėsi į Vakarus, Vokietijoje, Elmshorne pateko į karo belaisvių stovyklą. Pasibaigus karui, perkeltas į vadinamąsias „dipukų“ stovyklas, 1946–1948 studijavo Mainzo universitete studijavo filosofiją ir romanistiką.

REKLAMA
REKLAMA

VYTAUTAS ŠERĖNAS 

Gegužės 10-ąją Lietuvą sudrebino skaudi žinia – mirė humoristas Vytautas Šerėnas. Laidos „Dviračio žinios“ vedėjas, ekonomikos mokslų daktaras Vytautas Šerėnas mirė eidamas 60 metus.

Šią žinią pranešę V. Šerėno kolega Haroldas Mackevičius. Tądien 18 val. V. Šerėnas mirė sustojus širdžiai. 

Vytautas Šerėnas gimė 1959 m. spalio 10 d. Ignalinos rajone. Lietuvoje žinomas kaip televizijos laidos „Dviračio šou“ vedėjas, ekonomikos mokslų daktaras.

1979 m. dirbo Ignalinos tarpmiestinėje telefonų stotyje. Vėliau tarnavo sovietinės armijos statybos daliniuose suvirintoju Maskvos srityje. 1982 m. įstojo į Vilniaus universitetą ir studijavo Parengiamajame skyriuje, vėliau – Pramonės ekonomikos fakultete, kuriame įgijo darbo ekonomikos specialybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdamas studentas du kartus vadovavo studentų statybų būriams (Jakutijoje 1986 m. ir Vokietijoje 1989 m.) 2002 metais V. Šerėnas kaip nepriklausomas kandidatas kandidatavo į Lietuvos prezidentus. Rinkimuose humoristas surinko beveik 8 proc. rinkėjų balsų ir liko ketvirtas.

EDITA ČEKUOLIENĖ

Birželio 14-ąją po ligos mirė Algimanto Čekuolio žmona Edita Čekuolienė. 

1955 m. gimusi E. Čekuolienė buvo psichologė, dėstytoja, kelių knygų autorė. Velionės palaikai kremuoti.

Psichologė neslėpė – išgirsta diagnozė išgąsdino tiek ją pačią, tiek Algimantą. 

„Tai vėžys, ne paslaptis. Jis buvo pakankamai išplitęs, ketvirta stadija. Aš labai greitai supratau, kiek nedaug turiu laiko. Suvokiau, jog gavau gyvenimo pamoką“, – atvirai yra sakiusi Edita Čekuolienė.

REKLAMA

VLADAS SLAVINSKAS

Birželio 15-osios rytą rytą mirė žymus muzikantas Vladas Slavinsko, kitaip žinomas kaip Slyva. Vyras gyveno JAV, jis pralaimėjo kovą su vėžiu.

Apie šią netektį pranešė jo artimieji bei kolegos. Muzikantas Antanas Gustys „Facebook“ socialiniame tinkle pasidalijo jautria žinute bei prisiminimais.

„Šiandien Vladas Slyva Slavinskas paliko mus, paliko jau naująjį Lietuvos džiazo pasaulį. O kadaise jisai pats buvo „jaunasis Lietuvos džiazas“, kartu su kolegomis pradėję ir atidarę pirmąjį „Vilnius Jazz '87“ festivalį Lietuvos Mokslų Akademijos salėje Gedimino prospekte. Ilsėkis ramybėje, Vladai, mums tavęs visada trūko ir trūks... Nuoširdi užuojauta šeimai ir artimiesiems“, – skelbė A. Gustys.

REKLAMA

ALMANTAS VAIŠNYS

Liepos 22-osios vakare mirė aktorius Almantas Vaišnys. Šią žinią patvirtino aktoriaus žmona Jolita Skukauskaitė. 

Almantas Vaišnys buvo gerai žinomas televizijos žiūrovams. Jo įkūnytą Giedriaus personažą seriale „Naisių vasara“ turbūt prisimena daugelis.

Aktoriaus karjera prasidėjo Lietuvos muzikos akademijoje, Aktorinio meistriškumo katedroje, kurią baigė 2002 metais. Jau po metų aktorius buvo priimtas į Juozo Miltinio dramos teatrą.

RIMGAUDAS KARVELIS 

Rugpjūčio 19-ąją mirė žinomas teatro ir kino aktorius Rimgaudas Karvelis. Scenos veteranui buvo 86-eri.

Tuomet žinią apie netektį portalui tv3.lt patvirtino Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Rimeikis pranešė, kad kolegą paskutiniu metu lankė ligoninėje, jis sirgo, skundėsi skausmais. R. Rimeikis prisiminė, kad dar praeitą savaitę su juo kalbėjo telefonu: „iš balso atrodė, kad jis atsigavęs“. 

Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas teigia, kad nėra žinoma, nuo ko tiksliai mirė jo kolega: „Buvo skausmai, gydytojai darė tyrimus, tikriausiai, kad kažkas su skrandžiu buvo. Negaliu patvirtinti, bet tikriausiai buvo vėžys“.

R. Karvelis gimė 1933 metais Kaune, mokėsi Vilniaus 7-ojoje vidurinėje mokykloje, 1957 metais baigė buvusią Lietuvos konservatoriją. 1956–1963 metais aktorius dirbo Marijampolės (anksčiau – Kapsuko), 1963–1965 metais Klaipėdos dramos teatruose.

REKLAMA

Jaunimo teatre Vilniuje jis praleido 40 metų, sukūrė charakteringų, įsimintinų vaidmenų.

Jis dirbo su režisieriais Vytautu Čibiru, Dalia Tamulevičiūte, Eimuntu Nekrošiumi, daugeliu kitų.

R. Karvelis buvo ne tik aktorius, režisierius, bet ir Jaunimo teatro metraštininkas. Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, menininkas sukūrė kelių dalių filmą apie įvairius Jaunimo teatro istorijos etapus.

Aktorius buvo mėgiamas ir kino režisierių. Jis sukūrė vaidmenis populiariuose filmuose „Velnio sėkla“, „Tadas Blinda“, „Ignotas grįžo namo“, kituose, vaidino Lietuvos televizijose seriale „Giminės“.

REKLAMA

RIMANTAS BRAZAITIS

Rugpjūčio 24-osios popietę mirė žinomas saksofonininkas Rimantas Brazaitis. Vyrui tądien suėjo 71 metai.

Apie skaudžią netektį socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje pranešė R. Brazaičio sūnus, Meinardas.

Pasidalijęs tėvo nuotrauka, sūnus rašė: „Mirė mano tėtis Rimantas Brazaitis. Šiandien jo gimimo diena. Detalesnę informaciją dėl atsisveikinimo pranešiu vėliau.“

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad R. Brazaitis buvo vedęs žinomą atlikėją, Janiną Miščiukaitę. Ši anapilin išėjo dar 2008 metais. 

ŽANAS MASLAUSKAS

Rugpjūčio 30-ąją mirė 44-erių Lietuvos dizaineris Žanas Maslauskas. Ši žinia pasirodė oficialiame „Batų namai“ puslapyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su dideliu liūdesiu norime pranešti, kad šįryt mus paliko Batų Namų įkūrėjas, avalynės dizaineris ir rankų darbo batų gamybos pionerius Lietuvoje Žanas Maslauskas.

Žanas buvo mūsų dirbtuvių siela ir širdis, tačiau mes tęsime savo veiklą ir augsime toliau. Jis tūrėjo svajonę, kad jo pradėtą veiklą perimtų jo vaikai ir garsintų visame pasaulyje, jam pavyko, tad jo garbei toliau tęsime batų kūryba ir gamybą taip kaip jis mus išmokė!

Naujosios kolekcijos pristatymas, kuriame yra keli paskutinieji Žano sūkurti modeliai bus išleista šiek tiek vėliau, Rugsėjo 2-3 dienomis.

Norime paprašyti Jūsų supratimo ir artimiausias kelias dienas mums neskambinti ir nerašyti darbiniais klausimais.

REKLAMA

Esame šeimos verslas, tad su Jumis, brangūs klientai, visada bendraujame tik patys, tad nepykite jei kelias dienas neatsakysime į Jūsų laiškus, skambučius ar porą dienų vėluosime su batų pristatymu. Visi skambučiai ir laiškai tikrai bus atsakyti, o batai pristatyti.

Tokie pat gražūs ir kokybiški kaip ir esate įpratę, nes Žano įvesti standartai visada bus puoselėjami ir gerbiami mūsų dirbtuvėse!

JŪRATĖ REKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 1-ąją mirė žymi Lietuvos menininkė Jūratė Rekevičiūtė. Jai buvo 50 metų.

Naujienų ir pramogų portalas tv3.lt primena, kad praėjusių metų balandį moteris išgirdo skaudžią diagnozę: jai buvo nustatytas antros su puse stadijos krūties vėžys. Moteriai teko nelengva dalia: teko atlaikyti chemoterapiją, krūties pašalinimo ir atkūrimo operacijas, švitinimą.

REKLAMA

Garsi menininkė dar birželio mėnesį džiaugėsi, kad jai pavyko pasveikti. „Aš pasveikau“, – tą kartą sakė multifunkcinė menininkė ir grafikė Jūratė Rekevičiūtė.

Jūratė Rekevičiūtė nuolat stebino medikus savo aktyvumu ir veiklumu. Praėjus kelioms dienoms po sudėtingos operacijos moteris jau norėjo keltis ir judinti rankas. Medikai juokėsi, kad tai stebuklas ir tokios gyvybingos pacientės dar nėra matę.

„Matomai mano prigimtis tokia ir iš draugų buvo didžiulis palaikymas. Tai aš tikrai negalėjau leisti sau palūžti, nes kai aplink tiek daug gero linkinčių ir visko buvo. Buvo ir maldų, ir visko, tai jaučiausi labai globojama, tai man suteikė labai daug stiprybės iš tikrųjų“, – anksčiau savo aktyvumo paslaptimi dalinosi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

VITALIJUS COLOLO

Gruodžio 2-ąją mirė žinomas televizijos laidų vedėjas, komikas Vitalijus Cololo. Vyrui buvo 45-eri metai.

Šią žinią naujienų portalui tv3.lt patvirtino V. Cololo artimieji. Vyras mirė Ispanijoje, kur jam buvo atlikta operacija.

Vitalijus kartu su žmona Inga atostogavo Ispanijoje ir lankėsi pas artimą bičiulį Valdą Burnį, dar žinomą kaip grupės „Išjunk šviesą“ vokalistą. 

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Valdu šis patvirtino, kad šiuo metu yra šalia V. Cololo artimųjų.

„Taip atsitiko, visiems šokas. Viskas labai netikėta, nieko negaliu papasakoti. Šeimos pageidavimu, kol kas jokių komentarų negaliu duoti. Esu šalia, yra kitų rūpesčių, viskas įvyko greitai ir netikėtai“, – apie situaciją kalbėjo Valdas.

Druskininkuose gimęs graikų kilmės V. Cololo dirbo TV3 televizijoje, kurioje vesdavo įvairias pramogines laidas, dalyvavo televizijos projektuose, taip pat vaidino kino filmuose.

REMIGIJUS SABULIS

Gruodžio 29-ąją mirė aktorius Remigijus Sabulis. Tai socialiniame tinkle paskelbė jo kolega aktorius Arūnas Sakalauskas. R. Sabuliui buvo 65-eri.

Aktorius gimė 1954 metais Kaune. 1976 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją, aktorinio meistriškumo studijas. 1976–1989 m. vaidino Kauno dramos teatre, kino aktoriaus karjerą pradėjo 1979 m.

REKLAMA

1986 m. R. Sabuliui suteiktas Lietuvos TSR nusipelniusio artisto vardas. 2008 m. už vaidmenį Algimanto Puipos filme „Nuodėmės užkalbėjimas“ apdovanotas „Sidabrine gerve“.

R. Sabulis žinomas dėl savo vaidmenų televizijos filme „Raudonmedžio rojus“, juostoje „Skrydis per Atlantą“, kurioje įkūnijo Steponą Darių, filme „Turtuolis vargšas“ ir daugelyje kitų filmų ir spektaklių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų