REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Norėčiau pradėti grūdintis, praustis šaltu vandeniu, kad žiemą išvengčiau peršalimo ligų. Tačiau bijau sau pakenkti, darydama tai netinkamai. Nuo ko būtų galima pradėti?“ – klausia Antanina iš Šilutės r.

„Norėčiau pradėti grūdintis, praustis šaltu vandeniu, kad žiemą išvengčiau peršalimo ligų. Tačiau bijau sau pakenkti, darydama tai netinkamai. Nuo ko būtų galima pradėti?“ – klausia Antanina iš Šilutės r.

REKLAMA

Atsako vaistininkė Laura Vanagaitė.

Mieguistumas, nuovargis, sumažėjęs aktyvumas, depresyvi nuotaika, žemas kraujospūdis, galvos ar sąnarių skausmas, peršalimo ligos yra dažniausi sveikatos sutrikimai, kuriais skundžiasi Lietuvos gyventojai šaltuoju metų sezonu.

Į abi puses svyruojanti temperatūra yra pati žalingiausia imuninei sistemai, nes normaliam žmogaus organizmui reikia maždaug 1–2 dienų, kad prisitaikytų prie kintančių oro sąlygų, o neužsigrūdinęs žmogus, susidūręs su šaltesniu oru ar vandeniu, gali susirgti. Kad būtume atsparesni, verta pasitelkti grūdinimąsi.

Grūdinimasis ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda išvengti kvėpavimo sistemos ligų, aktyvindamas T limfocitus, apsaugančius organizmą nuo infekcinių ligų sukėlėjų. Be to, grūdinimasis padidina kūno budrumą, mažina stresą, gerina kraujotaką, padeda greičiau atsistatyti raumenims, kovoti su depresija, net lygina odą ir suteikia žvilgesio plaukams.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant stiprinti imunitetą, nuosekliai grūdintis ar tiesiog dieną pradėti produktyviai bei žvaliai, reiktų rinktis kontrastinį, vadinamąjį Džeimso Bondo rytinį šilto-šalto vandens dušą.

REKLAMA

Tačiau daug kam vien nuo minties apie šaltą dušą ryte per kūną bėgioja šiurpuliukai, ypač šaltojo  sezono metu. Todėl pradėti grūdintis reiktų nuosekliai ir iš lėto, prieš tai įsitikinus, ar vanduo ne per šaltas – kitaip rizikuojama susirgti. Pradėti grūdintis galima nuo apsitrynimų, apsipylimų šaltu vandeniu.

Vėliau jau galima pereiti prie kontrastinio dušo, vėsaus ir ledinio dušo. Po grūdinimosi procedūrų visuomet rekomenduojama apsitrinti šiurkščiu rankšluosčiu, kad oda paraustų ir pajaustume šilumą.

Grūdintis reiktų pradėti nuo kojų pirštų galiukų leidžiant šiltą srovę ir po truputį mažinant temperatūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuoseklaus grūdinimosi rekomendacijomis ypač reikėtų vadovautis žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą, kitų rizikų susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tuo tarpu esant kūno perkaitimui ar karščiuojant apskritai reiktų vengti ledinio vandens temperatūrai mušti ir verčiau rinktis vėsius kompresus.

Taip pat svarbu ilgai neužsibūti šaltame ore, nepiktnaudžiauti ilgu maudymųsi vandens telkiniuose po pirties. Pradedantiesiems rekomenduojama bent jau po pirmojo išėjimo iš pirties neskubėti į eketę, pratinti kūną iš lėto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų