REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie rimčiausi lėtiniai sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, rėmuo ar nugaros skausmai, gali kilti dėl netinkamos miego pozos. Nors visi žinome, kaip svarbu naktį gerai išsimiegoti, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į tai, kas patogiausia.

Kai kurie rimčiausi lėtiniai sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, rėmuo ar nugaros skausmai, gali kilti dėl netinkamos miego pozos. Nors visi žinome, kaip svarbu naktį gerai išsimiegoti, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į tai, kas patogiausia.

REKLAMA

Reikėtų galvoti apie tai, kas geriausia kūnui. Miegas yra (ar bent jau turėtų būti) labai svarbi gyvenimo dalis, būtent todėl verta permąstyti savo miego įpročius.

„Bright Side“ rašoma, kaip kai kurios mūsų patiriamos problemos gali būti susijusios su labiausiai paplitusiomis netinkamomis miego pozomis, pavyzdžiui, miegojimu ant šono arba ant pilvo.

1. Tai sukelia rėmenį.

Gulėjimas išsitiesus ant dešiniojo šono arba ant nugaros gali sukelti sveikatos sutrikimą, vadinamą gastroezofaginio refliukso liga (GERL), arba jį sustiprinti, jei šia liga jau sergate. Taip nutinka tuomet, kai rūgštys ir skrandžio turinys kyla stemple. Vožtuvas, kuris užkerta kelią rūgštims vėl kilti aukštyn stemple, nebegali kontroliuoti refliukso, nes tokioje pozoje nebepadeda gravitacija, ir skrandžio turinys grįžta į stemplės apačią, o tai sukelia rėmenį, nemalonius pojūčius, rūgštų skonį burnoje, nemalonų burnos kvapą ir kartais net krūtinės skausmą. Ką daryti:

REKLAMA
REKLAMA

Miegokite ant kairiojo šono ir viršutinę kūno dalį šiek tiek kilstelėję. Įrodyta, kad GERL epizodus patiriantys žmonės taip pasijunta geriau, rėmuo sumažėja. Miegant tokioje pozoje skrandis bus tinkamoje padėtyje ir maistas liks skrandžio viduje, nejudės į viršutinę skrandžio dalį ir už stemplės vožtuvo.

REKLAMA

2. Kenkia stuburui ir nugarai.

Ekspertai teigia, kad ši miego poza siejama su lėtiniais nugaros skausmais. Nugarą ir stuburą naktį miegant šia poza veikiantis spaudimas yra labai stiprus, nes didžioji svorio dalis tenka būtent šioms kūno dalims. Stuburas tuomet nėra natūralioje pozicijoje, todėl naktį apsiverčiant ant kito šono gali jausti, nugaros nutirpimą ar poreikį pasirąžyti.

Ką daryti:

Jei kitokia poza užmigti nepavyksta, galite taip pritaikyti savo mėgstamą miego pozą, kad stuburas natūraliai išsilenktų. Pamėginkite po apačia pasidėti dvi pagalves - vieną po apatine pilvo dalimi, o kitą po galva. Vis dėlto, geriausiai nugaros skausmams mažinti tinkanti miego poza yra tą patį padaryti gulint ant nugaros arba pasisukus ant šono, vieną pagalvę pasidėjus po galva, o kitą - tarp kojų.

REKLAMA
REKLAMA

3. Gali sukelti lėtines kaklo problemas.

Miegant ant pilvo neįmanoma tinkamai kvėpuoti, kaklo nepasukus į kurią nors pusę. Ši miego poza gali sukelti lėtines kaklo problemas, pavyzdžiui, slankstelių išvaržas, kadangi galva ir stuburas nėra vienoje linijoje, o kaklas - dirbtinai ištemptas. Kai kuriuos stuburo kaulus saugo slanksteliai. Jei nuolat miegate netinkama poza, gali pasireikšti šių slankstelių drebučių pavidalo dalių pažeidimų, o tai sukels lėtinius skausmus.

Ką daryti:

Miegoti ant nugaros yra pats natūraliausias dalykas visam kūnui. Gydytojai šią pozą rekomenduoja nuo lėtinių stuburo skausmų ir artrito kenčiantiems žmonėms. Geriausia miegoti kaklą truputį pakėlus - po juo pasidėkite putų pagalvę. Taip pat galite išbandyti po kiekviena ranka pasidėti po pagalvę, kad nuo kaklo visai nuimtumėte svorį ir spaudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Gali būti papildomai spaudžiamas vaisius.

Jei netrukus tapsite mama, turėtumėte atidžiai stebėti, kokia poza miegate - ne tik dėl kūdikio, bet ir dėl savo sveikatos ir komforto. Miegojimas ant pilvo yra ta poza, kurios reikėtų vengti labiausiai, nes papildomas jūsų kūno centre esantis svoris per stipriai spaus jūsų stuburą. Be to, ši poza nesuteikia kūdikiui tiek erdvės, kiek jam reikia, kad galėtų laisvai judėti, kadangi kūdikį iš abiejų pusių spaudžia lova ir jūsų stuburas.

Ką daryti:

Gydytojai nėščiosioms pataria miegoti ant kairiojo šono, kadangi ši poza suintensyvina kraujotaką ir tiek motinai, tiek kūdikiui teikia maksimalų deguonies kiekį.

REKLAMA

5. Gali formuotis papildomos raukšlės.

Jei miegate ant pilvo, neišvengiamai miegodami vieną veido pusę prispaudžiate prie pagalvės. Tyrimai rodo, kad tai - blogiausias dalykas, kurį galite padaryti savo veidui, kadangi laikui bėgant dėl vieną veido pusę veikiančio spaudimo gali imti formuotis raukšlės.

Ką daryti:

Jei norite išvengti raukšlių, geriausia miegoti ant nugaros. Taip veido nespausite prie pagalvės, odos poros galės kvėpuoti ir išvengsite bet kokio spaudimo.

6. Prideda nereikalingo spaudimo krūtims ir dėl to gali sukelti bėdų.

Moterims svarbu žinoti, kokių pozų vengti, kad krūtys nepatirtų nereikalingo spaudimo. Ekspertai sako, kad miegodamos ant pilvo moterys be reikalo spaudžia krūtis, o tai kai kuriais atvejais gali sukelti krūtinės skausmų. Kita vertus, miegant ant šono laikui bėgant krūtys gali nusvirti, kadangi gravitacija jas traukia žemyn.

REKLAMA

Ką daryti:

Miegokite ant nugaros. Taip pat ir krūtys tuomet atsipalaiduos, krūtinės neveiks nereikalingas spaudimas.

Papildomas patarimas: Širdies sveikatai geriau miegoti ant kairiojo šono.

Geram širdies funkcionavimui padeda įprotis miegoti ant kairiojo šono. Gydytojai aiškina, kad tokia poza širdis veikia efektyviau ir stabiliau, kadangi nuo jos nuimama nemažas gravitacijos sukeliamas krūvis. Miegant tokia poza taip pat pagerėja kraujo apytaka.

Labai svarbu naktį gerai išsimiegoti. Kokia poza miegoti labiausiai mėgstate jūs? Ar turite konkrečių įpročių, padedančių jums gerai pailsėti? Pasidalinkite savo mintimis komentaruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų