REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pasitinkame laukiamiausią žiemos šventę – šv. Kalėdas ir religiniame pasaulyje švenčiame Jėzaus Kristaus gimimą. Tačiau kuo iš tiesų ypatinga ši diena ir kaip ją pajausti savo širdimi, kalbamės kartu su kunigu Ričardu Doveika.

Šiandien pasitinkame laukiamiausią žiemos šventę – šv. Kalėdas ir religiniame pasaulyje švenčiame Jėzaus Kristaus gimimą. Tačiau kuo iš tiesų ypatinga ši diena ir kaip ją pajausti savo širdimi, kalbamės kartu su kunigu Ričardu Doveika.

REKLAMA

Gyvendami vis labiau įtemptame ir nuolat skubančiame pasaulyje, garsiau kalbame apie tai, kad šv. Kalėdos vis dažniau tampa dovanų apsikeitimu, o tikroji jų prasmė ir tarpusavio ryšys lieka antroje vietoje.

Tačiau pats kunigas Ričardas Doveika mano, kad kiekvienas iš mūsų turime pasirinkimą, ir ką akcentuosime šv. Kalėdų dieną, priklauso tik nuo mūsų pačių.

„Esame laisvi pasirinkti. Mes galime pasirinkti mums siūlomą vartotojišką Kalėdų kelią, tada tik nesupainiokite dovanų, kurias gaunate, atiduodami jas kitiems, nes juk tai yra mainų mėnuo – reikia būtinai vienas kitą apkamšyti.

REKLAMA
REKLAMA

Mes galime pasirinkti švęsti Kalėdas prie labai sočiai nukrauto stalo, bet pusę maisto išmesti ir pasijusti labai gerai, nes „Aš šiemet sau tai leidau“.

REKLAMA

Mes galime švęsti Kalėdas pasigėrę – vėliau mes skaitysime suvestines, kiek per šias dienas girtų sėdo už vairo, kiek buitinių konfliktų, kiek smurto, kiek giminių susipyks, kiek santykius aiškinsis – vien dėl to, kad jie švęs religines šventes vartodami, nieko bendro neturėdami su tikėjimu“, – akcentuoja kunigas.

Tačiau kiekvienas iš mūsų turime pasirinkimą šv. Kalėdas sutikti nesipuikuodami, kiek šiemet sau galime leisti, o priešingai – akcentuodami visai kitus dalykus. Anot R. Doveikos, švęsti šv. Kalėdas tai reiškia dar kartą sau priminti, kad esame palaiminti.

REKLAMA
REKLAMA

O šiemet kunigas visiems lietuviams linki nuoširdžiai susėsti Dievo vardu prie stalo ir kiekvienam iš mūsų savyje atrasti drąsos:

„Labai nuoširdžiai linkiu drąsos, perduokime vaikams maldos turinį, perduokime šeimos istoriją, senelių, prosenelių nuotraukas, parodykime, kuo gyvena mūsų šaknys, nesigėdykime savo šeimos, istorijos, šaknų, senelių ir prosenelių.

Noriu palinkėti, kad švęstume Kalėdas bendruomenėje – ateikime į bažnyčią save parodyti, kitą pamatyti, viešai išpažinti savo tikėjimą, o viešas tikėjimo išpažinimas – pati gražiausia žinutė šalia esančiam: nebijok ir nevenk manęs, aš tavęs nepastumsiu, neužgošiu, nesityčiosiu iš tavęs, jei tau bus sudėtinga ir pamatysi mane išeinantį iš bažnyčios, tuomet prieik prie manęs ir užkalbink, aš tau atsakysiu su visa pagarba ir dėmesiu“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O prakalbus apie dovanas, kurios kasmet tampa bene pagrindiniu šv. Kalėdų atributu, kunigas R. Doveika patikina, kad didžiausia dovana žmonės yra Dievas, iš kurios kyla mūsų dovanos vienas kitam.

Na, o drąsiems ir išradingiems kunigas linki pačios didžiausios – laiko dovanos.

„Kiekvienas turime žmonių, su kuriais reikėtų susitikti ir ne paskubom pasikalbėti, o iš širdies. Paskirkime valandą laiko kaip dovaną – į pasimatymą, į susitikimą, į pokalbį. Sukurkime kažką labai asmeniško, paruoškime kalbą Kalėdų rytui.

Ir štai dvi galimybės, kaip mes galime pasirinkti švęsti šių metų Kalėdas. Aš tik noriu palinkėti išminties pasirenkant, nes tas, kas pasirinks gerą dalį – jis švęs savo tikėjimo šventę, jis ją švęs blaiviai, sąmoningai, netaps priežastimi liūdėti kitam“, – priduria kunigas.

REKLAMA

Anot pašnekovo, tikėjimo šventės nėra tos šventės, per kurias reikėtų aiškintis šeimos ir giminių santykius. Todėl šiomis dienomis visas nuoskaudas ir neišsipildžiusius lūkesčius vertėtų palikti nuošalyje.

„Tai yra supratimas, jei Dievas yra su manimi, tai kas yra prieš mane? Nes jis pasakys lemiamą žodį, Kalėdų naktį tapęs vienu su manimi, jo žodis bus lemiamas visą mano amžinybę. Ir dėl to vieno sakinio – tavo gyvenimo gėris ir mano širdis – yra verta visą savo gyvenimą paversti dovana, nepavėluojant mylėti to, kurį galiu asmeniškai sutikti išėjęs iš namų“, – nuoširdžiai savo kalbą užbaigia R. Doveika.

Visą pokalbį su kunigu Ričardu Doveika žiūrėkite vaizdo įraše.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų