Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, apsinuodijimai botulotoksinu Lietuvoje yra labai reti, tačiau itin pavojingi. Per pastaruosius penkerius metus (2014–2018 m.) užregistruoti 8 botulizmo atvejai. Dažniausia šios ligos priežastis – namuose konservuoti grybai.

Ligoninė

Ligoninė

Botulizmas – pavojinga liga, kuriai būdingas raumenų paralyžius, o esant sunkiam paralyžiui, galimas kvėpavimo nepakankamumas ir mirtis (iki tol buvusių sveikų žmonių).

Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu.Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos Galinos Zagrebnevienės, dažniausiai apsinuodijama botulotoksinu žiemą ir pavasarį, kadangi rudenį konservuotų grybų indeliuose, išlaikytuose iki pavasario, gali būti pasigaminęs didelis toksino kiekis.

Užkrėsti toksinu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo tinkamų vartoti. G. Zagrebnevienės teigimu, norėdami  grybus išsaugoti ilgesniam laikui, konservuojame ir džioviname, tačiau pasirinkus netinkamą konservavimo būdą, grybų indelyje gali pasigaminti ir sveikatai pavojingas, net mirtinas nuodas – botulotoksinas.

REKLAMA

Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–36 valandų suvalgius maisto, kuriame yra botulotoksino.

Slaptasis ligos periodas gali tęstis nuo 2 valandų iki 8 dienų. Pradiniai ligos simptomai: pykinimas, žarnyno spazmai, viduriavimas, kartais – karščiavimas.  

Ankstyvi neurologiniai simptomai: sutrikęs regėjimas, dvejinimasis, ptozė (viršutinio voko užkritimas), akies raumenų paralyžius, kalbos, rijimo sutrikimai.  Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas.

Nesuteikus pagalbos, žmogus ligonis gali mirti. Panašūs simptomai paprastai pasireiškia visiems valgiusiems tą patį maistą.Clostridium botulinum – tai anaerobinė, sporas sudaranti gram teigiama lazdelė. Bakterijų ir jų sporų randama dirvožemyje, vandens nuosėdose, net žuvyse. Cl. botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai.

Jos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo kiekis labai mažas. Patekusios į nepalankias bakterijoms sąlygas, jos virsta sporomis, kurių randama dirvožemyje. Jomis gali būti užteršti grybai, daržovės, netgi medus. Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virimo temperatūrą (100º C) jos gali išlaikyti 5 valandas.

Maiste, kuris laikomas 15–20 laipsnių temperatūroje, bedeguonėje aplinkoje, kai nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti nuodą. Toksinas jautrus karščiui, o nukenksminamas 85ºC temperatūroje per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Gyd. G. Zagrebnevienė pateikia keletą patarimų:

REKLAMA

Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikykite ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje. Prieš vartojimą bet kokius namuose gamintus konservus patartina pakaitinti 10 minučių, net jei neišpūstas dangtelis.

Nevalgykite konservų, kurių dangtelis išsipūtęs. Toksinui neutralizuoti tokius konservus ir stiklainį reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.

Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės pas gydytoją.  

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Neįtikėtina Algimantės kova: dvidešimtmetė net du kartus įveikė vėžį
DABAR RODOMA
Klientas nustėro: kartu su maistu – šokiruojantis radinys lėkštėje
DABAR RODOMA
„Tesla“ automobiliu į garažą važiavusi moteris nustėro: nuostoliai nejuokingi
DABAR RODOMA
Žvėriškas Sabonio pasirodymas prieš „Timberwolves“
DABAR RODOMA
Rusijos cirko pasirodymas virto tragedija: vaikai stebėjo paklaikę
DABAR RODOMA
Praeiviai nesuprato, kas vyksta automobilyje: pamatę iš arčiau – vos patikėjo
DABAR RODOMA
Moteris nežinojo, ko imtis: jos automobilyje – nemalonus radinys
DABAR RODOMA
Žiauriai nužudytos 17-metės sesuo prabilo apie lemtingus įvykius: atskleidė neviešintų detalių
DABAR RODOMA
Kamera užfiksavo mistinį vyro dingimą: spėlioja, kas ten galėjo būti
REKLAMA
Karališka mišrainė pagal Rasą: tikrai kartosite
Tinklaraštininkė Rasa siūlo išbandyti labai gardžią vištienos mišrainę. Ji tinka ne tik šventėms, bet ir ant įprasto kasdienio stalo. Tai – karališkos, pasakiškai skanios. ...
Faršo lizdeliai nepaliks abejingų: skonis tiesiog liuks (https://worldrecipes.eu/lt nuotr.)
Egzistuoja daugybė šio recepto variacijų. Šį kartą dalijamės faršo lizdeliais su pievagrybiais, pomidorais ir sūriu. Reikės: 700 gramų faršo, 2 kiaušinių, svogūno, 2 skiltelių ...
Artūras Čiurlionis (nuotr. asm. archyvo)
Lazdijų rajone gyvena Artūro Čiurlionio ir Vilijos Padimanskienės šeima. Jie – mokyklų vadovai, tačiau abu turi neįprastus pomėgius: Artūras kepa šakočius, o Vilija – duoną. ...
Kotletai du viename: jų daras privers maloniai nustebti
Jeigu norisi palepinti save, šeimą arba užsukusius draugus kažkokių įdomiu ir originaliu, pabandome išsikepti šiuos neįprastus kotletus. Ir senas patiekalas atgims visiškai ...
Mišrainės skonis pranoks lūkesčius: pagaminsite lengvai, o skonis – super
Jei norite vakarienei pagaminti mišrainę, šį receptą turėtumėte įsidėmėti. Tai lengvai pagaminama mišrainė, kuri tikrai nepaliks abejingų. Jums reikės: 300 gramų marinuotos ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų