Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, apsinuodijimai botulotoksinu Lietuvoje yra labai reti, tačiau itin pavojingi. Per pastaruosius penkerius metus (2014–2018 m.) užregistruoti 8 botulizmo atvejai. Dažniausia šios ligos priežastis – namuose konservuoti grybai.

Ligoninė

Ligoninė

Botulizmas – pavojinga liga, kuriai būdingas raumenų paralyžius, o esant sunkiam paralyžiui, galimas kvėpavimo nepakankamumas ir mirtis (iki tol buvusių sveikų žmonių).

Dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu.Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytojos Galinos Zagrebnevienės, dažniausiai apsinuodijama botulotoksinu žiemą ir pavasarį, kadangi rudenį konservuotų grybų indeliuose, išlaikytuose iki pavasario, gali būti pasigaminęs didelis toksino kiekis.

Užkrėsti toksinu maisto produktai išvaizda, kvapu ir skoniu dažnai nesiskiria nuo tinkamų vartoti. G. Zagrebnevienės teigimu, norėdami  grybus išsaugoti ilgesniam laikui, konservuojame ir džioviname, tačiau pasirinkus netinkamą konservavimo būdą, grybų indelyje gali pasigaminti ir sveikatai pavojingas, net mirtinas nuodas – botulotoksinas.

REKLAMA

Pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–36 valandų suvalgius maisto, kuriame yra botulotoksino.

Slaptasis ligos periodas gali tęstis nuo 2 valandų iki 8 dienų. Pradiniai ligos simptomai: pykinimas, žarnyno spazmai, viduriavimas, kartais – karščiavimas.  

Ankstyvi neurologiniai simptomai: sutrikęs regėjimas, dvejinimasis, ptozė (viršutinio voko užkritimas), akies raumenų paralyžius, kalbos, rijimo sutrikimai.  Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų, vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas.

Nesuteikus pagalbos, žmogus ligonis gali mirti. Panašūs simptomai paprastai pasireiškia visiems valgiusiems tą patį maistą.Clostridium botulinum – tai anaerobinė, sporas sudaranti gram teigiama lazdelė. Bakterijų ir jų sporų randama dirvožemyje, vandens nuosėdose, net žuvyse. Cl. botulinum bakterijas gamtoje platina įvairūs gyvūnai.

Jos geriausiai dauginasi aplinkoje, kur nėra deguonies arba jo kiekis labai mažas. Patekusios į nepalankias bakterijoms sąlygas, jos virsta sporomis, kurių randama dirvožemyje. Jomis gali būti užteršti grybai, daržovės, netgi medus. Sporos labai atsparios aukštos temperatūros poveikiui. Virimo temperatūrą (100º C) jos gali išlaikyti 5 valandas.

Maiste, kuris laikomas 15–20 laipsnių temperatūroje, bedeguonėje aplinkoje, kai nepakankama druskos, cukraus ar rūgšties koncentracija, bakterijos pradeda daugintis ir gaminti nuodą. Toksinas jautrus karščiui, o nukenksminamas 85ºC temperatūroje per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Gyd. G. Zagrebnevienė pateikia keletą patarimų:

REKLAMA

Paruoštus konservus, rūkytus, vytinamus mėsos gaminius laikykite ne aukštesnėje kaip +10 laipsnių temperatūroje. Prieš vartojimą bet kokius namuose gamintus konservus patartina pakaitinti 10 minučių, net jei neišpūstas dangtelis.

Nevalgykite konservų, kurių dangtelis išsipūtęs. Toksinui neutralizuoti tokius konservus ir stiklainį reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti.

Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams, kuo skubiau kreipkitės pas gydytoją.  

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

TV3 Žinios. Profesorius Kasiulevičius įvardijo Lietuvos ir pasaulio galimus scenarijus dėl koronaviruso
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Profesorius Kasiulevičius įvardijo Lietuvos ir pasaulio galimus scenarijus dėl koronaviruso
DABAR RODOMA
Nepaprasta prieglaudoje gyvenančio keturkojo istorija: visus pasitinka su šypsena
DABAR RODOMA
Sunku patikėti: išsitraukė kamerą pamačius, kaip moteris pilasi kurą
DABAR RODOMA
Farai. „Farų“ operatorius tapo neblaivaus taksisto įniršio taikiniu: tokio protrūkio nesitikėjo
DABAR RODOMA
Moterys parduotuvėje susimušė dėl tualetinio popieriaus: pamatykite vaizdo įrašą
DABAR RODOMA
Užfiksuotas smurto protrūkis vienoje Lietuvos mokykloje
DABAR RODOMA
Farai. Pamatę, kas po avarijos liko iš BMW, pareigūnai liko priblokšti: išgirdo fantastinę istoriją
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Vaikų teisės su tarnybomis laužėsi į butą: mama ir dukra laukė susigūžusios
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Alkoholikės mama kreipėsi į politikus: maldauja dukrą gydyti priverstinai
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Maldeikienė parodė jautriausią savo pusę: prakalbo apie tėčio mirtį
REKLAMA
Šaltibarščiai (Nuotr. Baltoje lekštėje)
„Nežinau kaip ruošiami tradiciniai šaltibarščiai, juos gaminu taip, kaip išmokė mane mama. Pati jų nemėgstu,  bet vyras mielai atsigaivina šaltibarščiais ir visada ...
Padažai koldūnams (nuotr. Organizatorių)
Praėjusio sekmadienio TV3 laida „La Maistas“ ko gero, labiausiai patiko vaikams – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia Karolina gamino įvairiausius ...
Vištienos kotletai (Nuotr. Gamink su Audrone)
„Pietums, o gal vakarienei rekomenduoju išsikepti kotletukų. Taip, kotletukai išties kitokie nei mes įpratę kepti, nes jie su varške. Patarčiau visus komentuojančius ...
Šaldytuvas (nuotr. shutterstock.com)
Dėl karantino pasikeitė daugelio žmonių apsipirkinėjimo įpročiai: dabar stengiamasi apsipirkti taip, kad produktų užtektų kuo ilgesniam laikui ir nereikėtų dažnai keliauti į ...
Mieliniai blynai (Nuotr. worldrecipes.eu)
Sekmadienį trokštate nustebinti šeimą gardžiais gaminiais? Tuomet leiskite sau paeksperimentuoti ir namuose išsikepkite gardžių blynų. Ingredientai: 500 mililitrų šilto pieno; ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų