REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Gajanai smogė itin stipri ir reta vėžio forma (nuotr. asm. archyvo)

Beveik visą savo gyvenimą Lietuvoje gyvenanti iš Armėnijos kilusi Gayane Mkrtchyan (32) nuotraukose plačiai šypsosi ir spinduliuoja savo nuoširdumu. O dar prieš kurį laiką moteris išgyveno patį gražiausią savo laikotarpį – piršlybas. Deja, būtent tada gyvenimas jai nusprendė atsiųsti sunkią ligą, kurios gydymui surinkti pinigus medikai davė apie 10 dienų. 

13

Beveik visą savo gyvenimą Lietuvoje gyvenanti iš Armėnijos kilusi Gayane Mkrtchyan (32) nuotraukose plačiai šypsosi ir spinduliuoja savo nuoširdumu. O dar prieš kurį laiką moteris išgyveno patį gražiausią savo laikotarpį – piršlybas. Deja, būtent tada gyvenimas jai nusprendė atsiųsti sunkią ligą, kurios gydymui surinkti pinigus medikai davė apie 10 dienų. 

REKLAMA

Kaip jau tikriausiai supratote, Gajana (Gayane) yra kilusi iš Armėnijos, bet jos tėtis dar 1987 metais atvažiavo į Lietuvą ir čia įsidarbino policijoje. Taip paskui šeimos galvą į Lietuvą atkeliavo ir jo žmona su judviejų dukrelę – tuomet aštuonių mėnesių Gajana.

Šiandien Gajanai jau yra 32-eji, o susitikti su ja atvažiuojame į Vilniuje įsikūrusius Valakampių socialinių paslaugų namus. Būtent čia bėga Gajanos dienos, čia ji dirba ir padeda sergantiems žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš septynerius metus Gajanos mama susirgo krūties vėžiu, o tuomet merginai teko vienu metu ne tik mokytis, bet ir dirbti, prižiūrėti mamą. Būtent dėl mokslų Gajana ieškojo naktinio darbo, todėl darbas Valakampiuose nuo ketvirtos valandos dienos iki kitos dienos ryto Gajanai tiko idealiai. Taip nejučiomis ji čia ir liko.

REKLAMA

Ir nors Gajana kiekvieną dieną padeda aplink esantiems žmonėms ir it vijurkas sukasi socialinių paslaugų namų koridoriais, vis dėlto šiai dienai Gajana kreipiasi į visus. Ir sukaupusi visą įmanomą drąsą, ji šiandien pagalbos prašo sau.

Vietoj romantiškų piršlybų – mėlynės

Sveikatos problemos Gajaną pradėjo kankinti prieš daugiau nei 1,5 metų. Ir kaip bebūtų liūdna, jos atsirado pačiu netinkamiausiu gyvenimo laiku – per Gajanos ir jos vyro piršlybas.

„Paprašiau direktorės neapmokamų atostogų, mes su vyru vis kalbėjome apie vestuves. Nuvažiavome pas mano vyro tėvus į Armėniją ir ten jis man pasipiršo. Būtent tada man atsirado ant kojų mėlynės, jos buvo tokios didelės... Nuo klubo iki kelio, kas pamatydavo, sakydavo, kad atrodo tarsi būtų stipriai sumušta“, – prisimena moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus Gajana ėmė stipriai karščiuoti, tačiau viešėdama Armėnijoje, ji nutarė pas medikus geriau apsilankyti Lietuvoje, kai grįš iš kelionės, mat čia ji turėjo visas garantijas.

Kraujas nieko nerodė

Grįžusi iš kelionės, Gajana iš karto nuskubėjo į polikliniką, kur jai buvo atliktas kraujo tyrimas. Jis nieko blogo neparodė – kraujas atrodė geras.

„Kitų tyrimų gydytoja ir nesakė darytis, išleido namo. Mėlynės ant kojų praėjo, tačiau po gero pusmečio jos ir vėl atsirado. Šį kartą šalia jų buvo ir bėrimas, ar tai susiję vienas su kitu, nežinau, bet bėrimas buvo labai smulkus, niežtintis ir beveik nematomas“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apsilankius poliklinikoje Gajanai pasakė tik tiek, kad jos kraujas yra tikrai geras. Po šio apsilankymo atsirado ir dar vienas prastos sveikatos simptomas – moteriai ant kaklo vis išlįsdavo limfmazgis, kuris pulsuodavo taip stipriai, kad trūkčiodavo net akis.

„Gydytojai iki tol kitų tyrimų ir nedarė, todėl susisiekiau su vyro teta, kuri turėjo pažįstamų gydytojų. Jiems nusiunčiau mėlynių nuotraukas, o jie man pasakė tris tyrimus, kuriuos man reikėjo pasidaryti. Parodžiau tuos tyrimus poliklinikos gydytojai, bet ji apie tokius nebuvo girdėjusi“, – pasakoja moteris.

Dėl pulsuojančio limfmazgio kakle, gydytoja Gajanai išrašė vitaminų. Kalbėdama dabar moteris tik priduria – „Dabar jau žinau, kad man vitaminų iš viso nebuvo galima gerti“.

REKLAMA

Pateko į lemtingą avariją

Prieš pusę metų Gajanos gyvenimą sukrėtė dar viena nelaimė – ji kartu su savo vyru pateko į automobilio avariją. Jos metu moters vyro vairuojamas automobilis susidūrė su ant kelio išbėgusiu didžiuliu šunimi. Tuomet Gajanai lūžo stuburas.

Po avarijos Gajana gulėjo vienoje Vilniaus ligoninėje, tačiau ten po stuburo lūžio medikams net nešovė į galvą patikrinti moters vidaus organus.

Po kurio laiko jai pradėjo bėgti kraujas iš nosies, todėl greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ją nuvežė į kitą ligoninę.

„Čia medikai pastebėjo ant kepenų darinį, paklausė, ar sutinku daryti kompiuterinę tomografiją. Tuo metu man buvo lūžęs stuburas, todėl ne tiek daug dėmesio skyriau kitiems organams“, – priduria ji.

REKLAMA

Burnoje – dar vienas darinys

Dabar Gajana prisimena, kad tos dvi valandos, kuomet ji laukė kompiuterinės tomografijos, jai atrodė tarsi pragaras. „Ištisai verkiau, laikydama vyro ranką“, – sako ji.

Kompiuterinė tomografija nieko blogo neparodė. Medikai Gajanai nustatė kepenų hemangiomą ( red. gerybinis kraujagyslių navikas, kuris jokių simptomų nesukelia). Gydytojai rekomendavo stebėti šį darinį ir tiek.

Tuo pat metu gydytojai aptiko ir darinį moters burnoje, tačiau Gajanai taip rūpėjo jos lūžęs stuburas, kad siūlomos medikų biopsijos ji tuomet atsisakė.

„Vieną dieną pastebėjau, kad man yra sunku ryti, priėjau prie veidrodžio ir pamačiau, kad darinys burnoje užaugo iš viršaus. Priminė lyg anginą, todėl kreipiausi vėl į polikliniką, ten gydytojai labai piktai mane sutiko, o priedo man prasidėjo ir dešinėje klubo skausmai, naktiniai prakaitavimai“, – atvirai pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedelsiant ir vėl užsirašius vizitui poliklinikoje, Gajana pas gydytoją laukė daugiau nei dvi valandas, nors vizitas buvo numatytas antrai valandai, ją priėmė tik vakarop. Visą tą laiką moteris privalėjo kęsti itin didelius dūrius klubo šone.

Burnoje – piktybinis navikas

Kai galiausiai gydytoja poliklinikoje priėmė Gajaną, čia prasidėjo dar vienas siuntimų maratonas. Ši gydytoja nusiuntė moterį pas kitą gydytoją poliklinikoje, kad būtų apžiūrėtas darinys. O ji nusiuntė Gajaną į kitą Vilniaus ligoninę tam, kad būtų atlikta darinio burnoje biopsija.

Medikai Gajanai atsiimti atsakymų rekomendavo ateiti po mėnesio.

„Tiek laukti aš negalėjau, supratau, kad čia yra tikrai rimta. Mano vyras net klausė, ar galima sumokėti ir gauti greičiau atsakymą, bet gydytojai patikino, kad tikrai ne“, – patikina Gajana.

REKLAMA

Jausdamasi visiškai bejėgė, Gajana kartu su vyru nusprendė išsiregistruoti iš buvusios poliklinikos ir užsiregistravo kitoje privačioje klinikoje „MediCA klinika“ pas gydytoją Iriną Goldiną. Būtent ši gydytoja Gajanai pirmoji pasakė, kad jos situacija yra labai rimta.

„Ji man pasakė, kad kiekviena diena man yra labai svarbi, todėl reikia bandyti kaip įmanoma greičiau sužinoti biopsijos rezultatus. Kaip tik prisiminiau gydytoją, kuri gydė mano mamą, kai ji sirgo vėžiu ir nuėjusi pas ją, paprašiau pažiūrėti, ar nėra mano biopsijos rezultatų“, – prisimena moteris.

Pažiūrėjusi į kompiuterį, gydytoja kaip reikiant nustebo – Gajanos tyrimų rezultatai buvo jau dvi savaites, o moteriai to niekas nepranešė. O ir rezultatai buvo iš tiesų nieko gero nežadantys – piktybinis seilių liaukų navikas.

REKLAMA

Kepenyse – dar keturi dariniai

Netrukus Gajanai buvo paskirta gydytoja ir jau planuojama operacija, bet prieš ją reikėjo atlikti minkštųjų audinių MRT tyrimą. Tačiau nuvažiavus jam užsiregistruoti, išaiškėjo, kad tokį tyrimą Gajanai atlikti gali tik sausio mėnesį.

„Mes negalėjome tiek laukti, nusipirkau bilietus į Armėniją ir išskridau. Ten gydytojai žaibišku greičiu atliko man dvi biopsijas, kompiuterinę tomografiją.

Per tą laiką spėjau grįžti atgal į Lietuvą, o man čia iki šiol reiktų laukti atsakymų su piktybiniu naviku. Žmogui gyvybė galima gal išgelbėti, o čia sėdi ir lauki“, – svarsto pašnekovė.

Armėnijoje Gajanos laukė dar liūdnesnės žinios. Čia moteriai nustatė ne tik dviejų centimetrų seilių liaukų naviką, bet taip pat aptiko ir kepenų metastazes – keturis darinius, kurių vienas yra net šešių centimetrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydymui reikia beveik 40 tūkst. eurų

Armėnijoje kepenų metastazės yra gydomos sunkiai, tačiau Gajanos gydytojas susisiekė su Europos medikais ir čia moteriai nušvito viltis – gydymui ją priimti galėtų klinika Vokietijoje.

Susisiekus su gydytojais, Gajana sužinojo, kad gydymui Vokietijoje eilių nėra – ją priimtų per savaitę. Šiandien susisiekusi su medikais, Gajana sužinojo, kad jai reikalinga skubi chemoterapija, o praėjus 2 mėnesiams, jai būtų atlikta ir operacija.

Prieš tai Gajana pasiteiravo dėl operacijos ir Vilniuje, tačiau gydytojai patikino, kad šiuo metu pas juos eilės yra didžiulės.

Vienintelė kliūtis į Gajanos pasveikimo kelią – 38 tūkst. eurų – tiek kainuoja gydymas Vokietijoje. Pradžiai Gajanai reiktų sumokėti 18 tūkst. eurų, o vėliau ir likusią sumą.

REKLAMA

Todėl moteris, sukaupusi visą savo drąsą, nuoširdžiai kreipiasi į visuomenę ir kukliai prašo pagalbos.

„Gydytojai man sakė, kad yra svarbi kiekviena diena, todėl jie man davė septynias, dešimt dienų, kad surinkčiau bent dalį pinigų ir aš atvažiuočiau į Vokietiją“, – prasitaria ji.

Neblėstanti viltis

10 dienų – tiek laiko turi vos 32-ejų metų sulaukusi Gajana. Nors gyvenimas moteriai vietoj ilgai planuotų vestuvių numetė negailestingą diagnozę, moteris vis dar nepraranda vilties ir plačiai šypsodamasi sako, kad dabar ji vertina kiekvieną naują gyvenimo dieną.

„Dabar daugiau vaikštau, viską labiau permąstau. Jeigu ne mano vyras, aš tikrai to visko viena neatlaikyčiau. Jis tiki, kad viskas bus gerai, o kartu su juo tuo imu tikėti ir aš“, – su viltimi kalba Gajana.

Jeigu ir jūs norite prisidėti prie Gajanos galimybės išgyventi, tai galite padaryti šiuo būdu:

Gavėjas: Gayane Mkrtchyan

Banko sąskaita: LT264010051001343281

Paskirtis: Gajanos gydymui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų