REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios granulės sugeria drėgmę ir labai primena silikoninius pakelius naujuose batuose. Ligoninės jau ne kartą buvo įspėtos, kad jų suvalgius viskas gali baigtis mirtimi.

Šios granulės sugeria drėgmę ir labai primena silikoninius pakelius naujuose batuose. Ligoninės jau ne kartą buvo įspėtos, kad jų suvalgius viskas gali baigtis mirtimi.

REKLAMA

Tačiau žmonės vis dar miršta, nes ligoninių darbuotojai šių rekomendacijų nepriėmė rimtai.

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba dabar sako, kad jos turėtų būti naudojamos tik „išskirtiniais atvejais“, rašoma dailymail.co.uk. 

Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba įspėja ligonines, kad būtų tuoj pat nutrauktas sugeriamųjų granulių naudojamas – jų suvalgę miršta žmonės.

Nuo 2017 metų iki dabar per klaidą granulių pakelius suvalgę mirė du žmonės.

Pranešama, kad pacientai – dažnai silpnos būklės ar sutrikusio mąstymo žmonės – šių granulių arba užsibarstė ant maisto, kaip druskos, arba jas valgė iš šlapimui ar vandeniui skirtų indų. Nuo 2011 iki 2017 metų buvo užfiksuota penkiolika mirčių dėl tos pačios priežasties, tuomet ir buvo išduotos šios rekomendacijos ligoninėms.

Dabar ligoninėms išsiųstame įspėjime rašoma, kad sugeriamosios priemonės neturėtų būti naudojamos, nebent „išskirtinėmis aplinkybėmis“.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie pranešimai apie incidentus ir apie ligoninių įsigyjamus produktus rodo, kad medikai pasitiki vietiniais informavimo apie šį pavojų šaltiniais, ir nepermąsto to, kaip patys naudoja šias priemones.“ – skelbia „Independent“. – „Dėl šių incidentų paskelbto naujos taisyklės, sugriežtinančios polimero gelių naudojimą, kuris leidžiamas tik išskirtinėmis sąlygomis, infekcijų kontrolės tikslais, ir visos šias priemones dar vis naudojančios įstaigos privalo nusistatyti naujas taisykles, kuriomis būtų griežtai ribojamos jų naudojimas.“

REKLAMA

Šios granulės, labai primenančios tas, kurias randame silikoniniuose pakeliuose naujuose batuose, naudojamos tam, kad ligoninės neišsipiltų skysčiai, arba kad nepasklistų jau išpilti skysčiai. Jos yra pagamintos iš chemikalų, kuriuos valgyti yra pavojinga – iš granulių susiformuoja gumulai, kurie gali užstrigti gerklėje.

2017 metais ligoninės buvo įspėtos, kad vieną tokį granulių pakelį, paliktą tuščiame šlapimui skirtame inde palatoje, suvalgęs pacientas užspringo.

Tačiau į rekomendacijas dėmesį atkreipė ne visos sveikatos priežiūros įstaigos, ir nuo to laiko užregistruotos dar dvi mirtys dėl tos pačios priežasties. Keletu atveju dėl to mirę pacientai buvo perkelti jaunesnių, apie granulių galimai keliamą pavojų nežinančių, darbuotojų priežiūron. Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos įstaigoms dabar liepta uždrausti darbuotojams tokias granules pirkti be vadovų leidimo. Pasak „Independent“, po 2020 metų birželio jos nebebus naudojamos jokiose ligoninės, sveikatos priežiūros įstaigose ir psichikos sveikatos centruose arba bus naudojamos tik specialiai tam apmokytų darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų