REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Lietuvaitė Violina perspėja neapsaugoti populiaria sulčių programa  (nuotr. asm. archyvo)

Šveicarijoje jau kuris laikas gyvenanti lietuvaitė Violina nebegali tylėti – populiari detoksinė sulčių programa kaip reikiant sugadino jos sveikatą. Kaip ji pati sako, tokia programa išbraukė du mėnesius jos gyvenimo, todėl dabar ji nori perspėti ir visas kitas moteris.

5

Šveicarijoje jau kuris laikas gyvenanti lietuvaitė Violina nebegali tylėti – populiari detoksinė sulčių programa kaip reikiant sugadino jos sveikatą. Kaip ji pati sako, tokia programa išbraukė du mėnesius jos gyvenimo, todėl dabar ji nori perspėti ir visas kitas moteris.

REKLAMA

Užsienyje moterų tarpe populiari detoksinė sulčių programa vadinasi „Juiceplus+“. Tai yra kapsulės, kurių gamintojas tikina, kad jos yra sudarytos iš natūralių uogų, daržovių ir vaisių.

Nemažai moterų platina šios kompanijos sultis ir nuolatos siūlo programą išbandyti ir kitoms. Violinai prie programos pasiūlė prisijungti jos pilateso trenerė.

„Ji sakė, kad mano gyvenimas pasikeis, svoris kris. Nors man buvo aktualiau pagerinti savo savijautą, ne svorį.

Esmė yra ta, kad norint pasiekti rezultatų, jūs turite laikytis tam tikrų mitybos ir gyvenimo principų. Aš tokių laikiausi jau ir prieš pradedant viską. Ir apskritai, gėriau tas kapsules tik dėl savo sveikatos pagerėjimo“, – patikina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikata suprastėjo jau po mėnesio

Dėl geresnio efekto platintoja Violinai rekomendavo imti „premium“ programą, kurioje yra visi trys komponentai – trys dėžutės kapsulių. Nieko nelaukusi, Violina pradėjo naudoti šią programą ir kaip ji pati sako, pirmas porą savaičių ji nejautė jokių pasikeitimų.

REKLAMA

Tačiau po mėnesio Violina ėmė jaustis prastai, jos sveikata sušlubavo.

„Viskas pasireiškė kažkur po mėnesio laiko kapsulių vartojimo. Aš nemoku apsakyti, kas darėsi su manimi. Galvojau, kad išprotėsiu, prasidėjo kosminiai galvos skausmai. Migrena buvo maksimalaus lygio, veide pradėjo rodytis žaizdos“, – pasakoja mergina.

Susisiekus su platintoja, merginai ji pasiūlė gerti daug vandens ir laukti, kol praeis detoksikacija. Tačiau tokios problemos, kamavusius merginą, nebuvo vienintelės. Violinai prasidėjo panikos atakos.

„Kai tu realiai sėdi ant sofos, esi rami ir dėl nieko nesirūpini, bet tiesiog staiga pradeda imti bijoti ir drebėti. Man neleido nutraukti kurso, nes sakė, kad jeigu nutrauksiu, tai detoksikcija nebeįvyks. Praslinko antras mėnuo mano gyvenimo, kol pasakiau stop šiai nesąmonei“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Atsirado ir daugiau nukentėjusių moterų

Pasidalinusi savo istorija viešoje erdvėje, Violina gavo ir žinučių iš kitų merginų. Jos skundėsi taip pat nukentėjusios nuo šios programos.

„Porą kartų išgėrus, mane pradėjo pykinti, skrandis nebedirbo. O man pripasakojo pasakų, kaip jums, kokios kapsulės nuostabios ir kaip padeda“, – rašė viena iš merginų Violinai.

Dar kita mergina Violinai prasitarė, kad ji negalėjo išlipti net iš lovos:

„Man buvo labai bloga, nenorėjau net iš lovos išlipti, iš viso neturėjau energijos. Valgiau kaip už du, gulėjau ir tingėdavau net vaikus į lauką išvesti. Priaugau šešis kilogramus. Nutraukiau šių vitaminų vartojimą ir vėl viskas grįžo į senas vėžias“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, sužinojusi ir pamačiusi, ką tokia programa padarė Violinai, ją platinti atsisakė net ir moteris, kuri pasiūlė šią programą merginai.

Pati Violina sako, kad ji nutarė kalbėti garsiai, norint įspėti kitas merginas neužkibti ant populiaraus verslo kabliuko.

„Mano tikslas yra įspėti, kad taip gali nutikti, žiūrėkite į tai atsargiau. Tai yra viso labo eilinis tinklinis ir piramidinis marketingas“, – priduria Violina.

Rekomenduojami, kai nustatomas medžiagų trūkumas

Susisiekus su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų dietologe Evelina Cikanavičiūte, gydytoja plačiau pakomentavo apie papildų vartojimą ir galimas pasekmes. 

REKLAMA

„Klinikinėje praktikoje vitaminų, mineralinių medžiagų ar kitokie papildai rekomenduojami tada, kai yra laboratorinių tyrimų pagalba nustatytas arba kliniškai įtariamas konkrečių elementų trūkumas. Tokiais atvejais gali būti skiriami monopreparatai, kelių elementų kompleksiniai arba multivitaminų preparatai“, – sako ji. 

Kaip pavyzdį, gydytoja pateikia kelis atvejus. Pavyzdžiui, diagnozavus D vitamino trūkumą, skiriamas D3 vitamino monopreparatas. O nesant D vitamino trūkumui, rekomenduojama palaikomasis D3 vitamino papildo vartojimas nuo spalio iki balandžio mėnesio, kas gali būti vadinama D vitamino trūkumo profilaktika. 

REKLAMA

„Yra situacijų, kai skiriama kelių elementų kompleksas. Pavyzdžiui, nustačius mišrios kilmės mažakraujystę, gali būti skirtas geležies, B12 vitamino, folio rūgšties ir C vitamino kompleksas“, – patikina E. Cikanavičiūtė. 

Gydytojos dietologės teigimu, kartais papildai rekomenduojami, pasireiškiant tam tikriems klinikiniams simptomams ar sutrikimams:

„Pavyzdžiui, omega 3 riebalų rūgštys skiriamos nustačius kraujo riebalų koncentracijos padidėjimą. Žuvų taukų papildai taip pat rutiniškai gali būti rekomenduojami ir tokiu atveju, jei žmogaus dietoje nėra pakankamai jūrinės žuvies. 

Tokiam žmogui pagrindinis žuvinės kilmės omega 3 riebalų rūgščių eikozapentaeno ir dokozaheksaeno šaltinis tampa žuvų taukai“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perspėja būti sąmoningiems ir atsakingiems

O štai multivitaminai – vitaminų ir mineralinių medžiagų kompleksai skiriami tais atvejais, kai tiek dėl ligos sukeltų (pavyzdžiui, žmogui pašalinta dalis plonojo žarnyno dėl buvusios trombozės), tiek dėl fiziologiškų (pavyzdžiui, dėl senėjimo proceso bloga dantų būklė) priežasčių suvalgytas maistas tik iš dalies įsisavinamas arba žmogus nesuvalgo pakankamai maisto arba pati dieta yra skurdi dėl įvairių objektyvių ar subjektyvių priežasčių.

„Tuomet žmogus nesuvartoja arba neįsisavina ne tik reikiamo jam kiekio pagrindinių maistinių medžiagų, bet ir vitaminų bei mineralinių medžiagų”,  – kalba pašnekovė. 

REKLAMA

Gydytojo paskyrimu papildai taip pat gali būti rekomenduojami esant laikinam maistinių medžiagų poreikio padidėjimui, pavyzdžiui, nėštumo ar žindymo periodu.

Tačiau E. Cikanavičiūtė akcentuoja, jog prieš vartojant papildus visada rekomenduojama pasitarti su gydytoju, atlikti labaratorinius tyrimus siekiant įvertinti galimą vitaminų, mineralinių medžiagų trūkumą.

Nėra rekomenduojama savarankiškai rinktis papildus, juolab tuos, kurie pardavinėjami ne vaistinėse ir neretai pasižymi labai tikslingu ir agresyviu marketingu.

Mat jokie papildai nėra skiriami niekaip nepamatuojamais tikslais, tokiais kaip „pagerinti savijautą“; „sustiprinti sveikatą“; „sustiprinti imunitetą“ ar „detoksikuoti ir apsisaugoti nuo ligų“. 

„Svarbu būti sąmoningiems ir atsakingai rūpintis savo sveikata, daugiau dėmesio skiriant visavertei subalansuotai dietai ir sveikam gyvenimo būdui. Visgi, jei savarankiškai nusprendėte vartoti papildą ne vaistinėje, o kitose prekyvietėje, būtinai patikrinkite, ar jis notifikuotas ir platinamas legaliai“, – perspėja dietologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų