REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pasaulyje autizmo spektro sutrikimas diagnozuojamas vidutiniškai 1 iš 68 vaikų, Lietuvoje šio sutrikimo atvejų taip pat daugėja. Raidos sutrikimų turintys vaikai ir jų šeimos vis dar stokoja ne tik profesionalios pagalbos, bet ir galimybių įsitrauktį į socialines, kultūrines bei sportines veiklas. 

Pasaulyje autizmo spektro sutrikimas diagnozuojamas vidutiniškai 1 iš 68 vaikų, Lietuvoje šio sutrikimo atvejų taip pat daugėja. Raidos sutrikimų turintys vaikai ir jų šeimos vis dar stokoja ne tik profesionalios pagalbos, bet ir galimybių įsitrauktį į socialines, kultūrines bei sportines veiklas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šių vaikų ugdymas, fizinis lavinimas reikalauja tam tikrų metodų, išskirtinio dėmesio bei didesnių pastangų dėl šiems vaikams būdingų savybių: socialinio suvokimo, gebėjimo bendrauti problemų, mokymosi ir pažintinės veiklos sunkumų, didelio nuolat patiriamo streso, elgesio ir emocijų reguliavimo, judesių planavimo problemų. Fizinio aktyvumo paslaugos psichosocialinę negalią ir intelekto sutrikimus turintiems vaikams Lietuvoje teikiamos fragmentiškai. Todėl VŠĮ „Švietimo pagalbos projektai“ iniciatyva buvo pradėtas įgyvendinti projektas „Fizinių gebėjimų stiprinimas autizmo spektro ir raidos sutrikimų turintiems vaikams“, kuriame dalyvauja 3-12 metų vaikai. Projektas finansuojamas Sporto fondo lėšomis“ – pasakoja VŠĮ „Švietimo pagalbos projektai“ direktorė Ilona Totoraitė. 

REKLAMA

„Pasak amerikiečių mokslininkų, nuo smegenų plastiškumo ypač priklauso vaiko gebėjimas mokytis. Suteikti reikiamą pagalbą vaikui reikia kaip įmanoma anksčiau, vos sužinojus diagnozę ar įtarus esant sutrikimų – tada bus galima pasinaudoti smegenų plastiškumu ir ypatinguoju vaikystės gebėjimu mokytis. Kuo didesnę pažangą padarys raidos sutrikimų turintis vaikas, tuo mažiau negalių jis turės ir galės gyventi labiau pilnavertį gyvenimą ateityje. 

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai du kartus per savaitę dešimt mėnesių dalyvaus fizinio aktyvumo užsiėmimuose pagal specialiai pritaikytą programą. Jiems padės specialistų komanda, sudaryta iš kineziterapeutų, psichologų, fizinio rengimo trenerių“- pasakoja komandai talkinanti klinikinė psichologė Ingrida Černiauskienė. 

„Pirmieji veiklos mėnesiai parodė, kad yra didelis tokių paslaugų poreikis. Įprastai šie vaikai sunkiai supranta ar vykdo nurodymus, nepritampa grupėje, todėl taikome vizualinės pagalbos sistemą. Kiekvienam vaikui sudaromas individualus vaizdinis užsiėmimo tvarkaraštis, kuriame vaikas mato, kokias veiklas reikės atlikti, kada bus pradžia, pabaiga ar pertrauka. Taikome pagal vaikų amžių sukurtas motyvavimo ir „atlygio“ sistemas, įvairias sensorinės integracijos priemones. Pastebime, kad geriau sekasi vaikams, kurie jau ankstyvame amžiuje gavo kryptingą, taikomosios elgesio terapijos principais pagrįstą pagalbą,“ - teigia Ilona Totoraitė 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita numatyta projekto veikla – raidos sutrikimų turinčių vaikų mokymas plaukti. JAV Autizmo asociacijos duomenimis, 91 proc. atvejų autistiškų vaikų mirties dėl nelaimingo atsitikimo priežastis yra skendimas (vaikams pabėgus, ar atsitraukus savarankiškai iš saugios aplinkos). Lietuvoje apie tai beveik nekalbama, retsykiais spaudos pranešimuose apie vaikų skendimo atvejus paminima, kad vaikas turėjo vienokių ar kitokių raidos sutrikimų. Tokiems vaikams sunku patekti į mokymosi plaukti grupes, kai kurie baseinai vengia juos priimti, juos išmokyti plaukti reikia daug laiko ir pastangų. Todėl tikimės, kad galėsime padėti kelioms dešimtims vaikų įveikti vandens baimę ir išmokyti juos saugiai jaustis vandenyje,- sako iniciatyvos rengėja. 

Norinčius prisidėti prie šios veiklos ir daugiau sužinoti apie pagalbos vaikams galimybes kviečiame į diskusiją „Raidos sutrikimų turinčių vaikų fizinių gebėjimų stiprinimas: iššūkiai ir galimybės“, kuri vyks lapkričio 13 d. (penktadienį) 14 val. Sporto ir renginių salėje, Vilkpėdės g. 20 A.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų