REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skydliaukės vėžys nėra labai paplitusi onkologinė liga. Lietuvoje skydliaukės vėžys kasmet nustatomas apie 300 žmonių. Moteris šis liga pažeidžia dažniau nei vyrus. Skydliaukės vėžiu daugiausia serga vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės.

Skydliaukės vėžys nėra labai paplitusi onkologinė liga. Lietuvoje skydliaukės vėžys kasmet nustatomas apie 300 žmonių. Moteris šis liga pažeidžia dažniau nei vyrus. Skydliaukės vėžiu daugiausia serga vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės.

REKLAMA

Kas yra skydliaukė?

Skydliauke vadinama maža liauka priekinėje kaklo dalyje. Ją sudaro dvi į drugelį panašios skiltys arba dalys. Jeigu skydliaukė normali, paprastai jos nejaučiate.

Skydliaukėje yra dviejų rūšių ląstelių: folikulinių ir C ląstelių. Folikulinės ląstelės atsakingos už skydliaukės hormonų gamybą. C ląstelės gamina kalcitoniną, t. y. hormoną, kuris padeda reguliuoti kalcio kiekį kraujyje.

Skydliaukės vėžio rūšys

Skydliaukės vėžys prasideda, kai ląstelės skydliaukėje ima kisti, nevaldomai daugintis ir formuotis į darinį, vadinamą augliu. Auglys gali būti vėžinis arba gerybinis. Vėžinis auglys yra piktybinis, tai reiškia, kad jis gali išplisti į kitas kūno dalis. Jeigu auglys gerybinis, jis neišplinta. Skydliaukės vėžiai dar vadinami mazgeliais, 90 proc. visų skydliaukės mazgelių yra gerybiniai.

REKLAMA
REKLAMA

Skiriamos keturios pagrindinės skydliaukės vėžio rūšys:

Papilinis skydliaukės vėžys – labiausiai paplitusi skydliaukės vėžio rūšis. Papilinis skydliaukės vėžys išsivysto iš folikulinių ląstelių. Jis auga labai lėtai. Dažniausiai aptinkamas vienoje skiltyje.

REKLAMA

Papilinis skydliaukės vėžys yra diferencijuotas skydliaukės vėžys, t. y. žiūrint pro mikroskopą navikas labai panašus į normalų skydliaukės audinį. Papiliniu skydliaukės vėžiu dažniau serga moterys. Liga paprastai nustatoma jaunesniems žmonėms. Šis vėžys kartais gali išplisti į  kaklo ar arčiau skydliaukės esančius limfmazgius.

Folikulinis skydliaukės vėžys – retesnė skydliaukės vėžio rūšis, dažniau nustatoma pagyvenusiems žmonėms. Folikulinis skydliaukės vėžys taip pat išsivysto iš folikulinių ląstelių ir paprastai auga lėtai. Folikulinis skydliaukės vėžys irgi yra diferencijuotas skydliaukės vėžys. Folikulinis skydliaukės vėžys kartais išplinta į kitus organus, dažniausiai į plaučius ar kaulus.

REKLAMA
REKLAMA

Šios dvi vėžio rūšys labai dažnai pagydomos, ypač jei nustatomos anksti ir jaunesniems nei 45 metų žmonėms. Papiliniai ir folikuliniai skydliaukės vėžiai sudaro 80–90 proc. visų vėžinių skydliaukės ligų.

Medulinis skydliaukės vėžys – reta skydliaukės vėžio rūšis. Medulinis skydliaukės vėžys išsivysto iš C ląstelių. Apie ketvirtadalį (25 proc.) medulinių skydliaukės vėžių sukelia mutavęs genas, paveldimas šeimoje iš kartos į kartą. Šis navikas labai mažai arba ir visai nepanašus į normalų skydliaukės audinį.

Jeigu medulinis skydliaukės vėžys aptinkamas ir gydomas, kol jis dar neišplitęs į kitus organus, ligą galima suvaldyti. Medulinis skydliaukės vėžys sudaro apie 5 proc. visų skydliaukės vėžių. Medulinis skydliaukės vėžys gali pasklisti į plaučius ar kaulus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anaplastinis skydliaukės vėžys – taip pat reta vėžio rūšis, sudaranti tik apie 2 proc. visų onkologinių skydliaukės ligų. Greitai augantis anaplastinis skydliaukės vėžys išsivysto iš diferencijuoto skydliaukės vėžio arba iš gerybinio skydinės liaukos auglio. Dėl greito augimo anaplastinį vėžį sunkiau sėkmingai gydyti.

Ypač retos skydliaukės vėžio rūšys

Be pagrindinių skydliaukės vėžio rūšių yra ir keletas porūšių, tokių kaip skydliaukės ne Hodžkino limfoma (NHL) ar Hurthle ląstelių vėžys.

Skirtingų rūšių skydliaukės vėžiui taikomi skirtingi gydymo būdai. Sergančiųjų skydliaukės vėžiu pagijimo perspektyvos taip pat skirtingos ir priklauso nuo skydliaukės vėžio rūšies. Tačiau   apskritai perspektyvos geros.

REKLAMA

Skydliaukės vėžio simptomai ir požymiai

Skydliaukės vėžys paprastai  auga lėtai ir iš pradžių nesukelia jokių simptomų, arba atsiradę simptomai gali būti ne vėžio, o visai kitos ligos padarinys. Žmonėms, sergantiems skydliaukės vėžiu, dažnai atsiranda tokių simptomų ar požymių:

Mažas neskausmingas mazgelis kakle arčiau Adomo obuolio.

Balso užkimimas, trunkantis keletą savaičių.

Padidėję kaklo limfmazgiai.

Pasunkėjęs rijimas ar kvėpavimas, nes navikas spaudžia stemplę ar trachėją.

Gerklės ar kaklo skausmas.

Ilgalaikis kosulys, atsiradęs ne dėl peršalimo.

Vėžiniai skydliaukės mazgeliai dažniausiai neskausmingi. Bet ir skausmingą guzelį turėtų patikrinti gydytojas. Į gydytoją reikėtų kreiptis ir tuo atveju, jeigu anksčiau tikrintas guzelis staiga pradėjo didėti. Greičiausiai šių simptomų atsirado ne dėl vėžio, o dėl kitų ligų. Balso užkimimą ar gerklės skausmą tikriausiai sukėlė bakterinė ar virusinė infekcija. Bet jeigu užkimimas ar gerklės skausmas tęsiasi ilgiau nei 3 savaites, būtinai kreipkitės į gydytoją ir išsiaiškinkite priežastis.

REKLAMA

Pastaba: dauguma mazginių darinių skydinėje liaukoje atsiranda ne dėl vėžio. Gal tik 1 iš 20 skydliaukės mazgelių yra piktybinis.

Neįprasti simptomai

Sergant meduliniu skydliaukės vėžiu kartais gali atsirasti gana neįprastų simptomų, tokių kaip viduriavimas ar veido raudimas (išmuša raudonis).

Šiuos simptomus sukelia hormonas kalcitoninas. Kalcitoniną išskiria medulinio skydliaukės vėžio ląstelės. Tai visiškai normalus hormonas, kurio yra kraujyje, tačiau per didelis kalcitonino kiekis ir yra minėtų simptomų priežastis.

Jeigu nerimaujate dėl vienų ar kitų šiame skyriuje aprašytų  simptomų ar požymių, taip pat dėl bet kurių naujai atsiradusių ar pasikeitusių simptomų, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Kuo anksčiau vėžys aptinkamas, tuo lengviau jį gydyti. Ir tuo didesnė tikimybė, kad gydymas bus sėkmingas. Todėl labai svarbu pastebėjus nerimą keliančių simptomų kuo skubiau apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Šaltinis: iveikvezi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų