REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 3-ąją, minima Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena –  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje gyvena maždaug 15 tūkst. neįgalių vaikų. Draugiško požiūrio, veiklos įvairovės ir integracijos galimybių iki šiol trūksta ne tik jiems, bet ir jų tėvams.

Gruodžio 3-ąją, minima Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena –  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje gyvena maždaug 15 tūkst. neįgalių vaikų. Draugiško požiūrio, veiklos įvairovės ir integracijos galimybių iki šiol trūksta ne tik jiems, bet ir jų tėvams.

REKLAMA

Apie tai kalbamės su socialine inovatore Rita Žogele, įkūrusia šokių studiją specialiųjų poreikių turintiems vaikams.

Neįgalieji vaikai yra ypatingi – jie savyje turi labai daug pozityvumo ir motyvacijos gyventi, moka džiaugtis, nori draugauti bei būti pastebėti. Tačiau jiems vis dar sunku rasti vietą darželyje, mokykloje, o būrelių, pritaikytų vaikams su negalia, beveik nėra“, – sakė R. Žogelė.

Ji pastebi, kad Lietuvoje trūksta ne tik neįgaliesiems pritaikytų užsiėmimų, bet ir galimybės susitikti specialiųjų poreikių vaikus auginantiems tėvams.

REKLAMA
REKLAMA

„Neįgalius vaikus auginantiems tėvams taip pat reikia dėmesio, progų socializuotis –  kitu atveju stigma tik didėja, šeimos užsidaro namuose ir pasijaučia dar vienišesnės. Pavyzdžiui, kol vyksta mūsų šokių užsiėmimai, suaugusieji ne tik atsipalaiduoja, bendrauja, bet ir kažkuria prasme suteikia vieni kitiems emocinę pagalbą, taip pat dalijasi naudinga ir jiems aktualia informacija“, – R. Žogelė.

REKLAMA

Tam pritaria ir R. Žogelės studiją „Unikalus šokis“ lankančios 14-metės, fizinę ir protinę negalią turinčios Urtės mama Laura Černiauskienė – moteris sako, kad šeštadienio užsiėmimų ji laukia ne mažiau nei dukra.

„Urtė šokius vaikams su negalia lanko jau ilgiau nei metus – nors pradžioje ji tik stebėdavo kitus vaikučius, šiandien mielai prisijungia pašokti pati, o į pamokėles eina su didžiausiu džiaugsmu. Man jos taip pat labai naudingos – čia galiu susipažinti ir pabendrauti su kitomis neįgalius vaikus auginančiomis mamomis ir tėčiais. Pasidalijame rūpesčiais, padrąsiname vienas kitą, išgirstame naujienų ar net tampame draugais“, – sakė L. Černiauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot negalią turinčios mergaitės mamos, integracijos problemą padėtų išspręsti susisteminta informacija apie veiklas, renginius, transportą ar kitus pasiūlymus neįgaliems vaikams. Apie tokią platformą svajoja ir R. Žogelė – ji tiki, kad toks sprendimas išties palengvintų neįgalių vaikų tėvų gyvenimą.

„Viskas prasidėjo nuo šokio, tačiau studijoje jau dabar darome daug daugiau nei tai: čia rengiame vaikų gimtadienius, šventes, vasarą organizuojame žygius, todėl tikiuosi, kad sukursime ir patogią informacinę platformą. Subūrėme stiprią bendruomenę, o juk kartu daryti realius pokyčius yra lengviau“, – sakė socialinė verslininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Žogelė pastebi, kad Lietuvoje dar labai trūksta erdvių, kuriose tarpusavyje galėtų bendrauti specialiųjų poreikių bei įprastos raidos vaikai.

„Tikiu, kad supratingumą ir jautrumą svarbu ugdyti nuo vaikystės.  Jei nuo mažens savo aplinkoje dažniau matytume ir galėtume bendrauti su specialiųjų poreikių turinčiais žmonėmis – mūsų visuomenėje būtų daugiau empatijos“, – pasakojo šokių mokytoja.

Socialinio verslo idėją vystyti R. Žogelei padeda ir organizacijos „Reach For Change“ rengiamo konkurso „Talentas keisti“ verslo inkubatoriuje suteikiamos ekspertinės konsultacijos.

Socialinio verslo konkursą „Talentas keisti“ organizacija „Reach for Change“ rengia drauge su ilgamečiais partneriais telekomunikacijų bendrove „Tele2“ ir televizija „TV3“.

Daugiau informacijos apie šokių studiją „Unikalus šokis“ rasite internetinėje svetainėje: https://unikalussokis.weebly.com

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų