REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Visos šalyje veikiančios valstybės ir savivaldybių įmonės prekes, paslaugas ir darbus perka viešųjų pirkimų būdu. Taip siekiama užtikrinti, kad visi turėtų vienodas galimybes pasiūlyti savo prekes, paslaugas ir darbus valstybei. Be to tokius būdu taip pat siekiama ir racionaliai panaudoti biudžeto lėšas. 

Visos šalyje veikiančios valstybės ir savivaldybių įmonės prekes, paslaugas ir darbus perka viešųjų pirkimų būdu. Taip siekiama užtikrinti, kad visi turėtų vienodas galimybes pasiūlyti savo prekes, paslaugas ir darbus valstybei. Be to tokius būdu taip pat siekiama ir racionaliai panaudoti biudžeto lėšas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei reikėtų įvardyti sektorių, kurio įmonės organizuoja daugiausiai viešųjų pirkimų, tai sveikatos apsaugos sektorius tikrai būtų vienas lyderių. Juk visos šalies ligoninės ir poliklinikos tokiu būdu perka ne tik medikų kasdieniam darbui reikalingas priemones, pavyzdžiui, vaistus, tvarsčius, vakcinas, medicinos įrangą, bet ir įvairias kanceliarines prekes, valymo ir maitinimo paslaugas, elektrą, statybos darbus ir t.t.. 

REKLAMA

Svarbu – sąžiningumas 

Klaipėdos vaikų ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vadovė Angelė Zutkienė įsitikinusi, kad, norint išvengti korupcijos apraiškų, labai svarbu, jog viešojo pirkimo procese dalyvaujantys darbuotojai būtų sąžiningi ir užtikrintų viešųjų pirkimų įstatyme numatytus pagrindinius – skaidrumo, lygiateisiškumo, nediskriminavimo – principus. 

Pasak A. Zutkienės, Klaipėdos vaikų ligoninė per praėjusius metus įsigijo prekių ir paslaugų už 1,25 mln. eurų, o per šių metų pirmą pusmetį – už daugiau nei 1,6 mln. eurų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiausia perkame medikamentus, vienkartines medicinos pagalbos priemones, laboratorijos reagentus ir darbo priemones, medicinos įrangą ir reikmenis, maisto produktus, įvairias paslaugas“, – vardija ligoninės Viešųjų pirkimų skyriaus vadovė A. Zutkienė ir priduria, kad Klaipėdos vaikų ligoninei ne visada pavyksta išvengti tiekėjų pretenzijų, tačiau jas gavus stengiamasi atidžiai išanalizuoti ir jei jos būna pagrįstos – tenkinti, kad ginčai nepersikeltų į teismą. 

Vidinės korupcijos prevencijos priemonės 

Vienas iš būdų išvengti bet kokių korupcijos apraiškų – prekių, paslaugų ir darbų pirkimas per Centrinę perkančiąją organizaciją – elektroninį katalogą CPO LT. Jame šiuo metu yra 36 pirkimo moduliai, o iki metų pabaigos katalogą planuojama išplėsti iki 45 modulių. Pagrindinis pirkimo per elektroninį katalogą CPO LT tikslas yra optimizuoti viešojo sektoriaus prekių, paslaugų ir darbų įsigijimą, užtikrinti, kad pirkimo procesas būtų maksimaliai skaidrus, neliktų galimybės subjektyviems sprendimams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos vaikų ligoninė yra sukūrusi ir vidinę korupcijos prevencijos programą, kurios įgyvendinimo priemonių plane numatytos net 5 priemonės, kuriomis siekiama skaidrinti viešuosius pirkimus. 

Ligoninėje už antikorupcinę veiklą atsakinga vidaus medicininio audito vadovė Irma Girdauskaitė atkreipia dėmesį į tai, kad gydymo įstaiga savo viešųjų pirkimų planą bei informaciją apie numatomus vykdyti viešuosius pirkimus skelbia centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje ir savo internetinėje svetainėje. 

REKLAMA

„Taip pat užtikriname komisijos narių nešališkumą, stengiamės daugiau prekių ir paslaugų pirkti per CPO, kartą per metus vertiname ir nustatome ligoninės darbuotojų tolerancijos korupcijai indeksą. Pagal gautus rezultatus išsigryniname silpnąsias vietas ir nusimatome priemones antikorupcinei veiklai gerinti“, – pasakoja I. Girdauskaitė ir priduria, kad Klaipėdos vaikų ligoninėje kasmet nustatomos veiklos sritys, kuriose galimai egzistuoja didelė korupcijos pasireiškimo tikimybė – nustatomi rizikos veiksniai, sudaromas nustatytų rizikos veiksnių pašalinimo ar sumažinimo planas. 

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų