Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio
2019.12.04 09:55

Sausainiai – neabejotinai vieni iš dažniausiai pasirenkamų saldumynų. Jie ne tik pasaldina kasdienybę, bet taip pat gali būti maloniai traškūs bei įvairių skonių – nuo riešutų iki vaisių ar šokolado. Jau nekalbant apie tai, kad tinkamai laikomi jie gali būti valgomi labai ilgą laiką. O ar žinojote, kad gruodžio 4-ąją yra netgi minima sausainių diena, kuomet visas pasaulis juos gamina ir valgo. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė taip pat siūlo pasimėgauti šiais skanumynais bei dalinasi receptais. 

Sausainiai su cinamonu. Shutterstock nuotr.

Sausainiai su cinamonu. Shutterstock nuotr.

Sausainių dienos magija – visame pasaulyje 

Sausainių dienos istorija prasidėjo palyginti visai neseniai. 1987 m. Mattas Naderis iš San Franciske įsikūrusios „Blue Chip“ sausainių kompanijos gruodžio 4-ąją įvardijo kaip sausainių dieną, sakydamas, kad šiuos skanumynus turime pagerbti lygiai taip pat, kaip yra pagerbiami įvairių profesijų žmonės, pvz., sekretorės, gaisrininkai ar policininkai. Nuo to laiko sausainių diena tapo oficialiu reiškiniu, o žmonės iš įvairių pasaulio šalių pradėjo ją švęsti. 

REKLAMA

Konditerės N. Juchnevič teigimu, sausainius kepti nėra sudėtinga, o keičiant jų priedus – tas pats receptas įgaus vis kitą atspalvį. 

„Pats svarbiausias dalykas kepant sausainius – tinkamai parinkti ingredientai ir jų proporcijos. Sviestas, margarinas ir aliejus yra pagrindinės sausainių tešlos sudedamosios dalys, todėl nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą bei taps toks, kokio tikitės. Kepant sausainius galioja viena taisyklė – kuo mažiau riebalų, tuo sausainiai išeis puresni bei panašesni į pyragaičius, kuo daugiau riebalų – tuo labiau jie bus plokšti bei traškūs“, – pasakoja konditerė. 

Lietuvių pasirinkimas – tradiciniai sausainiai su itališku prieskoniu 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad pirkėjai dažniausiai savo simpatijas atiduoda plikytiems sausainiams, kurie yra dažniausi žiemos švenčių palydovai. 

„Plikytų sausainių populiarumas išauga kasmet prieš šventes. Taip pat pastebime, kad mūsų pirkėjai ypač mėgsta traškius itališkus sausainius Cantucci su migdolais ir riešutais. Šiuos skanėstus mes gaminame tradiciniu būdu – tešla išminkoma, į ją pridedama kapotų riešutų, tuomet ji kepama, atvėsinama, supjaustoma ir dar kartą kepama žemoje temperatūroje, kad Cantucci išdžiūtų – taip išsaugome originalų itališkų sausainių receptą. Tęsiame ir prancūziškų skanėstų tradiciją, nuo kurios ir prasidėjo mūsų konditerijos istorija – kepame morengus, kurie ypač mėgstami žiemą, nes yra saldūs, purūs bei primena sniegą“, – sako I. Baltrušaitienė. 

REKLAMA

Tuo metu N. Juchnevič sako, kad lietuvių mėgstamus plikytus sausainius galima pasigaminti ir namuose – tai yra kur kas lengviau nei atrodo. 

„Plikytos tešlos ruošimas kartais gąsdina net ir patyrusius maisto ruošimo specialistus, tačiau baimintis nėra ko. Svarbiausia atsiminti, kad kepant šiuos sausainius tešlą minkyti reikia mediniu šaukštu tol, kol ji atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė. Tai darant tešlą taip pat būtina pakaitinti ant nedidelės ugnies. Kepant tokius sausainius taip pat labai svarbu neatidarinėti orkaitės ir akylai stebėti kepimo laiką“, – atskleidžia IKI kepyklų vadovė. 

N. Juchnevič pasakoja, kad dažnai pamirštama viena pagrindinių sausainių sudedamųjų dalių – druska. 

„Daugelyje sausainių receptų bus parašyta tešlą pagardinti bent puse šaukštelio druskos. Tai gali atrodyti labai daug, tačiau tą padaryti būtina. Tiek sausainių tešla, tiek kitos sudedamosios dalys, priklausomai nuo recepto, dažniausiai yra saldžios, todėl druskos naudojimas jūsų gaminamiems sausainiams suteiks reikalingos pusiausvyros“, – pasakoja N. Juchnevič ir dalinasi receptais. 

Sausainiai su cinamonu 

Reikės: 

· 450 g miltų; 

· 200 g sviesto; 

· 1,5 arbat. šaukšt. sodos; 

· 1 arbat. šaukšt. citrinos rūgšties; 

· 3 vnt. kiaušinių; 

· 250 g baltojo cukraus; 

· 10 g vanilinio cukraus; 

· 50 g rudojo cukraus; 

· 0,5 arbat. šaukšt. druskos; 

· 2 valg. šaukšt. cinamono. 

Gaminimas: 

Miltus persijokite, sumaišykite su citrinos rūgštimi, druska, soda ir palikite pastovėti. Tuomet atskirame inde gerai išplakite sviestą su baltu bei vaniliniu cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir suplakite iki vienalytės konsistencijos. Į šį plakinį dalimis suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Tuomet rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Paimkite truputį tešlos bei rankomis suformuokite rutuliukus, juos apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Tešlos rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriniu išklotos skardos ir truputį paspauskite. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos. 

REKLAMA

Šventiniai sviestiniai sausainiai 

Reikės: 

· 500 g miltų; 

· 250 g kambario temperatūros minkšto sviesto; 

· 200 g cukraus 

· 0,5 arbat. šaukšt. druskos; 

· 2 vnt. kiaušinių; 

· 10 g vanilinio cukraus; 

· 10 g kepimo miltelių. 

Gaminimas: 

Sviestą ištrinkite su cukrumi. Tuomet, įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską ir viską perplakite. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius bei suminkykite tešlą. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir bent kelias valandas palaikykite šaldytuve. Pašaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą ir formelėmis išspauskite sausainius. Juos dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 

Sūrio sausainiai su alyvuogėmis 

Reikės: 

· 150 g kietojo sūrio; 

· 100 g kvietinių miltų 

· 50 g sviesto; 

· 1 kiaušinio; 

· 50 g juodųjų alyvuogių be kauliuko; 

· 2 valg. šaukšt. pieno; 

· druskos ir maltų juodųjų pipirų. 

Gaminimas: 

Kiaušinį išplakite, sūrį sutarkuokite, o alyvuoges susmulkinkite. Tuomet sviestą išsukite su druska ir pipirais bei viską išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet iš tešlos rankomis suformuokite plokščius sausainius bei kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos. 

Plikyti sausainiai su maskarpone 

Reikės: 

· 3 vnt. kiaušinių; 

· 20 ml pieno; 

· 150 g miltų; 

· 90 g sviesto; 

· 0.5 arbat. šaukšt. cukraus 

· 0,5 arbat. šaukšt. druskos; 

· 350 g maskarponės 

· 250 ml grietinėlės; 

· cukraus pudros. 

Gaminimas: 

Miltus persijokite, o pieną užvirkite su sviestu, druska ir cukrumi. Kai pienas užvirs ir sviestas išsileis, nuimkite puodą nuo ugnies ir į jį sudėkite miltus bei viską gerai išmaišykite. Puodą vėl pastatykite ant mažos ugnies ir maišykite su mediniu šaukštu, tol, kol pasidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienų. Tuomet tešlą perdėkite į kitą indą ir maišydami ją šiek tiek atvėsinkite. Po vieną įmuškite kiaušinius. Tešla turi gautis vientisa ir elastinga. Tuomet kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite plikytus sausainius. Juos kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai paruduos. Per tą laiką paruoškite sausainių kremą – grietinėlę su cukraus pudra išplakite iki standžių putų bei įmaišykite maskarponę. Iškepusius sausainius įpjaukite ir konditeriniu švirkštu įspauskite į vidų kremo. 

REKLAMA

Migdoliniai Cantucci sausainiai. Shutterstock nuotr.

Migdoliniai Cantucci sausainiai. Shutterstock nuotr.

Migdoliniai sausainiai su šokoladu 

Reikės: 

· 250 g miltų; 

· 125 g cukraus; 

· 250 g sviesto; 

· 1 kiaušinio trynio; 

· 0,5 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto; 

· 100 g susmulkintų migdolų; 

· 90 g juodo šokolado drožlių. 

Gaminimas: 

Miltus ir cukrų sumaišykite ir ten pat įmaišykite sviesto ir kiaušinio trynio plakinį. Viską maišydami gražiai sudėkite migdolų esenciją, migdolus ir šokoladą. Iš tešlos pradėkite formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol švelniai pagels. Skanaus!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Neįtikėtina Algimantės kova: dvidešimtmetė net du kartus įveikė vėžį
DABAR RODOMA
Klientas nustėro: kartu su maistu – šokiruojantis radinys lėkštėje
DABAR RODOMA
„Tesla“ automobiliu į garažą važiavusi moteris nustėro: nuostoliai nejuokingi
DABAR RODOMA
Žvėriškas Sabonio pasirodymas prieš „Timberwolves“
DABAR RODOMA
Rusijos cirko pasirodymas virto tragedija: vaikai stebėjo paklaikę
DABAR RODOMA
Praeiviai nesuprato, kas vyksta automobilyje: pamatę iš arčiau – vos patikėjo
DABAR RODOMA
Moteris nežinojo, ko imtis: jos automobilyje – nemalonus radinys
DABAR RODOMA
Žiauriai nužudytos 17-metės sesuo prabilo apie lemtingus įvykius: atskleidė neviešintų detalių
DABAR RODOMA
Kamera užfiksavo mistinį vyro dingimą: spėlioja, kas ten galėjo būti
REKLAMA
Artūras Čiurlionis (nuotr. asm. archyvo)
Lazdijų rajone gyvena Artūro Čiurlionio ir Vilijos Padimanskienės šeima. Jie – mokyklų vadovai, tačiau abu turi neįprastus pomėgius: Artūras kepa šakočius, o Vilija – duoną. ...
Kotletai du viename: jų daras privers maloniai nustebti
Jeigu norisi palepinti save, šeimą arba užsukusius draugus kažkokių įdomiu ir originaliu, pabandome išsikepti šiuos neįprastus kotletus. Ir senas patiekalas atgims visiškai ...
Mišrainės skonis pranoks lūkesčius: pagaminsite lengvai, o skonis – super
Jei norite vakarienei pagaminti mišrainę, šį receptą turėtumėte įsidėmėti. Tai lengvai pagaminama mišrainė, kuri tikrai nepaliks abejingų. Jums reikės: 300 gramų marinuotos ...
Pieniška kukulių sriuba nukels į vaikystę: Audronės receptas plinta kaip virusas (Gamink su Audrone nuotr.)
Tinklaraštininkė Audronė Zemenskienė, tinklaraštyje „Gamink su Audrone“ pasidalijo pieniškos bulvių kukulių sriubos receptu, kuri akimirksniu surinko šimtus patiktukų ir ...
Kitoks bulvių receptas (Nuotr. worldrecipes.eu)
Kaip ir pridera tikram lietuviui, ypač mėgstate bulves, tačiau jau visi receptai yra seniai atsibodę? Tuomet išbandykite šį bulvių receptą, kuris sužavės savo originalumu ir ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay

Top Video

Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Tarasovai atvirai prabilo apie skyrybas: negailėjo kritikos strėlių
DABAR RODOMA
Neįtikėtina Algimantės kova: dvidešimtmetė net du kartus įveikė vėžį
DABAR RODOMA
Klientas nustėro: kartu su maistu – šokiruojantis radinys lėkštėje
DABAR RODOMA
„Tesla“ automobiliu į garažą važiavusi moteris nustėro: nuostoliai nejuokingi
DABAR RODOMA
Žvėriškas Sabonio pasirodymas prieš „Timberwolves“
DABAR RODOMA
Rusijos cirko pasirodymas virto tragedija: vaikai stebėjo paklaikę
DABAR RODOMA
Praeiviai nesuprato, kas vyksta automobilyje: pamatę iš arčiau – vos patikėjo
DABAR RODOMA
Moteris nežinojo, ko imtis: jos automobilyje – nemalonus radinys
DABAR RODOMA
Žiauriai nužudytos 17-metės sesuo prabilo apie lemtingus įvykius: atskleidė neviešintų detalių
DABAR RODOMA
Kamera užfiksavo mistinį vyro dingimą: spėlioja, kas ten galėjo būti
4 vaikų tėvas – areštinėje: pranešta apie spardytus vaikus, vienam sužalota galva
DABAR RODOMA
4 vaikų tėvas – areštinėje: pranešta apie spardytus vaikus, vienam sužalota galva
DABAR RODOMA
Panevėžio pataisos namų slaugytoja nesulaiko ašarų: patyčios darbe paguldė į patalą
DABAR RODOMA
Seime bręsta dar viena apkaltos istorija dėl Rozovos
DABAR RODOMA
Vilniaus apskrityje – kokliušo protrūkis: medikai įspėja, į ką atkreipti dėmesį
DABAR RODOMA
Narkevičiui nemokama vakarienė apkarto: komisija pareiškė, kad ministras pažeidė įstatymą
DABAR RODOMA
Išskirtiniai TV3 kadrai: naktį rastas slaptas vamzdis iš gamyklos Kėdainiuose
DABAR RODOMA
Orų kokteilis Vilniuje: pasipylė kruša, dangų skrodė žaibai, galiausiai pradėjo snigti
DABAR RODOMA
Detektyvas dėl politiko nušautos stumbro patelės tęsiasi: įtariama baisi versija
DABAR RODOMA
Gediminui Žiemeliui – nauji nemalonumai: su juo siejama įmonė tiriama dėl kontrabandos
DABAR RODOMA
Narkevičius sumanė viešai išvardyti, ką nuveikė per penkis mėnesius poste
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų