REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugumai porų vardo vaikui rinkimas yra smagiausias užsiėmimas nėštumo metu. Kitiems tai – sudėtingų derybų procesas. Šiaip ar taip, tai yra svarbus sprendimas, greičiausiai visam gyvenimui.

Daugumai porų vardo vaikui rinkimas yra smagiausias užsiėmimas nėštumo metu. Kitiems tai – sudėtingų derybų procesas. Šiaip ar taip, tai yra svarbus sprendimas, greičiausiai visam gyvenimui.

REKLAMA

Na, nebent vaikas vėliau nuspręstų vardą pasikeisti. Štai keletas svarbių dalykų, į kuriuos turėtumėte atsižvelgti rinkdami vardą savo mažyliui:           

Skambesys ir suderinamumas. Kaip vardas skamba tariamas garsiai? Tai vienas svarbiausių dalykų, apie kuriuos vertėtų pamąstyti. Skamba dainingai? Šiurkščiai? Ar vardas gerai dera su jūsų pavarde?

Unikalumas. Neįprastas vardas gerai dėl to, kad jūsų vaikas išsiskirs iš minios. Kita vertus, labai neįprastą vardą gali tekti kartoti keletą kartų, kol aplinkiniai jį supras ir įsidėmės. O kaip tik tokio dėmesio vaikas greičiausiai norėtų išvengti. Jei renkatės retą vardą ar patys jį sugalvojate, pasistenkite patikrinti, ką šis vardas reiškia. Pasitaiko, kad tėvai išsirenka gražiai skambantį žodį, net nežinodami jo reikšmės. Nežinia, kiek čia tiesos, bet pasakojama, kad metrikacijos skyriaus darbuotojams teko atkalbinėti tėvus nuo minties dukrą pavadinti Fekalijos vardu.

REKLAMA
REKLAMA

Giminaičiai ir draugai. Daugelis tėvų savo kūdikius pavadina senelių, kitų giminaičių ar artimų draugų vardais. Tai tikrai graži tradicija. Manote, kad giminėje per daug Jonų? Pasikapstykite po giminės istoriją – neabejotinai rasite tikrą vardų lobyną, ne tik Jonus. Jei nenorite įskaudinti artimųjų, galite vaikui suteikti du vardus – vieną iš tėvo, kitą – iš mamos giminės. Nepamirškite ir apie krikšto vardus. 

REKLAMA

Protėviai ir paveldas. Lietuvių tauta yra nedidelė, tad labai svarbu išlaikyti tautos tradicijas, tarp jų ir vardus. Jei ketinate gyventi užsienyje arba jei vaikas gimęs mišrioje šeimoje, galite rinktis trumpus, lengvai ištariamus lietuviškus vardus.           

Reikšmė. Jei pavadinsite sūnų Ramūnu, ramesnis jis turbūt netaps. Ir vien dėl ypatingos reikšmės su vaiku aplinkiniai neims elgtis kaip nors ypatingai. Tačiau apie vardo reikšmę verta pamąstyti.

Inicialai ir pravardės. Žmonės, ypač vaikai, gali būti žiaurūs išgalvodami pravardes, todėl pasistenkite numatyti galimas bėdas. Pagalvokite ir apie vaiko inicialus, ypač jei pavardė turi prasmę, – kad netyčia jis netaptų, pavyzdžiui, Š. Reikalu.  

Vienas geriausių būdų patikrinti vardą – šūktelėti jį garsiai, geriausia žaidimų aikštelėje. Jei  šaukdami vardą jaučiatės nepatogiai, tai gali būti ženklas, kad pasirinktas vardas nėra pats tinkamiausias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų