REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt dalinosi vienos iš Klaipėdos gimnazijų chemijos mokytojo N. D. istorija apie tai, kad mokiniai surengė į jį nukreiptą patyčių ataką. Tąkart mokytojas guodėsi, kad tiek mokykla, tiek teisėsaugos institucijos paliko jį likimo valiai.

Trečiadienį naujienų portalas tv3.lt dalinosi vienos iš Klaipėdos gimnazijų chemijos mokytojo N. D. istorija apie tai, kad mokiniai surengė į jį nukreiptą patyčių ataką. Tąkart mokytojas guodėsi, kad tiek mokykla, tiek teisėsaugos institucijos paliko jį likimo valiai.

REKLAMA

Nukentėjęs mokytojas nesiruošė nuleisti rankų ir ieškojo naujo advokato bei ruošėsi prokuratūrai pateikti dar vieną skundą.

Penktadienį naujienų portalą pasiekė žinia, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra atsižvelgė į chemijos mokytojo skunde išdėstytus argumentus ir buvo nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 289 straipsnį – valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimas.

Pagal skunde išdėstytus argumentus, mokytojo vardu buvo sukurta netikra anketa socialiniame tinkle, iš kurios kitiems asmenims buvo siunčiamos seksualinės ir kitokios, necenzūrinio pobūdžio, žinutės.

REKLAMA
REKLAMA

„Prokuratūra patyčių bet kokiomis formomis ir apraiškomis netoleruos, todėl yra priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą, kurio tikslas – nustatyti asmenis, kurie už savo veiksmus atsakytų teisinėmis priemonėmis. Mokytojas yra asmuo, vykdantis viešojo administravimo funkciją, tad ikiteisminis tyrimas bus atliekamas ne dėl privataus asmens vardo pasisavinimo, tačiau dėl viešojo administravimo funkciją vykdančio asmens vardo pasisavinimo“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausioji prokurorė Dalia Pocienė.

REKLAMA

Patyčios internete

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad spalio 28 dienos vakarą, mokytojo ramybę sudrumstė į išmanųjį telefoną atėjęs pranešimas apie komentarus po jo įkeltu vaizdo įrašu. Jis turi sukūręs du kanalus „Youtube“ paltformoje: vienoje iš jų skelbė vaizdo įrašus apie šunų treniravimą, o kitame – vaizdo pamokos, kuriose patys mokiniai aiškina chemijos procesus.

„Jeigu kažkas kažką parašo mano „Youtube“ kanale, man iškart atsiunčia pranešimą. Jeigu to nebūtų ir man reikėtų užeiti, tai tikriausiai nebūčiau pastebėjęs iškart. Tuo metu lyg specialiai telefoną laikiau savo rankoje. Jis supypsėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas komentaras de****s. Kitas komentaras – pi***bolas. Komentarai ėjo, ėjo ir ėjo. Pradėjau viską screenshotinti“, – apie pasipylusius užgaulius komentarus pasakoja jis.

Iš pradžių komentarai liejosi tik po jo vaizdo įrašu, kuriame jis treniravo savo šunį. Vėliau jie persikėlė į kanalą, kuris skirtas gimnazijai, su vaizdo pamokomis apie chemiją anglų ir vokiečių kalbomis.

„Turėjome nufilmavę 8 pamokas, kurias naudojau pamokose. Patyčioms persimetus ant vaikų, turėjau šitą projektą uždaryti. Ten jau buvo baisu: vaikai buvo išvadinti lo***s, ryžais, durnais, de*****s. Viename vaizdo įrašę yra sesės dvynės. Po tuo įrašu buvo komentarai, „jeigu matei vieną nuogą, matei ir kitą“, „šitą p****iau, o kurią p****m tu?“. Aš toliau viską screenshotinau“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patyčios – ne nusikaltimas

Viskas tuo nesibaigė. Po 15 minučių mokytojas sulaukė kūno kultūros mokytojo skambučio apie tai, kad „Facebook“ yra sukurta anketa su jo vardu, pavarde ir nuotraukomis, o iš jos siuntinėjamos įvairios nederamos žinutės mokiniams ir mokytojams.

„Galvojau „man šakės. Viskas. Ką toliau daryti?“. Susiradau tą anketą, matau, kad paimta mano nuotrauka ir kita informacija, o drauguose yra mūsų mokyklos vienuoliktokių ir mokytojų. Parašiau žinutę, kad ištrintų anketą, nes naudoja mano duomenis. Man atrašė: „ne, tai jūs naudojate mano duomenis“.

Anketą pavyko užblokuoti. Viskas vyko nuo 21:30 iki pat vidurnakčio. Tada viskas aprimo. Paskui aš į savo „Facebook“ profilį gavau kažkokių virusinių žinučių, kuriose kažkokios moterys siūlė seksą. Viena vienuoliktokė parą laiko galvojo, kad prie jos priekabiauja mokytojas, nes ji gavo nederamo pobūdžio žinutę mano vardu. Kol aš nesužinojau to ir nepaaiškinau jai, kad buvo sukurta anketa mano vardu“, – pasakoja vyras.

REKLAMA

Ankstų rytą visus turimus įrodymus jis išsiuntė į mokyklos administraciją. Jam buvo pasiūlyta nieko nelaukti ir kreiptis į policiją, be to, paskyrė nemokamą teisininką.

Mokytojas pateikė pareiškimą elektroninėje Policijos paslaugų sistemoje, prisegė turėtas momentines ekrano nuotraukos. Vienoje iš jų buvo matyti ir moksleivio vardas bei dalis pavardės – tačiau to neužteko. Tyrimas nebuvo pradėtas, nes, pasak policijos pateiktų išvadų, tai yra vaikų nuomonė – ne nusikaltimas.

„Po to pastebėjau, kad man darant screenshotus vienas iš berniukų nespėjo pakeisti savo slapyvardžio: jis buvo pasivadinęs vardu ir pavardės trumpiniu. Gal po 5 sekundžių jis pakeitė jį į „BMWfanai“. Iškart supratau, kad tai tikriausiai daro keturi susėdę klasiokai: buvo rašoma iš keturių skirtingų anketų.

Žinoma, tą vardą įvardijau ir mokyklos administracijai, ir policijai, tačiau jie tuo nepatikėjo. Į mokyklą buvo atvykę ir mokinio tėvai, kurie pasipiktino, kad jų sūnus yra kažkuo kaltinamas. Nuo to laiko mokykla tiesiog atsiribojo“, – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų